Werk en inkomen Extra geld van andere organisaties

Hebt u een laag inkomen? Dan kunnen de gemeente en andere organisaties u helpen. Niet alleen met geld, maar ook met advies en hulp. Misschien hebt u recht op regelingen van andere organisaties.

Check uw recht op toeslagen

Met het programma Bereken uw recht kunt u eenvoudig nagaan op welke landelijke regelingen u recht hebt.

U leest hieronder meer over landelijke regelingen.

Toeslagen van de Belastingdienst

Een toeslag is een bijdrage in kosten van de Belastingdienst. Er zijn 4 toeslagen:

 • Huurtoeslag
 • Kinderopvangtoeslag
 • Kindgebonden budget
 • Zorgtoeslag

Als u een toeslag wilt krijgen, moet u deze zelf aanvragen. Alleen kindgebonden budget hoeft u meestal niet zelf aan te vragen. Ga voor meer informatie en het aanvragen van een toeslag naar www.toeslagen.nl.

Huurkorting

Hebt u een U-pas en een hoge huur? Dan kunt u vanaf 1 september misschien huurkorting krijgen. Dit is een proef die duurt tot 1 september 2019.

Voor huurkorting moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U woont in Utrecht
 • U huurt een sociale huurwoning van één van de volgende woningcorporaties (verhuurders): Bo-Ex, GroenWest, Mitros, Portaal, SSH
 • U huurde de woning al voor 1 januari 2016
 • U hebt een U-pas
 • U bent hoofdhuurder van de woning
 • Uw huishouden bestaat uit 1 of 2 personen en uw netto/kale huur is tussen de 592,55 en 710,68 euro. Of uw huishouden bestaat uit meer dan 2 personen en uw netto/kale huur is tussen de 635,05 en 710,68 euro
 • Uw woning is niet te groot voor uw situatie. Bent u bijvoorbeeld alleen of met 2 personen en woont u in een woning met 5 kamers of meer, dan krijgt u geen huurkorting

Neem contact op met uw woningcorporatie voor het aanvragen van huurkorting.

Heffingskortingen van de Belastingdienst

Als u inkomen hebt, betaalt u daarover belastingen. U hebt ook recht op heffingskortingen. Dan betaalt u minder belasting. Bent u in loondienst of hebt u een uitkering? Dan houdt uw werkgever of uitkerende instantie al rekening met een aantal heffingskortingen. Sommige vraagt u aan via de aangifte inkomstenbelasting.
Meer informatie over heffingskortingen vindt u op de website van de Belastingdienst.

Jeugdcultuurfonds

Hebt u geen geld om muziekles of een toneelclub voor uw kind te betalen? Misschien helpt het Jeugdcultuurfonds u. U kunt niet zelf een aanvraag doen. Een aanvraag wordt gedaan door een professional die uw gezin kent. Het geld gaat rechtstreeks naar de instelling of de persoon die de lessen verzorgt.

Jeugdsportfonds

Hebt u een kind dat lid wil worden van een sportvereniging of sportspullen nodig heeft? Als u te weinig geld hebt om dit te betalen, helpt het Jeugdsportfonds u misschien. U kunt niet zelf een aanvraag doen. Een aanvraag wordt gedaan door een professional die uw gezin kent. Het geld gaat rechtstreeks naar de instelling of de persoon die de lessen verzorgt.

Leergeld

Hebt u kosten voor uw kind die niet door een andere regeling vergoed worden? Kijk dan eens bij stichting Leergeld Utrecht of zij een bijdrage in de kosten geven.