Bouwen en verbouwen Uw bouwplan en het bestemmingsplan

Wilt u gaan (ver)bouwen? Dan is het allereerst belangrijk dat u zeker weet of uw bouwplan in het bestemmingsplan past.

In een bestemmingsplan staat hoe een gebied, zoals de binnenstad of Leidsche Rijn Centrum, moet worden ingericht. Een bestemmingsplan bestaat uit een kaart en regels. Op de kaart van het gebied is te zien waar bijvoorbeeld woningen, horeca of industrie mogen komen. In de regels staat wat op elke locatie is toegestaan. Bijvoorbeeld de oppervlakte en hoogte van gebouwen.

Hoe komt u erachter wat mag?

De kaarten van de bestemmingsplannen en de bijbehorende regels vindt u online op onze website met bestemmingsplannen. Vindt u daar niet wat u zoekt? Stel dan uw vraag over uw bouwplan.

Voor veel mensen is het moeilijk om zelf te beoordelen of iets mag van het bestemmingsplan. Hebt u weinig ervaring met bestemmingsplannen? Dan kunt u beter met de gemeente overleggen of uw plan haalbaar is. Zie de contactgegevens onderaan.

Als uw bouwplan niet in het bestemmingsplan past

Ziet u dat uw bouwplan niet in het bestemmingsplan past? Neem dan op tijd contact op met de gemeente. Zo voorkomt u dat u verder werkt aan een bouwplan dat geen kans heeft om te slagen.

Wilt u alle mogelijkheden weten voor het (be)bouwen en gebruiken van een gebouw of stuk grond? Dan is onderzoek in het archief nodig. U kunt daarvoor een verklaring van bestemming en gebruik aanvragen.

Past uw bouwplan niet in het bestemmingsplan? Dat betekent niet automatisch dat u geen vergunning kunt krijgen. De gemeente werkt soms toch mee. Dat kan door een ‘ontheffing’ te geven of het bestemmingsplan te veranderen.

Ontheffing van het bestemmingsplan

Een ontheffing van het bestemmingsplan betekent dat u met uw bouwplan niet aan het bestemmingsplan hoeft te voldoen. U kunt dan dus toch een vergunning krijgen. Dat kan alleen als uw bouwplan goed genoeg bij de omgeving en de bestemming van het gebied past.

Zo’n ontheffing kan op allerlei manieren. Bent u benieuwd welke aanpak wij volgen en hoe lang dat gaat duren? Dat is onder andere afhankelijk van de grootte van het bouwplan en de plek. Ook de kosten zijn verschillend per aanpak. Bij een simpele aanpak kan dat een paar honderd euro zijn, maar het bedrag kan ook veel hoger liggen.

Veranderen van het bestemmingsplan

De gemeente kan ook het bestemmingsplan aanpassen zodat uw bouwplan kan doorgaan. Maar dat gebeurt niet zo vaak. Het is een lang proces en het moet passen in onze plannen voor dat gebied.

Is dit voor uw bouwplan de beste mogelijkheid? Vraag dan eerst een indicatie omgevingsvergunning aan. Dan hoort u zonder uw hele plan uit te werken of en hoe wij het bestemmingsplan kunnen aanpassen.

Aanvragen

Hebt u bij het aanvragen van uw bouwvergunning (‘omgevingsvergunning’) te maken met een bestemmingsplan waar uw plan niet in past? U vraagt de vergunning aan in het Omgevingsloket online. Daar kiest u voor de activiteit 'bouwen' en de activiteit 'handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening'. Deze vindt u onder stap 2 voor 'terrein inrichten of veranderen'. Ga voor het aanvragen naar de pagina Stap 3. Aanvragen (bouw)vergunning.

Hulp en contact Bouwen en verbouwen

WhatsApp voor ondernemers

06 - 24 92 76 65
Maandag t/m vrijdag 9.00 - 17.00 uur

Uw mening