Afval Wasbare luiers

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Het gebruiken van wasbare luiers zorgt voor minder afval. Ook als u het wassen en produceren van de luiers meetelt, zorgen ze voor minder vervuiling dan wegwerpluiers.

Voordelen

  • Minder kosten

    Wasbare luiers zijn goedkoper: het scheelt ongeveer € 450 per kind. Als u de wasbare luiers ook gebruikt voor een tweede kindje, zijn de kosten nog lager.

  • Minder afval

    Een kindje draagt ongeveer 5.300 wegwerpluiers voordat het zindelijk is. Dit levert per maand ongeveer 22 kilo luierafval op. Per jaar is dat 260 kilo. Dit afval voorkomt u door wasbare luiers te gebruiken. U hebt aan een set van ongeveer 24 luiers voldoende.

  • Makkelijk in gebruik

    Het verschonen van een wasbare luier gaat bijna hetzelfde als bij een wegwerpluier. Bij een wasbare luier gooit u niet de volledige luier bij het afval, maar alleen het inlegvel met ontlasting.

Hoe gebruik ik een wasbare luier?

Het omdoen van een wasbare luier

Het verschonen van een wasbare luier gaat bijna hetzelfde als bij een wegwerpluier. De meeste wasbare luiers bestaan uit een voorgevormd, verstelbaar luierbroekje en een inlegvel of inlegdoekje om de ontlasting op te vangen.

Het inlegvel weggooien

Het inlegvel met ontlasting gooi je bij het restafval. Dankzij het inlegvel gaat de ontlasting niet in de wasmachine. Het luierbroekje gooi je in een afsluitbare wasmand met wasnet.

De luiers wassen en drogen

De gebruikte luierbroekjes wast u op 40°C en kunt u ook combineren met ander wasgoed. Wasbare luiers kunnen in de droger. Voor het milieu is het wel beter om de luierbroekjes op een droogrek of aan de drooglijn te laten drogen.

Meer informatie

Deze informatie komt van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Lees meer over wasbare luiers op Milieucentraal.nl

Hulp en contact Afval

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier