Werk en inkomen Weten wat werkt: onderzoek naar minder regels in de bijstand

De regels in de Participatiewet zijn best ingewikkeld en kennen veel verplichtingen. We vragen ons af: Is dit wel de beste manier om bijstandsgerechtigden te helpen? Kan het ook anders, eenvoudiger, beter? Dit willen wij onderzoeken met het onderzoek Weten wat werkt.

We doen het onderzoek in samenwerking met de Universiteit Utrecht en een groep bijstandsgerechtigden. Het onderzoek duurt tot oktober 2019.

Doel van het onderzoek

We gaan onderzoeken welk effect het heeft als we bijstandsgerechtigden minder regels opleggen en meer ruimte geven voor eigen initiatief om aan het werk te komen.

De universiteit onderzoekt of mensen met een bijstandsuitkering dan sneller werk vinden. En of ze meer meedoen in de samenleving (of juist niet), bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk. Ook kijken ze naar het effect op de gezondheid, op eventuele schulden en of mensen tevreden zijn met de eigen situatie.

Onderzoeksgroepen

Er komen verschillende onderzoeksgroepen. Iedere groep krijgt een andere aanpak. De resultaten van de groepen worden na afloop van het onderzoek met elkaar vergeleken. Zo kunnen we kijken welke aanpak het beste heeft gewerkt.

Aanmelden vanaf februari 2018

In februari 2018 start de werving van deelnemers. U kunt zich nu dus nog niet aanmelden. Alle bijstandsgerechtigden krijgen begin 2018 meer informatie over het onderzoek toegestuurd.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag t/m vrijdag
9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie