Zonnepanelen of zonnecollectoren installeren

Foto Renzo Gerritsen - zonnepanelen installeren

Plat dak

Voor zonnepanelen en zonnecollectoren op een plat dak hebt u bijna nooit een vergunning nodig. Er zijn 2 uitzonderingen.

  • Is uw huis of uw bedrijfsgebouw een monument? Dan hebt u wel een vergunning nodig. Ga naar de pagina Monument, vergunning werkzaamheden aanvragen.
  • Is de afstand tot de dakrand kleiner dan de hoogte van het paneel of de collector? Voorbeeld: is het hoogste punt van de zonnecollector 50 cm? Dan moet de afstand tot de dakrand ook minimaal 50 cm zijn. Zo niet, dan moet u een vergunning hebben.

Schuin dak

Voor zonnepanelen en zonnecollectoren op een schuin dak hebt u meestal geen vergunning nodig. Tenminste, als u ze in of direct op het dak zet. Voor een monument hebt u wel altijd een vergunning nodig. En ook als uw huis of bedrijfsgebouw in een beschermd stadsgezicht staat en u wilt de zonnepanelen of collectoren op het dak aan de voor- of zijkant plaatsen.

Tips

  • Komen meerdere kanten van uw dak in aanmerking voor zonnepanelen of collectoren? Dan kunt u ze het best plaatsen op de kant die vanaf de straat het minst te zien is.
  • Houd bij plaatsing ook rekening met schaduw van straatbomen in de directe omgeving. De gemeente gaat geen bomen snoeien of kappen als u last hebt van schaduw; zie de pagina Overlast van bomen.
  • Overleg uw plan altijd met uw buren.
  • De gemeente biedt huiseigenaren de mogelijkheid om een lening af te sluiten voor zonnepanelen of zonnecollectoren. Zie onze informatie over de duurzaamheidslening.

Hulp en contact Bouwen en verbouwen