Afval Voorkom zwerfafval

Utrechters zijn trots op hun stadsie en dat willen we graag zo houden. Samen zorgen we dat het schoon blijft op straat, in de parken, winkelcentra en op andere openbare plaatsen.

Samen houden we Utrecht schoon

Voor een schoon Utrecht zorgen we samen. De gemeente reinigt de stad en zorgt voor goede voorzieningen. Utrechters en bezoekers gooien hun afval in de bakken. Zo willen we zwerfafval tegengaan. Er melden zich ook steeds meer inwoners aan om zwerfafval op te ruimen. In totaal trekken ruim 1.000 vrijwilligers er regelmatig op uit om zwerfafval op te ruimen.

Wilt u zelf zwerfafval opruimen?

Als inwoner van Utrecht kunt u een gratis knijper en vuilniszakken aanvragen om te helpen onze stad schoon te houden. Let op: vanwege het grote aantal aanvragen is het mogelijk dat de knijpers op een bepaald moment op zijn.

  • Als u minimaal 1 keer per maand zwerfafval wilt oprapen, kunt u de knijper thuis laten bezorgen.
  • Als u eenmalig zwerfafval wilt oprapen, kunt u een knijper lenen bij een van de 3 'knijperhubs': een bak met knijpers. De knijperhubs staan buiten de hekken van de afvalscheidingsstations.

U vraagt een knijper aan door een e-mail te sturen naar samenschoon@utrecht.nl. Na uw aanvraag ontvangt u een e-mail met uitleg hoe het thuisbezorgen of ophalen bij een knijperhub werkt.

Utrecht Schone Stad Coaches

In Utrecht zijn 4 Utrecht Schone Stad Coaches actief. Deze coaches zetten zich met hart en ziel in om de stad schoon te houden. Zij praten met inwoners hoe zij het beste met afval kunnen omgaan, geven voorlichting op scholen over afval en ongedierte, trekken met scholieren of vrijwilligers de wijk in om zwerfafval op te ruimen, staan regelmatig met een speciale informatietent in de wijk en zetten zich in voor het schoonhouden van de Utrechtse parken.

De Utrecht Schone Stad Coaches zijn altijd op zoek naar vrijwilligers of buurtambassadeurs, die mee willen helpen met het opruimen van zwerfafval, voorlichting willen geven of een ondergrondse container willen beheren. Meer informatie? Mail naar utrechtschonestadcoach@utrecht.nl

Waarom zwerfafval opruimen

Zwerfval zorgt voor een vervuild straatbeeld, is slecht voor het milieu, uzelf en dieren. Ook kost het opruimen van zwerfafval iedereen een hoop geld.

Hoe lang duurt het voordat zwerfafval is afgebroken?

Wist u ook dat het vaak heel lang duurt voordat zwerfafval uit het milieu verdwijnt? Bekijk hieronder hoe lang het afbreken van zwerfafval duurt.             

Afbreektijden verschillende producten
Soort afvalAfbreektijd in jaren
Krant0,1 - 0,5 jaar
Kartonnen drinkbekerkarton 0,5 jaar, plastic breekt niet af
SigarettenpeukDe microplastics (ongeveer 75% van het filter) vergaan nooit, de rest van het materiaal 2 tot 12 jaar.
Bananenschil1 jaar
Plastic frisdrankflesje verbrokkelt maar breekt niet af
Plastic zakverbrokkelt maar breekt niet af
Kauwgomminimaal 20 jaar
Glazen flesvergaat niet
Aluminium blikjevergaat nauwelijks
Stalen blikjeminimaal 50 jaar
Patatbakje (polystyreen)verbrokkelt maar breekt niet af
Composteerbaar kunststofcomposteert in een professionele composteerinstallatie maar blijft in de natuur jarenlang heel

Zwerfafval melden

Ziet u zwerfafval in de openbare ruimte?

Doe een melding

of bel naar de gemeente via telefoonnummer 14 030.

Hulp en contact Afval

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier