Afval Voorkom zwerfafval

Utrechters zijn trots op hun stadsie en dat willen we graag zo houden. Samen zorgen we dat het schoon blijft op straat, in de parken, winkelcentra en op andere openbare plaatsen.

Samen houden we Utrecht schoon

Voor een schoon Utrecht zorgen we samen. De gemeente reinigt de stad en zorgt voor goede voorzieningen. Utrechters en bezoekers gooien hun afval in de bakken. Zo willen we zwerfafval tegengaan. Er melden zich ook steeds meer inwoners aan om zwerfafval op te ruimen. In totaal trekken ruim 1.000 vrijwilligers er regelmatig op uit om zwerfafval op te ruimen.

Zelf zwerfafval opruimen

Wilt u alleen of in klein gezelschap zwerfafval opruimen? Wij helpen u weer graag met knijpers, veiligheidshesjes, en Utrecht Schone Stad afvalzakken. Stuur hiervoor een e-mail naar samenschoon@utrecht.nl. Naast de maatregelen van het RIVM zijn er ook veiligheidsadviezen:

  • Ga alleen met leden van uw huishouden of maximaal 3 personen op pad. Ruimt u zwerfafval op met mensen buiten uw huishouden? Houd dan 1,5 meter afstand en blijf uit de buurt van kwetsbare mensen.
  • Blijf zoveel mogelijk in uw eigen buurt om drukte te voorkomen.
  • Doe altijd rubber of latex handschoenen aan en/of gebruik een knijper. Gooi handschoenen na gebruik bij het restafval.
  • Laat zwerfafval dat u niet vertrouwt liggen. 
  • Gooi zwerfafval direct weg in een afvalbak.
  • Deel geen handschoenen, knijper of drinkfles.

Utrecht Schone Stad Coaches

In Utrecht zijn 4 Utrecht Schone Stad Coaches actief. Deze coaches zetten zich met hart en ziel in om de stad schoon te houden. Zij praten met inwoners hoe zij het beste met afval kunnen omgaan, geven voorlichting op scholen over afval en ongedierte, trekken met scholieren of vrijwilligers de wijk in om zwerfafval op te ruimen, staan regelmatig met een speciale informatietent in de wijk en zetten zich in voor het schoonhouden van de Utrechtse parken.

De Utrecht Schone Stad Coaches zijn altijd op zoek naar vrijwilligers of buurtambassadeurs, die mee willen helpen met het opruimen van zwerfafval, voorlichting willen geven of een ondergrondse container willen beheren. Meer informatie? Mail naar utrechtschonestadcoach@utrecht.nl

World Cleanup Day 2020

Dit was de World Cleanup Day 2020 in Utrecht.

In 2020 meldden zich 3,5 keer meer inwoners aan bij de gemeente ten opzichte van het jaar ervoor. In elke wijk vonden meerdere opruimacties plaats. 147 deelnemers hielden via de app Litterati bij welke items ze het meeste opraapten. Sigarettenfilters werden het meest geregistreerd, gevolgd door verpakkingen en blikjes. In totaal werden er 17.171 opgeraapte items geregistreerd.

Waarom zwerfafval opruimen

Zwerfval zorgt voor een vervuild straatbeeld, is slecht voor het milieu, uzelf en dieren. Ook kost het opruimen van zwerfafval iedereen een hoop geld.

Hoe lang duurt het voordat zwerfafval is afgebroken?

Wist u ook dat het vaak heel lang duurt voordat zwerfafval uit het milieu verdwijnt? Bekijk hieronder hoe lang het afbreken van zwerfafval duurt.             

Afbreektijden verschillende producten
Soort afvalAfbreektijd in jaren
Krant0,1 - 0,5 jaar
Kartonnen drinkbekerkarton 0,5 jaar, plastic breekt niet af
SigarettenpeukDe microplastics (ongeveer 75% van het filter) vergaan nooit, de rest van het materiaal 2 tot 12 jaar.
Bananenschil1 jaar
Plastic frisdrankflesje verbrokkelt maar breekt niet af
Plastic zakverbrokkelt maar breekt niet af
Kauwgomminimaal 20 jaar
Glazen flesvergaat niet
Aluminium blikjevergaat nauwelijks
Stalen blikjeminimaal 50 jaar
Patatbakje (polystyreen)verbrokkelt maar breekt niet af
Composteerbaar kunststofcomposteert in een professionele composteerinstallatie maar blijft in de natuur jarenlang heel

Zwerfafval melden

Ziet u zwerfafval in de openbare ruimte?

Doe een melding

of bel naar de gemeente via telefoonnummer 14 030.

Hulp en contact Afval

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier