Werk en inkomen Onderzoek Weten wat werkt: samen werken aan een betere bijstand

De regels in de bijstand zijn best ingewikkeld en kennen veel verplichtingen. We vragen ons af: is dit wel de beste manier om bijstandsgerechtigden te helpen? Kan het ook anders, eenvoudiger, beter? Dit onderzochten wij met het onderzoek Weten wat werkt. Er deden 752 inwoners mee aan het onderzoek.

We doen het onderzoek in samenwerking met de Universiteit Utrecht en een groep bijstandsgerechtigden. In juni 2018 startte het onderzoek. Op 31 december 2019 eindigde het onderzoek.

Resultaten

De universiteit is nu de resultaten van het onderzoek aan het verwerken in een rapport. Van de resultaten leren we wat beter kan. Als het nodig is vragen we de regering de regels aan te passen. De resultaten maken we bekend in april 2020.

Doel van het onderzoek

Samen met de universiteit onderzochten we  het effect van een andere aanpak in de bijstand. Kan het beter? Er waren 4 onderzoeksgroepen. Iedere groep kreeg een andere aanpak.  De universiteit heeft onderzocht of inwoners in de bijstand bij een aanpak sneller werk vinden of meer meedoen in de samenleving. Ook is er gekeken of dit effect heeft gehad op de gezondheid en op schulden. Daarnaast is er gemeten of deelnemers meer tevreden zijn.

Filmpje met uitleg over het onderzoek

Onderzoeksgroepen

Er waren verschillende onderzoeksgroepen. Iedere groep kreeg een andere aanpak. De resultaten van de groepen worden met elkaar vergeleken. Zo kunnen we kijken welke aanpak het beste heeft gewerkt.

1. Zelf in actie


U bepaalt zelf hoe u op zoek gaat naar werk, vrijwilligerswerk of andere activiteiten. U hoeft niet verplicht te solliciteren of verplicht mee te doen aan activiteiten die de gemeente organiseert.

2. Met extra hulp in actie

U krijgt extra hulp en begeleiding van de gemeente.

3. Werken loont

Als u werkt naast uw bijstandsuitkering, mag u meer geld houden. U mag 50% van uw inkomsten houden tot een maximum van €202 per maand, gedurende de gehele onderzoeksperiode.

4. Meten wat werkt

Voor u blijven de regels hetzelfde. Zo kunnen we de resultaten van de andere groepen goed vergelijken. Omdat er voor de deelnemers in deze groep niets verandert, krijgt u als dank een cadeaubon van € 40 aan het einde van het onderzoek.

Hulp en contact Weten wat werkt

Telefoon

030 – 286 52 11

E-mail

wetenwatwerkt@utrecht.nl

Uw mening