Werk en inkomen Hulp bij schulden (schulddienstverlening)

Hebt u vragen over geldzaken of schulden die u niet zelf kunt oplossen? Dan kunt u terecht bij het buurtteam. Wilt u schulden voorkomen? Kijk dan wat u zelf kunt doen. Hebt u door een grote gebeurtenis in uw leven minder geld? Volg dan een gratis workshop om grip te houden op uw financiële situatie.

Naar het buurtteam voor vragen over geldzaken of hulp bij schulden

Bekijk bij welk buurtteam u terecht kunt. Vul uw postcode in en u vindt een buurtteam bij u in de buurt. U kunt bellen, mailen of langsgaan bij het buurtteam. Een buurtteam-medewerker maakt dan een afspraak met u. Dit is meestal bij u thuis. Bij de afspraak kan ook een medewerker van de gemeente aanwezig zijn. Deze medewerker weet veel over het oplossen van schulden.

Het buurtteam kijkt met u wat het beste bij uw situatie past. Dit kan zijn:

  • hulp bij uw administratie
  • het volgen van een budgetcursus
  • ondersteuning door een vrijwilliger
  • hulp van de gemeente bij schulden

Crisishulp bij woningontruiming, afsluiting van energie of water

Hebt u een brief waarin staat  dat u afgesloten wordt van energie of water? Of heeft u een datum waarop uw woning ontruimd wordt? Dan is het belangrijk dat u snel handelt.
Neem contact op met het buurtteam. Geef duidelijk aan dat sprake is van een crisis. Zo kan het buurtteam snel handelen. Het buurtteam maakt een afspraak met u en neemt contact op met ons. Wij proberen met de woningbouwvereniging, energieleverancier of het waterbedrijf een oplossing te vinden.
Is de woningontruiming al binnen 1 week? Of is de monteur op dit moment bij u om de energie of het water af te sluiten? Neem dan direct telefonisch contact met ons op via: 030 – 286 52 11.


Bijeenkomsten en cursussen geldzaken

Door een verandering in uw leven kan uw inkomen veranderen of kunt u extra kosten hebben. Bijvoorbeeld door een scheiding, ontslag, arbeidsongeschiktheid, pensioen, als u 18 jaar wordt, na het overlijden van een partner, of na een bijstandsuitkering Ga dan naar een gratis bijeenkomst bij U Centraal om grip te houden op uw financiën. Er is altijd een deskundige aanwezig die uitleg geeft over de verandering. En er zijn mensen bij de bijeenkomst die hetzelfde hebben meegemaakt. 

Of volg een van de andere gratis cursussen bij U Centraal. Bijvoorbeeld over het op orde houden van uw administratie.


Zelfstandig ondernemer

Bent u een Utrechtse ondernemer en hebt of verwacht u problemen met geld? Kijk dan op geldzaken voor ondernemers. Hier vindt u informatie en advies.


Zelf aan de slag met geldzorgen

Kunt u moeilijk rondkomen? Lukt het niet om uw rekeningen te betalen? Zoek zo snel mogelijk een oplossing en ga zelf aan de slag:

  • Geldwijzer 030 wijst u de weg naar informatie over geldzaken en hulp die u kunt krijgen in Utrecht.
  • Op Startpunt Geldzaken kunt u online een geldplan maken. Bijvoorbeeld ‘rondkomen met kinderen’ of ‘kom uit de geldzorgen’. Stap voor stap wordt uitgelegd wat u kunt doen om uw situatie te verbeteren.
  • Gebruik de U map. In deze gratis ordner kunt u uw administratie makkelijk terugvinden.

Iemand aanmelden voor schulddienstverlening

Bent u hulpverlener, intermediair? Dan kunt u niet iemand aanmelden. Voor hulp bij schulden kunt u verwijzen naar het buurtteam.

Beschermingsbewind

Bent u beschermingsbewindvoerder? Dan kunt u uw cliënt rechtstreeks aanmelden voor schulddienstverlening bij de gemeente. U stuurt een mail naar schulddienstverlening@utrecht.nl. In het onderwerp vermeldt u: aanvraag SDV door BSB en de naam van uw kantoor.

Beschermingsbewind is bedoeld om u op financieel gebied te beschermen tegen anderen. Maar ook tegen uzelf. De rechter benoemt een beschermingsbewindvoerder. Lees meer over beschermingsbewind.


Extra’s bij een laag inkomen

Hebt u een laag inkomen? Maak dan gebruik van de extra regelingen die er voor u zijn.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag t/m vrijdag
9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie