Afval Voorkom zwerfafval

Utrechters zijn trots op hun stadsie en dat willen we graag zo houden. Samen zorgen we dat het schoon blijft op straat, in de parken, winkelcentra en op andere openbare plaatsen.

Samen houden we Utrecht schoon

Voor een schoon Utrecht zorgen we samen. De gemeente reinigt de stad en zorgt voor goede voorzieningen. Utrechters en bezoekers gooien hun afval in de bakken. Zo willen we zwerfafval tegengaan. Er melden zich ook steeds meer inwoners aan om zwerfafval op te ruimen. In totaal trekken ruim 1.000 vrijwilligers er regelmatig op uit om zwerfafval op te ruimen.

Zelf zwerfafval opruimen

Wilt u zwerfafval opruimen? Houd u daarbij aan de coronamaatregelen. Op dit moment kunt u helaas geen knijpers, Utrecht Schone Stad afvalzakken of veiligheidshesjes ophalen of door ons laten brengen.

  Utrecht Schone Stad Coaches

  In Utrecht zijn 4 Utrecht Schone Stad Coaches actief. Deze coaches zetten zich met hart en ziel in om de stad schoon te houden. Zij praten met inwoners hoe zij het beste met afval kunnen omgaan, geven voorlichting op scholen over afval en ongedierte, trekken met scholieren of vrijwilligers de wijk in om zwerfafval op te ruimen, staan regelmatig met een speciale informatietent in de wijk en zetten zich in voor het schoonhouden van de Utrechtse parken.

  De Utrecht Schone Stad Coaches zijn altijd op zoek naar vrijwilligers of buurtambassadeurs, die mee willen helpen met het opruimen van zwerfafval, voorlichting willen geven of een ondergrondse container willen beheren. Meer informatie? Mail naar utrechtschonestadcoach@utrecht.nl

  World Cleanup Day 2020

  Dit was de World Cleanup Day 2020 in Utrecht.

  In 2020 meldden zich 3,5 keer meer inwoners aan bij de gemeente ten opzichte van het jaar ervoor. In elke wijk vonden meerdere opruimacties plaats. 147 deelnemers hielden via de app Litterati bij welke items ze het meeste opraapten. Sigarettenfilters werden het meest geregistreerd, gevolgd door verpakkingen en blikjes. In totaal werden er 17.171 opgeraapte items geregistreerd.

  Waarom zwerfafval opruimen

  Zwerfval zorgt voor een vervuild straatbeeld, is slecht voor het milieu, uzelf en dieren. Ook kost het opruimen van zwerfafval iedereen een hoop geld.

  Hoe lang duurt het voordat zwerfafval is afgebroken?

  Wist u ook dat het vaak heel lang duurt voordat zwerfafval uit het milieu verdwijnt? Bekijk hieronder hoe lang het afbreken van zwerfafval duurt.             

  Afbreektijden verschillende producten
  Soort afvalAfbreektijd in jaren
  Krant0,1 - 0,5 jaar
  Kartonnen drinkbekerkarton 0,5 jaar, plastic breekt niet af
  SigarettenpeukDe microplastics (ongeveer 75% van het filter) vergaan nooit, de rest van het materiaal 2 tot 12 jaar.
  Bananenschil1 jaar
  Plastic frisdrankflesje verbrokkelt maar breekt niet af
  Plastic zakverbrokkelt maar breekt niet af
  Kauwgomminimaal 20 jaar
  Glazen flesvergaat niet
  Aluminium blikjevergaat nauwelijks
  Stalen blikjeminimaal 50 jaar
  Patatbakje (polystyreen)verbrokkelt maar breekt niet af
  Composteerbaar kunststofcomposteert in een professionele composteerinstallatie maar blijft in de natuur jarenlang heel

  Zwerfafval melden

  Ziet u zwerfafval in de openbare ruimte?

  Doe een melding

  of bel naar de gemeente via telefoonnummer 14 030.

  Hulp en contact Afval

  Telefoon

  14 030

  E-mail

  Reactieformulier