Werk en inkomen Bijstand en werken

Met een bijstandsuitkering overbrugt u de periode totdat u weer betaald werk hebt gevonden. U doet er zelf alles aan om werk te vinden. De gemeente helpt u ook bij het vinden van betaald werk. Op deze pagina vindt u informatie over wat de gemeente doet en van welke regelingen u nog meer gebruik kunt maken.

Een bijstandsuitkering en werk gevonden

Hebt u (vrijwilligers)werk gevonden? Geef dit dan direct door

Activiteiten om een baan te krijgen

U heeft meer kans om werk te krijgen als u bijvoorbeeld een cursus, training of taallessen volgt. Alle activiteiten om u aan betaald werk te helpen noemen we re-integratie.

Bijverdienen

Als u werkt en een bijstandsuitkering hebt, bent u aan het bijverdienen. En bijverdienen heeft gevolgen voor uw bijstandsuitkering.

Branches

Als u een bijstandsuitkering hebt, helpt de gemeente u bij het zoeken naar werk in een bepaalde richting, een branche.

Eigen bedrijf starten

Als u een bijstandsuitkering hebt, kunt u misschien hulp krijgen van de gemeente bij het starten van een eigen bedrijf.

Kinderopvang

U hebt een (aanvullende) bijstandsuitkering en maakt gebruik van kinderopvang. Als u kinderopvangtoeslag ontvangt, betaalt u een eigen bijdrage. U kunt een vergoeding aanvragen voor (een deel van) de eigen bijdrage kinderopvang.

Kleding voor sollicitatiegesprek

Hebt u een minimuminkomen of uitkering en binnenkort een sollicitatiegesprek? Maak dan een afspraak bij Dress for Success om gratis een set nette kleding uit te zoeken.

Nederlands leren

U vergroot uw kansen op het vinden van werk als u Nederlands spreekt. Kunt u dat nog niet goed genoeg? Dan is het belangrijk om de taal te leren.

Participatieplaats en participatiepremie

Als u een bijstandsuitkering hebt, kan het zijn dat u werkervaring op doet op een participatieplaats. Doet u dat al 6 maanden? Dan kunt u recht hebben op een extra geldbedrag: participatiepremie. Meer informatie leest u op Participatieplaats.

Reiskostenvergoeding

U hebt een bijstandsuitkering en krijgt ondersteuning bij het vinden van werk of volgt scholing. Dan kunt u recht hebben op een reiskostenvergoeding als u hiervoor meer dan 4 kilometer enkele reis per dag reist.

Sollicitatieplicht

Als u een bijstandsuitkering hebt, moet u solliciteren. In sommige situaties kunt u ontheffing aanvragen.

Verkorte aanvraag bijstand

Bijstand stopt op het moment dat u werk vindt. Het kan gebeuren dat uw werk van korte duur is. Had u nog niet zo lang geleden een bijstandsuitkering van de gemeente Utrecht? Dan kunt u misschien een verkorte aanvraag bijstand doen.

Vrijlatingsregeling

Met de vrijlatingsregeling houdt u de eerste 6 maanden een gedeelte van uw inkomsten bovenop uw uitkering.

Vrijlatingsregeling alleenstaande ouders

Bent u een alleenstaande ouder van 27 jaar of ouder met kinderen jonger dan 12 jaar? Dan mag u na de vrijlatingsregeling nog eens 30 maanden een deel van uw inkomsten houden.

Werken als zelfstandige op bescheiden schaal

Met een bijstandsuitkering kunt u toestemming vragen voor werkzaamheden als zelfstandige op bescheiden schaal.

Werknemerscheque

Hebt u een bijstandsuitkering? Dan kunt u recht hebben op de werknemerscheque. Dit is een eenmalig geldbedrag van € 300 voor extra kosten die u moet maken bij het krijgen van werk.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag t/m vrijdag
9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie