Werk en inkomen Onderzoek Weten wat werkt: samen werken aan een betere bijstand

De regels in de bijstand zijn best ingewikkeld en kennen veel verplichtingen. We vragen ons af: is dit wel de beste manier om bijstandsgerechtigden te helpen? Kan het ook anders, eenvoudiger, beter? Dit willen wij in de praktijk uitproberen met het onderzoek Weten wat werkt.

We doen het onderzoek in samenwerking met de Universiteit Utrecht en een groep bijstandsgerechtigden. Het onderzoek duurt van juni 2018 tot oktober 2019.

Doel van het onderzoek

Samen met de universiteit onderzoeken we het effect van een andere aanpak in de bijstand. Er komen vier onderzoeksgroepen. Iedere groep krijgt een andere aanpak. Na afloop van het onderzoek kunnen we zien welke aanpak het beste werkt. Met die resultaten kunnen we de regering eventueel vragen de regels aan te passen.
We kijken of mensen door een andere aanpak sneller werk vinden of meer meedoen in de samenleving. Ook kijken we of het effect heeft op de gezondheid van de deelnemers en op eventuele schulden. En hoe tevreden de deelnemers zijn met hun eigen situatie.

Filmpje met uitleg over het onderzoek

Onderzoeksgroepen

Er komen verschillende onderzoeksgroepen. Iedere groep krijgt een andere aanpak. De resultaten van de groepen worden na afloop van het onderzoek met elkaar vergeleken. Zo kunnen we kijken welke aanpak het beste heeft gewerkt.

1. Zelf in actie


U bepaalt zelf hoe u op zoek gaat naar werk, vrijwilligerswerk of andere activiteiten. U hoeft niet verplicht te solliciteren of verplicht mee te doen aan activiteiten die de gemeente organiseert.

2. Met extra hulp in actie

U krijgt extra hulp en begeleiding van de gemeente.

3. Werken loont

Als u werkt naast uw bijstandsuitkering, mag u meer geld houden. U mag 50% van uw inkomsten houden tot een maximum van €202,- per maand, gedurende de gehele onderzoeksperiode.

4. Meten wat werkt

Voor u blijven de regels hetzelfde. Zo kunnen we de resultaten van de andere groepen goed vergelijken. Omdat er voor de deelnemers in deze groep niets verandert, krijgt u als dank een cadeaubon van 40 euro aan het einde van het onderzoek.

Meedoen met het onderzoek?

Aanmelden

Hebt u een bijstandsuitkering en wilt u meedoen aan het onderzoek? U kunt zich direct aanmelden door het aanmeldformulier in te vullen dat u via de post hebt ontvangen. U kunt ook het aanmeldformulier online invullen.

Aanmelden voor het onderzoek

Als u meedoet, wordt u ingedeeld in een van de 4 onderzoeksgroepen. Dit gebeurt via een loting. U kunt dus niet zelf bepalen in welke groep u komt.

Wat betekent het voor u?

Het onderzoek duurt 1,5 jaar (van juni 2018 tot oktober 2019). In die tijd vult u 3 keer een vragenlijst in. De gemeente en de universiteit gaan zorgvuldig en vertrouwelijk om met uw gegevens. De universiteit verwerkt de gegevens zo dat we niet kunnen terugvinden wie welke antwoorden heeft gegeven. Bekijk alle afspraken die we met deelnemers maken.

Meer informatie

Iedereen die mee kan doen, heeft hierover een brief ontvangen met informatie over het onderzoek. Heeft u nog vragen? Kom dan naar een van de informatiebijeenkomsten. Of loop langs op het Stadskantoor tijdens de spreekuren.

Spreekuren

Wanneer: van 20 februari tot en met 25 april, iedere werkdag
Hoe laat: van 9.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 17.00 uur
Waar: 3e verdieping van het Stadskantoor, Stadsplateau 1 (afspraak niet nodig)

Wat zeggen anderen?

Benieuwd wat anderen zeggen over het onderzoek Weten wat werkt? Bekijk de filmpjes.

Hulp en contact Weten wat werkt

Telefoon

030 – 286 52 11

E-mail

wetenwatwerkt@utrecht.nl