Werk en inkomen Onderzoek Weten wat werkt: samen werken aan een betere bijstand

De regels in de bijstand zijn best ingewikkeld en kennen veel verplichtingen. We vragen ons af: is dit wel de beste manier om bijstandsgerechtigden te helpen? Kan het ook anders, eenvoudiger, beter? Dit proberen wij vanaf 1 juni in de praktijk uit met het onderzoek Weten wat werkt. Er doen ruim 700 bijstandsgerechtigden mee aan het onderzoek.

We doen het onderzoek in samenwerking met de Universiteit Utrecht en een groep bijstandsgerechtigden. Het onderzoek duurt van juni 2018 tot januari 2020. De resultaten maken we bekend in april 2020.

Doel van het onderzoek

Samen met de universiteit onderzoeken we het effect van een andere aanpak in de bijstand. Er zijn 4 onderzoeksgroepen. Iedere groep krijgt een andere aanpak. Na afloop van het onderzoek kunnen we zien welke aanpak het beste werkt. Met die resultaten kunnen we de regering eventueel vragen de regels aan te passen.
We kijken of mensen door een andere aanpak sneller werk vinden of meer meedoen in de samenleving. Ook kijken we of het effect heeft op de gezondheid van de deelnemers en op eventuele schulden. En hoe tevreden de deelnemers zijn met hun eigen situatie.

Filmpje met uitleg over het onderzoek

Onderzoeksgroepen

Er komen verschillende onderzoeksgroepen. Iedere groep krijgt een andere aanpak. De resultaten van de groepen worden na afloop van het onderzoek met elkaar vergeleken. Zo kunnen we kijken welke aanpak het beste heeft gewerkt.

1. Zelf in actie


U bepaalt zelf hoe u op zoek gaat naar werk, vrijwilligerswerk of andere activiteiten. U hoeft niet verplicht te solliciteren of verplicht mee te doen aan activiteiten die de gemeente organiseert.

2. Met extra hulp in actie

U krijgt extra hulp en begeleiding van de gemeente.

3. Werken loont

Als u werkt naast uw bijstandsuitkering, mag u meer geld houden. U mag 50% van uw inkomsten houden tot een maximum van €202 per maand, gedurende de gehele onderzoeksperiode.

4. Meten wat werkt

Voor u blijven de regels hetzelfde. Zo kunnen we de resultaten van de andere groepen goed vergelijken. Omdat er voor de deelnemers in deze groep niets verandert, krijgt u als dank een cadeaubon van € 40 aan het einde van het onderzoek.

Wat betekent het als u aan het onderzoek meedoet?

Het onderzoek duurt 1,5 jaar (van juni 2018 tot oktober 2019). In die tijd vult u 3 keer een vragenlijst in. De gemeente en de universiteit gaan zorgvuldig en vertrouwelijk om met uw gegevens. De universiteit verwerkt de gegevens zo dat we niet kunnen terugvinden wie welke antwoorden heeft gegeven. Bekijk alle afspraken die we met deelnemers maken.

Wat zeggen anderen?

Benieuwd wat anderen zeggen over het onderzoek Weten wat werkt? Bekijk de filmpjes.

Hulp en contact Weten wat werkt

Telefoon

030 – 286 52 11

E-mail

wetenwatwerkt@utrecht.nl

Uw mening