Groente-, fruit- en tuinafval heeft waarde!

Een groot deel van ons afval is groente-, fruit- en tuinafval (gft). Het is goed om dit gescheiden in te leveren, want we maken er weer nieuwe producten van zoals compost en biogas. Op deze pagina helpen we u met tips en informatie over het scheiden van gft-afval.

Vraag het dr. Groen

Dr. Groen is specialist in gft en helpt u graag:

Hoe voorkom ik stank in de gft-bak?

Geen stank in uw gft-bak? Houd uw gft-bak droog. Laat uw gft daarom zoveel mogelijk uitlekken voordat u het in uw bak gooit. Vocht in de bak zorgt voor rotting en vieze luchten. Plaats de bak in de schaduw (niet in de volle zon). Meer tips? Bekijk de video.

Hoe voorkom ik maden in de gft-bak?

Maden gaan dood van zout of verse lavendel. Doe zo nu dan ook de bak op een kier. Zet een stokje onder de rand van de deksel van de bak. Maden houden niet van licht en houden wel van vochtige plekken. Haal het stokje wel weer weg als u de bak aanbiedt voor de inzamelwagen. Meer tips? Bekijk de video.

Wat kan ik doen tegen voedselverspilling?

Waarom voedsel weggooien? Dr. Groen adviseert: organiseer een extra etentje of breng het naar de voedselbank. Bekijk de video voor meer tips.

Hoe wordt gft-afval opnieuw gebruikt?

Wat we doen met gras? Dat is een bron voor biogas! Dr. Groen heeft de recycling van gft-afval mooi in beeld gebracht. Bekijk het in de video.

Wat mag wel en niet bij gft-afval?

Weet wat je waarin moet doen, zegt dr. Groen. Hij vertelt erover in de video. Want goede afvalscheiding begint met kennis.

Afvalwijzer-app: weet wanneer ze wat komen ophalen

Dr. Groen tipt de handige Afvalwijzer-app. De app is op uw persoonlijke situatie afgestemd. Zo bent u altijd op de hoogte. Wanneer komen ze wat halen? Zijn er wijzigingen in de ophaaldagen? Wat mag ik nu in welke bak gooien en wat niet? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen vindt u in de gratis Afvalwijzer-app.

Download de Afvalwijzer-app

Meer informatie

Meer weten over afval scheiden? Bekijk dan de website van Milieu Centraal.

Hulp en contact Afval

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier