Bouwen en verbouwen Zonnepanelen of zonnecollectoren installeren

Plat dak

Voor zonnepanelen en zonnecollectoren op een plat dak hebt u bijna nooit een vergunning nodig. Er zijn 2 uitzonderingen.

  • Is uw huis of uw bedrijfsgebouw een monument? Dan hebt u wel een vergunning nodig. Ga naar de pagina Monument, vergunning werkzaamheden aanvragen.
  • Is de afstand tot de dakrand kleiner dan de hoogte van het paneel of de collector? Voorbeeld: is het hoogste punt van de zonnecollector 50 cm? Dan moet de afstand tot de dakrand ook minimaal 50 cm zijn. Zo niet, dan moet u een vergunning hebben.

Schuin dak

Voor zonnepanelen en zonnecollectoren op een schuin dak hebt u meestal geen vergunning nodig. Tenminste, als u ze in of direct op het dak zet. Voor een monument hebt u wel altijd een vergunning nodig. En ook als uw huis of bedrijfsgebouw in een beschermd stadsgezicht staat en u wilt de zonnepanelen of collectoren op het dak aan de voor- of zijkant plaatsen.

Tips

  • Komen meerdere kanten van uw dak in aanmerking voor zonnepanelen of collectoren? Dan kunt u ze het best plaatsen op de kant die vanaf de straat het minst te zien is.
  • Houd bij plaatsing ook rekening met schaduw van straatbomen in de directe omgeving. De gemeente gaat geen bomen snoeien of kappen als u last hebt van schaduw; zie de pagina Overlast van bomen.
  • Overleg uw plan altijd met uw buren.
  • De gemeente biedt huiseigenaren de mogelijkheid om een lening af te sluiten voor zonnepanelen of zonnecollectoren. Zie onze informatie over de duurzaamheidslening.

Hulp en contact Bouwen en verbouwen

WhatsApp voor ondernemers

06 - 24 92 76 65
Maandag t/m vrijdag 9.00 - 17.00 uur