Afval Voorkom zwerfafval

Utrechters zijn trots op hun stadsie en dat willen we graag zo houden! Dat kan alleen als het schoon is en schoon blijft op straten, parken, markten, winkelcentra en andere openbare plaatsen.

Utrecht houden we samen schoon!

Voor een schoon Utrecht zorgen we samen, want een schoon Utrecht is voor ons allemaal! De gemeente reinigt de stad en zorgt voor goede voorzieningen. Utrechters en bezoekers gooien hun afval in de bakken. Zo willen we in Utrecht zwerfafval tegengaan.

kwak je afval in de bak

Schone parken

Kwak je afval in de bak! Met deze slogan vragen we aandacht voor het schoonhouden van de Utrechtse stadsparken. Denk aan het Griftpark, Wilhelminapark, park Transwijk en park Lepelenburg. Een promotieteam maakt bezoekers bewust van manieren om de parken schoon te houden. In de parken staan 'gewone' prullenbakken en speciale ondergrondse parkcontainers (voor restafval, plastic, blik en pak). Verder staat in elk park een bak voor barbecue-kolen. Ook zijn er tappunten met drinkwater en glasbakken.

Zelf zwerfafval opruimen?

Wilt u bijvoorbeeld samen met uw buren, de school van uw kind(eren), sportclub of andere vereniging een actie organiseren om zwerfafval op te ruimen? Wij helpen u graag met knijpers, veiligheidshesjes, handschoenen en afvalzakken. Als u dat wilt, zorgen we ervoor dat het afval gratis wordt opgehaald! Ook kunnen collega’s van de gemeente een presentatie verzorgen over zwerfafval. Stuur hiervoor een e-mail naar: samenschoon@utrecht.nl.

Aansluiten bij landelijke opruimacties zwerfafval?

Dat kan! Zo zijn er jaarlijks 3 mooie opruimacties:

Waarom zwerfafval opruimen

Zwerfval zorgt voor een vervuild straatbeeld, is slecht voor het milieu, uzelf en dieren. Ook kost het opruimen van zwerfafval iedereen een hoop geld!

Hoe lang duurt het voordat zwerfafval is afgebroken?

Wist u ook dat het vaak heel lang duurt voordat zwerfafval uit het milieu verdwijnt? Bekijk hoe lang het duurt voor zwerfafval verdwijnt.             

Afbreektijden verschillende producten
Soort afvalAfbreektijd in jaren
Krant0,1 - 0,5 jaar
Kartonnen drinkbekerkarton 0,5 jaar, plastic breekt niet af
Sigarettenpeuk2 tot 12 jaar
Bananenschil1 jaar
Plastic frisdrankflesje verbrokkelt maar breekt niet af
Plastic zakverbrokkelt maar breekt niet af
Kauwgomminimaal 20 jaar
Glazen flesvergaat niet
Aluminium blikjevergaat nauwelijks
Stalen blikjeminimaal 50 jaar
Patatbakje (polystyreen)verbrokkelt maar breekt niet af
Composteerbaar kunststofcomposteert in een professionele composteerinstallatie maar blijft in de natuur jarenlang in tact

Melden zwerfafval in Utrecht

Ziet u zwerfafval in de openbare ruimte?

Doe een melding

of bel naar de gemeente via telefoonnummer 14 030.

Hulp en contact Afval

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier