Werk en inkomen Bijstand en werken

Als u een bijstandsuitkering hebt, doet u er alles aan om zo snel mogelijk werk te vinden. Wij hebben regelingen voor als u werk zoekt en aan het werk gaat.

Kies uw situatie:

U hebt een bijstandsuitkering en zoekt werk

Bijstand en solliciteren

Als u een bijstandsuitkering hebt, moet u solliciteren. In sommige situaties hoeft u (tijdelijk) niet te solliciteren.

Hulp bij het vinden van werk

Wij helpen u bij het vinden van werk.

Vrijwilligerswerk

Als u een uitkering van ons hebt, mag u vrijwilligerswerk doen. Dit mag uw kansen op betaald werk niet in de weg staan. Een vergoeding voor vrijwilligerswerk van maximaal € 170 per maand en maximaal € 1.700 per jaar korten wij niet op uw uitkering. U mag dit bedrag houden bovenop uw uitkering. Bent u jonger dan 27 jaar? Dan houden wij een vergoeding meestal wel in op uw uitkering. Alleen kosten die u kunt aantonen met bewijsstukken houden wij niet in.

Werknemerscheque

Hebt u een bijstandsuitkering? Dan kunt u recht hebben op de werknemerscheque. Dit is een eenmalig geldbedrag van maximaal € 300 voor extra kosten die u moet maken bij het krijgen van werk.

Reiskostenvergoeding

U hebt een bijstandsuitkering en krijgt ondersteuning bij het vinden van werk of volgt scholing. Dan kunt u recht hebben op een reiskostenvergoeding als u hiervoor meer dan 4 kilometer enkele reis per dag reist.

Vergoeding kinderopvang

Krijgt u kinderopvangtoeslag? Dan betaalt u een deel van de kosten voor kinderopvang zelf. Dat is de eigen bijdrage. In sommige situaties kunt u hiervoor een vergoeding aanvragen.

Kleding voor sollicitatiegesprek

Hebt u een minimuminkomen of uitkering en binnenkort een sollicitatiegesprek? Maak dan een afspraak bij Dress for Success om gratis een set nette kleding uit te zoeken.

Nederlandse taal verbeteren

Voor het krijgen van werk is het belangrijk dat uw Nederlands voldoende is. Als dat niet zo is, moet u dat verbeteren.

Computer gebruiken in stadskantoor

Hebt u geen computer? Dan kunt u gratis gebruik maken van de computers in het stadskantoor op de 2e etage.

U hebt een bijstandsuitkering en gaat aan het werk

Een bijstandsuitkering en werk gevonden

Hebt u (vrijwilligers)werk gevonden? Geef dit dan direct door

Vrijlatingsregeling

Met de vrijlatingsregeling houdt u de eerste 6 maanden een gedeelte van uw inkomsten bovenop uw uitkering.

Vrijlatingsregeling alleenstaande ouders

Bent u een alleenstaande ouder van 27 jaar of ouder met kinderen jonger dan 12 jaar? Dan mag u na de vrijlatingsregeling nog eens 30 maanden een deel van uw inkomsten houden.

Vrijlatingsregeling medisch urenbeperkt

Kunt u door een medische oorzaak niet meer dan 30 uur per week werken? Dan komt u misschien in aanmerking voor de vrijlatingsregeling medisch urenbeperkt.

Bijverdienen

Als u werkt en een bijstandsuitkering hebt, bent u aan het bijverdienen. En bijverdienen heeft gevolgen voor uw bijstandsuitkering.

Bijstand en parttime werken als zelfstandige

Hebt u een bijstandsuitkering of IOAW-uitkering en wilt u gaan werken als zelfstandige? Maar kunt u daarmee nog niet volledig in uw levensonderhoud voorzien? Dan kunt u toestemming vragen om parttime te werken als zelfstandige.

U vraagt opnieuw bijstand aan

Opnieuw aanvragen bijstand

Bijstand stopt op het moment dat u werk vindt. Het kan gebeuren dat uw werk van korte duur is. Had u nog niet zo lang geleden een bijstandsuitkering van de gemeente Utrecht? Dan kunt u misschien bijstand na kort werken aanvragen. Dan krijgt u snel een uitkering.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag t/m vrijdag
9.00 - 12.30 uur en 13.15 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie

Uw mening