Onderzoek Weten wat werkt: samen werken aan een betere bijstand

De regels in de bijstand zijn ingewikkeld en kennen veel plichten. Wij wilden weten of dit de beste manier is om inwoners met een bijstandsuitkering te helpen. Kan het ook anders, eenvoudiger, beter? Dit onderzochten wij met het onderzoek Weten wat werkt.

Een belangrijk resultaat van het onderzoek: alle 3 de onderzochte aanpakken hebben een positief effect op aan het werk gaan.

Het onderzoek liep van juni 2018 tot en met december 2019. Wij deden het onderzoek in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Er deden 752 inwoners met een bijstandsuitkering aan mee. Zij werden verdeeld over 4 verschillende groepen. 3 groepen kregen een nieuwe aanpak: 'Zelf in actie', 'Met extra hulp in actie' en 'Werken loont'. De vierde groep 'Meten wat werkt' kreeg de huidige aanpak, om te vergelijken.

Resultaten onderzoek

Het onderzoek heeft belangrijke resultaten opgeleverd:

  • Met extra hulp gaan meer inwoners aan het werk. De deelnemers aan deze onderzoekgroep kregen meer persoonlijke aandacht van de gemeente.
  • Deelnemers die niet verplicht hoefden te solliciteren, kwamen zelf in actie. Zij kregen vaker een vast contract dan inwoners met een bijstandsuitkering waarvoor niets veranderde in onze dienstverlening.
  • Extra hulp en Zelf in actie komen werkte vooral goed voor lager opgeleiden.
  • Deelnemers in deze aanpakken kregen ook meer vertrouwen in hun eigen kunnen bij het vinden van werk.
  • Ook meer en langer kunnen bijverdienen naast de uitkering zorgde ervoor dat deelnemers gingen werken. Zij startten vaker een deeltijdbaan en stopten minder vaak met een deeltijdbaan die zij al hadden voor het onderzoek.

Wat doet Utrecht

We gaan de lessen van Weten wat werkt toepassen in onze eigen dienstverlening. Tegen het licht van de huidige situatie rond corona bezien we wat daarvoor nodig is. Met Werkbeweging hebben we al eerder stappen gezet om werkzoekenden die moeilijk aan het werk komen meer persoonlijke aandacht te bieden. Als uit het persoonlijk gesprek blijkt dat een werkzoekende baat heeft bij meer ruimte om zelf in actie te komen, dan geven we die.  

Meer nodig van het Rijk

Het onderzoek laat zien dat verschillende aanpakken voor verschillende groepen inwoners met een bijstandsuitkering kunnen werken. Daarom wil de gemeente Utrecht blijven experimenteren. Wij hebben daarvoor wel meer ruimte nodig in wetten en regels én meer geld nodig voor meer werkmatchers. Daarover gaan wij met het Rijk in gesprek.

Meer weten over het onderzoek en de resultaten?

Voor de pers

Pers kan voor informatie over het wetenschappelijk onderzoek contact opnemen met Gert den Toom, persvoorlichter Universiteit Utrecht via e-mail g.dentoom@uu.nl en telefoon 06 - 383 25 878.

Met vragen aan de gemeente kan pers terecht bij bestuurscommunicatie@utrecht.nl of telefoonnummer 030 – 286 11 32, zie ook www.utrecht.nl/persvoorlichting.

Opzet van het onderzoek Weten wat werkt

Bekijk de video met uitleg over de opzet van het onderzoek

Onderzoeksgroepen

Er waren verschillende onderzoeksgroepen. Iedere groep kreeg een andere aanpak. De resultaten van de groepen werden met elkaar vergeleken. Zo konden we kijken welke aanpak het beste heeft gewerkt.

De 4 groepen waren:

1. Zelf in actie

Deelnemers bepaalden zelf hoe zij op zoek gaan naar werk, vrijwilligerswerk of andere activiteiten. Zij hoefden niet verplicht te solliciteren of verplicht mee te doen aan activiteiten die de gemeente organiseert.

2. Met extra hulp in actie

Deelnemers kregen extra hulp en begeleiding van de gemeente.

3. Werken loont

Als deelnemers werkten naast hun bijstandsuitkering, mochten zij meer geld houden. Zij mochten 50% van hun inkomsten houden tot een maximum van € 202 per maand, tijdens de hele onderzoeksperiode.

4. Meten wat werkt

Voor deze deelnemers bleven de regels hetzelfde. Zo konden we de resultaten van de andere groepen goed vergelijken. Omdat er voor de deelnemers in deze groep niets veranderde, kregen zij als dank een cadeaubon van € 40 aan het einde van het onderzoek.

Hulp en contact Weten wat werkt

Telefoon

030 – 286 52 11

E-mail

wetenwatwerkt@utrecht.nl