Afval Proef nascheiden plastic, blik en pak

Jongetje voor krijtbord met daarop getekend kartonnen doos + papier = boekje

Vanaf 1 december 2018 loopt een proef met het nascheiden van plastic, blik en pak uit het restafval in de hele stad. Alleen niet in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. We doen deze proef om te kijken of het nascheiden helpt om zoveel mogelijk grondstoffen opnieuw te gebruiken.

Nascheiden van het restafval betekent dat de afvalverwerker het plastic, blik en pak achteraf in de fabriek uit het restafval haalt.

Resultaten proef

Op dit moment zijn we aan het kijken hoe de proef is bevallen. Op basis van de resultaten maken we een besluit hoe we in Utrecht om willen gaan met de inzameling en verwerking van plastic, blik en pak. Wij verwachten het besluit voor de zomer van 2020 te nemen.

Geen nieuwe kliko’s voor plastic, blik en pak

Voorlopig kunt u geen kliko’s voor plastic, blik en pak aanvragen in de wijken waar op dit moment Het Nieuwe Inzamelen gaat komen. En waar nu ook de proef met het nascheiden van plastic, blik en pak loopt. Dat is verspilling, als we binnenkort misschien besluiten om in de hele stad het plastic, blik en pak na te scheiden uit het restafval. U kunt gebruik blijven maken van de bestaande ondergrondse containers voor plastic, blik en pak of nu het plastic, blik en pak bij het restafval in de zak doen.

Is bij u Het Nieuwe Inzamelen al ingevoerd?

Dan kunt u nog wel in afwachting op het besluit een kliko voor plastic, blik en pak aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn omdat de huidige kliko voor plastic, blik en pak kapot of kwijt is. U kunt de kliko bij ons aanvragen via telefoonnummer 14 030.

Lees meer over het aanvragen van een kliko

Wel kliko’s voor groente-, fruit- en tuinafval en papier en karton

Wij blijven kliko’s geven aan huishoudens voor het aan huis scheiden van groente-, fruit- en tuinafval en papier en karton. Dit doen we als allebei de onderstaande punten voor u gelden:

  • u hebt op uw eigen terrein genoeg ruimte om een kliko neer te zetten
  • u woont in een straat of buurt waar er kliko’s worden gebruikt, wij besluiten per wijk, buurt of straat of er kliko’s gebruikt worden om afval in te zamelen

Waarom doen we de proef?

We doen de proef met nascheiden van plastic, blik en pak om te kijken of het nascheiden helpt om zoveel mogelijk grondstoffen opnieuw te gebruiken. We doen deze proef bij ongeveer driekwart van de Utrechtse huishoudens. Bij deze huishoudens zit relatief veel plastic, blik en pak in het restafval. Dit afval wordt verbrand en hierdoor gaan waardevolle grondstoffen verloren.

 

Hulp en contact Afval

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Uw mening