Werk en inkomen Aanvullende vergoeding voor hoge energiekosten aanvragen

Hebt u niet genoeg aan de energievergoeding van € 800? Of is uw inkomen te hoog en kunt u die energievergoeding niet aanvragen? Misschien kunt u dan dit jaar de aanvullende energievergoeding aanvragen.

De energievergoeding van € 800 vraagt u aan op Vergoeding energiekosten aanvragen.

Hieronder leest u wanneer u een aanvullende energievergoeding kunt krijgen. En hoe u dit aanvraagt.

Voorwaarden aanvullende energievergoeding

 • U woont in Utrecht.
 • U mag volgens de wet in Nederland wonen.
 • U hebt een inkomen lager dan 200% van de bijstandsnorm die voor u geldt en u kunt de energierekening niet meer betalen. Onder Inkomensgrens ziet u welk bedrag dit in uw situatie is.
 • Uw vermogen is niet meer dan:
   
  • € 6.505 als u alleenstaand bent
  • € 13.010 als u een alleenstaande ouder bent, gehuwd bent of samenwoont

Eigen vermogen is bijvoorbeeld geld op betaalrekeningen, spaargeld, cryptogeld, aandelen en obligaties, een auto, caravan, of antiek en sieraden.

 • Dit is er verandert op of na 1 november 2021: U hebt een nieuw vast contract afgesloten en betaalt nu een hoger tarief. Of u hebt hogere energiekosten door een variabel tarief. Of uw energieleverancier is failliet gegaan en u hebt een nieuwe leverancier.
 • Uw nieuwe energierekening is minimaal € 85 hoger dan uw oude energierekening.

Bent u student en hebt u een eigen energiecontract?

En komt u door de hoge energierekening in financiële problemen? Misschien kunt u dan ook een vergoeding krijgen. Dat is in de vorm van bijzondere bijstand. Wij weten nu nog niet precies wat de voorwaarden zijn. Maar wij verwachten dat u in de week van 10 oktober een aanvraag kunt doen. Dit kan dan tot en met 31 december 2022. Zodra u een aanvraag kunt doen, leest u dit op de website.

Inkomensgrens

 1. Kijk in de tabel hieronder wat uw woonsituatie is.
 2. In de laatste kolom ziet u welke bedrag voor u geldt.
 3. Is uw netto-inkomen* per maand lager dan dat bedrag? Dan heeft u misschien recht op de aanvullende energievergoeding.

* Netto-inkomen uit loondienst, zelfstandig werk, uitkeringen van het UWV en SVB tellen mee. Is uw netto inkomen door loonbeslag lager dan de voor u geldende inkomensgrens? Vermeld dat dan bij uw aanvraag.

Woonsituatie en inkomensgrens
WoonsituatieBijstandsnorm 

200% van de bijstandsnorm        

Alleenstaande (ouder)€ 1.101,82 netto€ 2.203,64 netto
Getrouwd of samenwonend€ 1.574,03 netto€ 3.148,06 netto            
Alleenstaande (ouder) én u hebt AOW                       € 1.225,67 netto€ 2451,34 netto
Getrouwd of samenwonend én 1 van u beiden
heeft AOW, of u hebt beiden AOW 
€ 1.660,36 netto€ 3.320,72 netto         

Aanvullende energievergoeding aanvragen

Wilt u een aanvraag doen? Bel ons dan op 030 - 286 52 11. Dan kijken wij samen met u of u de aanvullende energievergoeding kunt aanvragen.

Kunt u een aanvraag doen? Dan is dit vanaf de maand voor uw aanvraag. Wij berekenen bij uw aanvraag wat u zelf kunt betalen. Wij kijken hierbij naar uw inkomen en vermogen (en dat van uw eventuele gezinsleden). Hebt u een inkomen op bijstandsniveau? Dan vergoeden wij het bedrag dat u meer betaalt. Hoe hoger uw inkomen is, hoe lager de vergoeding is.

Geen gevolgen voor toeslagen

U ontvangt de aanvullende energievergoeding onbelast. Dit betekent dat het geen gevolgen heeft voor uw belastbaar inkomen. Daarom heeft het ook geen gevolgen voor uw recht op en de hoogte van huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. En het heeft ook geen gevolgen voor de hoogte van de eigen (inkomensafhankelijke) bijdrage in de zorg.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag tot en met vrijdag
9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie