Werk en inkomen Bijstand en werken

Als u een bijstandsuitkering hebt, doet u er alles aan om zo snel mogelijk werk te vinden. Wij helpen u daarbij. Wij hebben regelingen voor als u werk zoekt en aan het werk gaat. En als u kort gewerkt hebt en opnieuw bijstand aan wilt vragen.

Kies uw situatie:

U hebt bijstand en zoekt werk

Online werk vinden met HalloWerk

Bent u handig op de computer of tablet en bent u klaar om (weer) aan het werk te gaan? Dan kan het zijn dat wij u uitnodigen voor de online zelfservice HalloWerk. Lees meer over HalloWerk.

Hulp bij het vinden van werk

Wij helpen u bij het vinden van werk dat bij u past en waarin u de meeste kans hebt op werk. Deze hulp noemen wij re-integratie. Het kan zijn dat u eerst werkervaring opdoet op een leerwerkplek of scholing krijgt om sneller een baan te vinden. Wilt u een eigen bedrijf starten? Wij kunnen u daar mogelijk (financieel) bij helpen. Voor het oplossen van persoonlijke problemen kunnen wij u doorverwijzen naar hulpverleners.

Praktijkroute

Het doelgroepregister is een landelijke lijst van UWV. Als u daar in staat, krijgt u meer ondersteuning bij het vinden van een baan. En zijn er regelingen voor de werkgever die het aantrekkelijk maken om u in dienst te nemen. Meer hierover leest u op de pagina arbeidsbeperking. Hebt u een bijstandsuitkering en staat u niet in dat doelgroepregister? En is het voor u moeilijk om aan het werk te komen? Dan kan uw werkmatcher u vragen om de praktijkroute te volgen. U krijgt dan een baan die bij u past, met een gewoon salaris. En u krijgt ondersteuning en begeleiding bij het werk, als dat nodig is.

Wij zien dan hoe het met u gaat als u aan het werk bent. Uw werkgever krijgt van ons loonkostensubsidie. Dat is een vergoeding die de werkgever krijgt als de werkgever u in dienst neemt. Na 6 maanden kijken we hoe het verder gaat. Het kan zijn dat u dan toch in het doelgroepregister komt. U blijft dan gewoon aan het werk in de baan die u hebt. En uw werkgever blijft loonkostensubsidie ontvangen. Het kan ook zijn dat het niet nodig is dat u in het doelgroepregister komt. U kunt dan ook gewoon aan het werk blijven in de baan die u hebt. Uw werkgever krijgt dan geen loonkostensubsidie meer voor u. Dat is dan niet meer nodig. Bent u (nog) niet gevraagd om de praktijkroute te volgen? Maar denkt u zelf dat dit iets voor u is? Bespreek dit dan met uw werkmatcher.

Solliciteren

Als u een bijstandsuitkering hebt, moet u solliciteren. In sommige situaties hoeft u (tijdelijk) niet te solliciteren.

Reiskostenvergoeding

U hebt een bijstandsuitkering en krijgt ondersteuning bij het vinden van werk of volgt scholing. Dan kunt u recht hebben op een reiskostenvergoeding als u hiervoor meer dan 4 kilometer enkele reis per dag reist.

Vergoeding kinderopvang

Krijgt u kinderopvangtoeslag? Dan betaalt u een deel van de kosten voor kinderopvang zelf. Dat is de eigen bijdrage. In sommige situaties kunt u hiervoor een vergoeding aanvragen.

Kleding voor sollicitatiegesprek

Hebt u een minimuminkomen of uitkering en binnenkort een sollicitatiegesprek? Maak dan een afspraak bij Dress for Success om gratis een set nette kleding uit te zoeken.

Nederlandse taal verbeteren

Voor het krijgen van werk is het belangrijk dat uw Nederlands voldoende is. Als dat niet zo is, moet u dat verbeteren.

Computer gebruiken in stadskantoor

Hebt u geen computer? Dan kunt u gratis gebruik maken van de computers in het stadskantoor op de 2e etage.

 

U hebt bijstand en gaat aan het werk


Inkomen doorgeven

Hebt u (vrijwilligers)werk gevonden? Geef dit dan direct door Hebt u parttime werk gevonden? Op Bijstand en bijverdienen leest u hoe u voorkomt dat u eerst te veel uitkering krijgt en daarna onverwacht minder.

Vrijwilligerswerk

Als u een uitkering van ons hebt, mag u vrijwilligerswerk doen. Dit mag uw kansen op betaald werk niet in de weg staan. Een vergoeding voor vrijwilligerswerk van maximaal € 180 per maand en maximaal € 1.800 per jaar mag u houden bovenop uw uitkering.

Vrijlatingsregeling

Met de vrijlatingsregeling houdt u de eerste 6 maanden een gedeelte van uw inkomsten bovenop uw uitkering.

Vrijlatingsregeling alleenstaande ouders

Bent u een alleenstaande ouder van 27 jaar of ouder met kinderen jonger dan 12 jaar? Dan mag u na de vrijlatingsregeling nog eens 30 maanden een deel van uw inkomsten houden.

Vrijlatingsregeling medisch urenbeperkt

Kunt u door een medische oorzaak niet meer dan 30 uur per week werken? Dan komt u misschien in aanmerking voor de vrijlatingsregeling medisch urenbeperkt.

Werknemerscheque

Hebt u een bijstandsuitkering? Dan kunt u recht hebben op de werknemerscheque. Dit is een eenmalig geldbedrag van maximaal € 300 voor extra kosten die u maakt als u werk vindt.

Parttime werken als zelfstandige

Hebt u een bijstandsuitkering of IOAW-uitkering en wilt u gaan werken als zelfstandige? Maar kunt u daarmee nog niet volledig in uw levensonderhoud voorzien? Dan kunt u toestemming vragen om parttime te werken als zelfstandige.

U vraagt opnieuw bijstand aan
 

Bijstand na kort werken aanvragen

Door genoeg inkomsten uit werk, hebt u misschien geen bijstand meer nodig. Het kan gebeuren dat uw werk van korte duur is. Had u minder dan 6 maanden geleden een bijstandsuitkering van de gemeente Utrecht? Dan kunt u misschien bijstand na kort werken aanvragen. Dan krijgt u snel een uitkering.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag tot en met vrijdag
8.30 - 17.30 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie