Werk en inkomen Hulp bij schulden

Hebt u geldzorgen of schulden? Ga dan naar het buurtteam. Het buurtteam maakt voor u een afspraak met de gemeente. 

U kunt bellen, een e-mail sturen of langsgaan bij het buurtteam.
Het buurtteam en de gemeente kijken samen met u welke oplossing het beste bij uw situatie past. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

Crisishulp bij woningontruiming, afsluiting van energie of water

Hebt u 2 maanden of meer achterstand in het betalen van uw huur, energie, stadsverwarming, of water?
Neem direct contact op met het buurtteam


Geef duidelijk aan dat dit een crisis is. Het buurtteam maakt een afspraak met u en neemt contact met ons op. Wij proberen met de woningbouwcorporatie, of de leverancier van energie of warmte, of het waterbedrijf een oplossing te vinden.

Is de woningontruiming al binnen 1 week? Of is de monteur op dit moment bij u om de energie of het water af te sluiten? Bel ons direct op: 030 – 286 52 11.

Zelf aan de slag met geldzaken

  • Op ConsuWijzer krijgt u praktisch advies van de overheid over uw rechten als consument. Incassobureaus houden zich niet altijd aan de regels. Krijgt u een incassobrief? Check of de brief klopt op ConsuWijzer. Klopt de brief niet? Dan leest u wat u kunt doen. Komt u er zelf niet uit? Vraag dan het buurtteam of het Juridisch loket om hulp. En let extra op bij deze bedrijven. Het advies op ConsuWijzer is om daar geen zaken mee te doen.
  • Kijk op Geldwijzer 030. Deze website wijst u de weg naar informatie over geldzaken en hulp die u kunt krijgen in Utrecht.
  • Op Startpunt Geldzaken kunt u online een geldplan maken. Stap voor stap krijgt u uitleg wat u kunt doen om uw situatie te verbeteren. Kies het geldplan dat bij u past: sparen of aflossen, sparen voor de studie van uw (klein)kinderen, bijna 18, met pensioen, of het geldplan voor zpp’ers.
  • Gebruik de U-map. In deze gratis ordner kunt u uw administratie makkelijk terugvinden.
  • Ga naar een bijeenkomst over geldzaken van U centraal. Door een verandering in uw leven kan uw inkomen veranderen. Bijvoorbeeld door een scheiding of ontslag. Een deskundige geeft uitleg en u kunt met iemand spreken die hetzelfde heeft meegemaakt.
  • Volg een gratis cursus bij U Centraal. Bijvoorbeeld over het op orde houden van uw administratie.

Huishoudboekje

Maakt u zich iedere maand zorgen over het betalen van uw rekeningen? Misschien is het Huishoudboekje iets voor u. De gemeente zorgt dan voor het betalen van de belangrijkste vaste lasten uit uw inkomen. Meedoen is gratis.

Lees meer en meld u aan voor het Huishoudboekje

Beschermingsbewind, curatele, mentorschap

Soms kunnen mensen niet goed voor zichzelf zorgen of hun financiële zaken regelen. Bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking, verslaving of dementie. De kantonrechter kan dan een curator, bewindvoerder of mentor benoemen.
Lees meer over aanvragen op Rijksoverheid.nl

Misschien is budgetbeheer een oplossing voor u.

Lees meer over budgetbeheer van de gemeente

Zelfstandig ondernemer

Bent u een Utrechtse ondernemer en hebt of verwacht u problemen met geld? Zoekt u informatie en advies
Lees meer over geldzaken voor ondernemers

Iemand aanmelden voor schulddienstverlening

Bent u hulpverlener, intermediair? Dan kunt u verwijzen naar het buurtteam. Bent u beschermingsbewindvoerder of curator? Dan kunt u uw cliënt wel rechtstreeks aanmelden voor schulddienstverlening.
Lees meer op Zorgprofessionals.utrecht.nl

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag t/m vrijdag
9.00 - 12.30 uur en 13.15 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie

Uw mening