Stap 1. Wel of geen vergunning nodig?

Wilt u weten of u wel of geen omgevingsvergunning bouwen (bouwvergunning) nodig hebt? Doe dan de vergunningcheck op het Omgevingsloket online.

Doe de vergunningcheck

Wat wilt u (ver)bouwen?

Een aantal verbouwingen die veel voorkomen, hebben we op een rijtje gezet. U ziet of u wel of niet een vergunning nodig hebt en u krijgt tips. Denk aan een dakkapel, zonnepanelen, een dakterras of bijgebouw. Kijk op de pagina Wat wilt u (ver)bouwen?

Monument

Gaat u verbouwen aan een monument? Kijk dan op de pagina Monument, vergunning werkzaamheden aanvragen.

Archeologievergunning

Gaat u bouwen of slopen, of andere grondwerkzaamheden uitvoeren? Dan hebt u misschien ook een archeologievergunning nodig. Meer informatie over de archeologievergunning.

Reclame

Voor het maken van reclame hebt u meestal een vergunning nodig. Denk aan borden aan de gevel of verlichting. Zie de pagina Reclame.

Bouwen zonder vergunning

Hebt u geen vergunning nodig? We noemen dat vergunningvrij bouwen. U moet dan wel voldoen aan de technische eisen die in het Bouwbesluit staan. Als u gaat (ver)bouwen moet u er zelf voor zorgen dat u aan deze regels voldoet. Voldoet uw bouwwerk toch niet aan deze regels? Dan kan de gemeente u achteraf opdracht geven dingen weer te veranderen.

Burenrecht

Of u nu wel of niet een vergunning nodig hebt, houdt u in elk geval rekening met uw buren. Zie de pagina (Ver)bouwen en uw buren.

Hulp en contact Bouwen en verbouwen