Werk en inkomen Bijstand en werken

Met een bijstandsuitkering overbrugt u de periode totdat u weer betaald werk hebt gevonden. U doet er zelf alles aan om werk te vinden. De gemeente helpt u ook bij het vinden van betaald werk. Op deze pagina vindt u informatie over wat de gemeente doet en van welke regelingen u nog meer gebruik kunt maken.

Kies uw situatie:

U hebt een bijstandsuitkering en zoekt werk

Bijstand en solliciteren

Als u een bijstandsuitkering hebt, moet u solliciteren. In sommige situaties hoeft u (tijdelijk) niet te solliciteren.

Hulp en begeleiding bij het vinden van werk

Wij helpen en begeleiden u om zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Op de pagina re-integratie leest u daar alles over.

Vrijwilligerswerk

Als u een uitkering hebt doet u er alles aan om zo snel mogelijk betaald werk te vinden. Lukt dat nog niet? Dan stimuleren wij u om op een andere manier mee te doen aan de samenleving. Dit kan vrijwilligerswerk zijn, maar wij verplichten u niet om vrijwilligerswerk te doen. Als u vrijwilligerswerk doet, mag dit uw kansen op betaald werk niet in de weg staan. Een vergoeding voor vrijwilligerswerk van maximaal € 170 per maand en maximaal € 1.700 per jaar korten wij niet op uw uitkering. U mag dit bedrag houden bovenop uw uitkering. Meer informatie over vrijwilligerswerk vindt u op www.utrecht.nl/vrijwilligerswerk.

Werknemerscheque

Hebt u een bijstandsuitkering? Dan kunt u recht hebben op de werknemerscheque. Dit is een eenmalig geldbedrag van € 300 voor extra kosten die u moet maken bij het krijgen van werk.

Reiskostenvergoeding

U hebt een bijstandsuitkering en krijgt ondersteuning bij het vinden van werk of volgt scholing. Dan kunt u recht hebben op een reiskostenvergoeding als u hiervoor meer dan 4 kilometer enkele reis per dag reist.

Kinderopvang

U hebt een (aanvullende) bijstandsuitkering en maakt gebruik van kinderopvang. Als u kinderopvangtoeslag ontvangt, betaalt u een eigen bijdrage. U kunt een vergoeding aanvragen voor (een deel van) de eigen bijdrage kinderopvang.

Kleding voor sollicitatiegesprek

Hebt u een minimuminkomen of uitkering en binnenkort een sollicitatiegesprek? Maak dan een afspraak bij Dress for Success om gratis een set nette kleding uit te zoeken.

Nederlands leren

Vraagt u een bijstandsuitkering aan? Of hebt u een bijstandsuitkering? Dan moet u de Nederlandse taal begrijpen, spreken, lezen en schrijven.

Computer gebruiken in stadskantoor

Hebt u geen computer? Dan kunt u gratis gebruik maken van de computers in het stadskantoor op de 2e etage.

U hebt een bijstandsuitkering en gaat aan het werk

Een bijstandsuitkering en werk gevonden

Hebt u (vrijwilligers)werk gevonden? Geef dit dan direct door

Vrijlatingsregeling

Met de vrijlatingsregeling houdt u de eerste 6 maanden een gedeelte van uw inkomsten bovenop uw uitkering.

Vrijlatingsregeling alleenstaande ouders

Bent u een alleenstaande ouder van 27 jaar of ouder met kinderen jonger dan 12 jaar? Dan mag u na de vrijlatingsregeling nog eens 30 maanden een deel van uw inkomsten houden.

Bijverdienen

Als u werkt en een bijstandsuitkering hebt, bent u aan het bijverdienen. En bijverdienen heeft gevolgen voor uw bijstandsuitkering.

Bijstand en parttime werken als zelfstandige

Hebt u een bijstandsuitkering of IOAW-uitkering en wilt u gaan werken als zelfstandige? Maar kunt u daarmee nog niet volledig in uw levensonderhoud voorzien? Dan kunt u toestemming vragen om parttime te werken als zelfstandige.

U vraagt opnieuw bijstand aan

Opnieuw aanvragen bijstand

Bijstand stopt op het moment dat u werk vindt. Het kan gebeuren dat uw werk van korte duur is. Had u nog niet zo lang geleden een bijstandsuitkering van de gemeente Utrecht? Dan kunt u misschien bijstand na kort werken aanvragen. Dan krijgt u snel een uitkering.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag t/m vrijdag
9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie