Werk en inkomen Hulp bij schulden

Hebt u vragen over geldzaken of schulden die u niet zelf kunt oplossen? Dan kunt u terecht bij het buurtteam. Wilt u schulden voorkomen? Kijk dan wat u zelf kunt doen. Ga bijvoorbeeld naar een gratis bijeenkomst of volg een gratis cursus.

Naar het buurtteam voor vragen over geldzaken of hulp bij schulden

Bekijk bij welk buurtteam u terecht kunt. Vul uw postcode in en u vindt een buurtteam bij u in de buurt. U kunt bellen, mailen of langsgaan bij het buurtteam. Een buurtteam-medewerker maakt dan een afspraak met u. Dit is meestal bij u thuis. Bij de afspraak kan ook een medewerker van de gemeente aanwezig zijn. Deze medewerker weet veel over het oplossen van schulden.

Het buurtteam kijkt met u wat het beste bij uw situatie past. Dit kan zijn:

  • hulp bij uw administratie
  • het volgen van een budgetcursus
  • ondersteuning door een vrijwilliger
  • hulp van de gemeente bij schulden

Crisishulp bij woningontruiming, afsluiting van energie of water


Hebt u een brief waarin staat wanneer u afgesloten wordt van energie of water? Of hebt u een datum waarop uw woning ontruimd wordt? Neem zo snel mogelijk contact op met het buurtteam. Geef duidelijk aan dat dit een crisis is. Het buurtteam maakt een afspraak met u en neemt contact op met ons. Wij proberen met de woningbouwvereniging, energieleverancier of het waterbedrijf een oplossing te vinden.
Is de woningontruiming al binnen 1 week? Of is de monteur op dit moment bij u om de energie of het water af te sluiten? Bel ons dan direct op: 030 – 286 52 11.


Bijeenkomsten en cursussen geldzaken

Door een verandering in uw leven kan uw inkomen ook veranderen. Bijvoorbeeld door een scheiding, ontslag, arbeidsongeschiktheid, pensioen, als u 18 jaar wordt, na het overlijden van een partner, of na een bijstandsuitkering. Ga dan naar een gratis bijeenkomst bij U Centraal om grip te houden op uw geld. Een deskundige geeft uitleg over uw nieuwe situatie. Er is ook iemand die hetzelfde heeft meegemaakt en vertelt waar u tegen aan loopt.

Of volg een gratis cursus bij U Centraal. Bijvoorbeeld over het op orde houden van uw administratie.


Zelfstandig ondernemer

Bent u een Utrechtse ondernemer en hebt of verwacht u problemen met geld? Kijk dan op geldzaken voor ondernemers. Hier vindt u informatie en advies.


Zelf aan de slag met geldzorgen

Kunt u moeilijk rondkomen? Lukt het niet om uw rekeningen te betalen? Zoek zo snel mogelijk een oplossing en ga zelf aan de slag:

  • Geldwijzer 030 wijst u de weg naar informatie over geldzaken en hulp die u kunt krijgen in Utrecht.
  • Op Startpunt Geldzaken kunt u online een geldplan maken. Bijvoorbeeld ‘rondkomen met kinderen’ of ‘kom uit de geldzorgen’. Stap voor stap wordt uitgelegd wat u kunt doen om uw situatie te verbeteren.
  • Gebruik de U-map. In deze gratis ordner kunt u uw administratie makkelijk terugvinden.

Iemand aanmelden voor schulddienstverlening

Bent u hulpverlener, intermediair? Dan kunt u niet iemand aanmelden. Voor hulp bij schulden kunt u verwijzen naar het buurtteam.
Lees meer op Zorgprofessionals.utrecht.nl


Beschermingsbewind, curatele, mentorschap

Soms kunnen mensen niet goed voor zichzelf zorgen of hun financiële zaken regelen. Bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking, verslaving of dementie. De kantonrechter kan dan een curator, bewindvoerder of mentor benoemen.

Op de website van de Rijksoverheid staat hoe u dit aanvraagt en wie dit aan kunnen vragen.


Extra’s bij een laag inkomen

Hebt u een laag inkomen? Maak dan gebruik van de extra regelingen die er voor u zijn.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag t/m vrijdag
9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie