Werk en inkomen Werken met een arbeidsbeperking

Wilt u aan het werk, maar hebt u een arbeidsbeperking? Op deze pagina vindt u informatie over ondersteuning bij het vinden van een baan.

Banenafspraak

De regering en werkgevers hebben afgesproken dat er banen komen voor mensen met een ziekte of handicap. Dit is de banenafspraak.

Kunt u door uw ziekte of handicap niet het minimumloon verdienen? Dan krijgt u misschien een indicatie banenafspraak. Met een indicatie banenafspraak komt u in het 'doelgroepregister'. U hebt dan meer kans op werk.

Indicatie banenafspraak aanvragen

Of u een indicatie banenafspraak krijgt, beoordeelt UWV. U kunt hiervoor zelf een beoordeling arbeidsvermogen bij UWV aanvragen.

Krijgt u van UWV een indicatie banenafspraak? Geef dit dan aan ons door via banenafspraken@utrecht.nl.

Wij kijken dan hoe we u kunnen ondersteunen.

Beschut werk


U hebt een beperking en wilt graag werken. Maar u kunt niet in een gewoon bedrijf werken omdat u veel begeleiding of aanpassingen nodig hebt. Dan kunt u misschien op een beschutte werkplek werken.

Beschut werk aanvragen

Of u voor beschut werk in aanmerking komt, beoordeelt UWV. U kunt hiervoor zelf een beoordeling arbeidsvermogen "Beschut Werk” bij UWV aanvragen. U moet hiervoor wel ingeschreven staan als werkzoekende bij Werk.nl.

Krijgt u van UWV een positief advies beschut werk? Geef dit dan aan ons door via beschutwerk@utrecht.nl.

De gemeente heeft een aantal beschutte werkplekken. Dit zijn banen met het wettelijk minimumloon. Hebt u een Wajong uitkering? Dan kan het loon lager zijn. Het kan zijn dat wij nog geen plek voor u hebben, omdat er meer mensen zijn die zich hebben gemeld. Dan kijken wij hoe wij u in de tussentijd kunnen ondersteunen.

Hieronder staat een filmpje waarin het aanvragen van beschut werk eenvoudig wordt uitgelegd:

Beschut aan de bak

Wajong

U hebt u op jonge leeftijd een ziekte of handicap gekregen. Kunt u daardoor nu en in de toekomst niet werken? Dan kunt u misschien een Wajong uitkering krijgen. Wajong vraagt u aan bij UWV.

Kunt u nu of in de toekomst wel werken? Dan krijgt u geen Wajong. De gemeente kan u verder helpen.  U kunt een bijstandsuitkering aanvragen op de dag dat u 18 jaar wordt.

Meer informatie over werken met een arbeidsbeperking

Kijk op de volgende websites naar mogelijkheden om werk te vinden:

  • Op onbeperkt aan de slag vindt u werkgevers die open staan voor werknemers met een beperking.
  • Op je kunt meer vindt u passend werk en activiteiten waar u aan mee kunt doen.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag t/m vrijdag
9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie