Werk en inkomen Bijstand en bijverdienen

Hebt u een bijstandsuitkering en vindt u werk of een klus?  Het kan zijn dat het geld dat u verdient met werk niet genoeg is om van te leven. U hebt dan nog steeds uw bijstandsuitkering nodig om uw inkomsten aan te vullen.

Het is belangrijk voor u om werkervaring op te doen. Vanuit parttime werk hebt u meer kans op het krijgen van een baan met meer uren. Soms mag u een deel van uw inkomsten houden bovenop uw bijstandsuitkering. Dit heet de vrijlatingsregeling.
 
Past u zo nu en dan op de kinderen van iemand in de buurt? Klust u af en toe bij vrienden en kennissen en krijgt u daar geld voor of verkoopt u spullen op de vlooienmarkt? Ook dan bent u aan het bijverdienen.

Wat doet u als u werk of een klus vindt?

Volg dan onderstaande stappen. Dan voorkomt u dat u te veel uitkering krijgt en onverwacht gekort wordt. U vindt de formulieren op utrecht.nl/contactwerkeninkomen.

  1. Meld zo snel mogelijk dat u werk heeft/krijgt. Geef ook door hoeveel u ongeveer gaat verdienen. U geeft dit door met het formulier ‘geef nieuw of ander vrijwilligerswerk door’. U kunt bewijsstukken toevoegen als u die al hebt. Bijvoorbeeld een arbeidscontract.
  2. Hebt u nog geen bewijsstuk meegestuurd? Stuur dit dan zo snel mogelijk als u dit hebt. Dit doet u met het formulier ‘bijstand, stuur bewijsstukken op’.
  3. Hierna kijken wij welk bedrag wij maandelijks inhouden op uw uitkering. Zijn de bewijsstukken niet duidelijk genoeg om een bedrag vast te stellen? Dan nemen wij contact met u op en spreken wij samen een bedrag af.
  4. Stuur uw loonstrook/specificatie naar ons op. Dit doet u met het formulier ‘Lever loonstrook of uitkeringsspecificatie in’. Dan weten wij of het afgesproken bedrag klopt. Als de schatting hoger is, krijgt u het verschil terug. Is de schatting lager? Dan verrekenen we dit met uw uitkering van de volgende maand. Het bedrag op de loonstrook wordt de nieuwe schatting voor de volgende maand.
  5. Kijk de eerste maand goed of het geschatte bedrag klopt. Ontvangt u meer inkomsten dan afgesproken? Houd dit extra bedrag dan apart. De volgende maand krijgt u dan minder uitkering.
  6. U levert iedere maand online een bewijs in van uw inkomsten. Als het nodig is passen wij uw uitkering aan.
  7. Weet u van tevoren al dat u een maand meer of juist minder gaat werken. Geef dit dan op tijd door, zodat we de schatting kunnen aanpassen.

Vakantiegeld

Reserveert uw werkgever vakantiegeld voor u? Dan houden wij dit in op uw uitkering. U ziet dit op de specificatie van uw uitkering. Het vakantiegeld dat u in mei of juni van uw werkgever ontvangt, trekken wij dan niet af van uw uitkering over die maand. Dit bedrag mag u dus houden.

Wijzigingen doorgeven

Vergeet niet om wijzigingen in uw persoonlijke en financiële situatie direct door te geven. Andere inkomsten die u bijvoorbeeld doorgeeft zijn: alimentatie, erfenis, persoonsgebonden budget, inkomsten uit onderhuur.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag t/m vrijdag
9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie