Centrum Overvecht: opnieuw inrichten gebied Woningen NPD-strook

Er komt nieuwbouw in het centrum van Overvecht. Het gaat om woningen op de oude locatie van de Nederlandse Pakketdienst (NPD). Er komen 3 woongebouwen met 343 appartementen en een woontoren met ongeveer 630 studentenwoningen. De eerste woningen worden naar verwachting eind 2020 opgeleverd.

DeBuurt

Bij de officiële start van de bouw van de 343 appartementen is de naam onthuld van het project: DeBuurt. Kijk voor meer informatie over het project op www.debuurtutrecht.nl.

Interesse in een woning op de NPD-Strook?

Hebt u belangstelling voor een woning in een van de 3 bouwblokken? Dan kunt u zich nu aanmelden. Dit is geen officiële inschrijving. U staat alleen als belangstellende geregistreerd bij de projectontwikkelaar. Als de officiële inschrijving start, ontvangt u bericht van de projectontwikkelaar of betreffende verhuurder. Start van de inschrijving is midden 2020. Informatie over de studentenwoningen volgt binnenkort op deze pagina.

Start bouw woningen

Op de NPD-strook is de bouw van 3 woongebouwen met 343 appartementen gestart. Begin 2020 wordt begonnen met de bouw van een woontoren met ongeveer 630 studentenwoningen.

Planning bouw woongebouwen
Wanneerwerkzaamheden
2e kwartaal 2020Start bouw studentenwoningen

Bereikbaarheid

Fiets

Tijdens de bouwperiode is het fietspad langs de Brailledreef aan de zijde van de NPD-strook afgesloten. De fietsers tussen de Zamenhofdreef en de Einsteindreef kunnen via een korte omleiding naar de overzijde van de Brailledreef.

Parkeerterrein

Het parkeerterrein blijft tijdens de bouw bereikbaar. Alleen de weg langs Karwei is afgesloten voor alle verkeer. Verkeer kan gebruikmaken van de andere in-/uitgangen van het parkeerterrein.

Nieuw bestemmingsplan

Om op het NPD-terrein woningen te mogen bouwen, heeft de gemeenteraad eerst een nieuw bestemmingsplan vastgesteld. In dit nieuwe bestemmingsplan gaat het om:

 • maximaal 700 studentenwoningen
 • maximaal 360 appartementen met parkeergelegenheid
 • maximaal 4.000 m2 aan andere functies, zoals: dienstverlening, woon-werkfuncties, maatschappelijke voorzieningen, sport, horeca en lichte bedrijvigheid.

Geluidsnormen

Bij het bestemmingsplan hoort het ‘ontwerpbesluit hogere waarden’. Dit besluit moeten we nemen omdat er voor de nieuwe bestemming ‘wonen’ strengere geluidsnormen gelden dan de huidige normen. De huidige normen gelden voor de bestemming ‘bedrijvigheid’.

Bekijk het bestemmingsplan en het ontwerpbesluit hogere waarden

Het college van burgemeester en wethouders heeft het bestemmingsplan eind april 2018 naar de gemeenteraad gestuurd. De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan waarschijnlijk voor de zomer vast. U kon tot en met 8 februari reageren op de plannen.

De plannen

Op de begane grond van de 4 gebouwen komt ruimte voor kleinschalige bedrijvigheid (geen detailhandel), (sport)voorzieningen en horeca. De woningen bestaan uit een gevarieerde mix geschikt voor studenten, starters en senioren, van huurwoningen in verschillende huurniveaus. Dit is een van de doelstellingen van de gemeente. De gemeente wil namelijk voor verschillende doelgroepen bouwen. Ook kunnen hier woonvormen met zorgarrangementen voor ouderen komen..

3 woongebouwen met binnentuin

Ontwikkelaar AM bouwt 3 woongebouwen met elk een groene binnentuin. Bijzonder is de 'Superplint' in het middelste gebouw. Dit is een hoge hal voor verschillende activiteiten, zoals een Overvechts ‘food festival’, basketballen of een lokale braderie. Ondernemers kunnen hier een plek vinden om zich verder te ontwikkelen. Aan de kant van het water komt horeca.

Studentenwoontoren

Het plan voor de studentenwoontoren ‘Op Dreef’ is van ontwikkelaar Van Wijnen. Het gebouw heeft:

 • gezamenlijke woonkamers
 • grote fietsenkelder
 • zogenaamde was-bar (wasserette)
 • sportvoorzieningen.

En verder:

 • energie-opwekkende gevels en daken
 • stadsverwarming en warmte/koudeopslag
 • flexibel casco voor eventuele toekomstige aanpassingen, bijvoorbeeld ombouwen tot seniorenwoningen
 • op de begane grond openbare ruimtes zoals een restaurant met leerbedrijf, koffiebar en een filmzaal.

Geschiedenis

Ruim 10 jaar geleden kocht de gemeente de loodsen van de Pakketdienst en het voormalige Spectrumgebouw op de hoek van de Zamenhofdreef en Brailledreef. Zo werd de ontwikkeling van het centrumgebied Overvecht mogelijk.

Voordat de economische crisis uitbrak, leek het mogelijk om het aantal winkels flink uit te breiden en om een parkeervoorziening te bouwen. Ook konden zo veel woningen gebouwd worden. Begin 2014 werd het project door de crisis afgeblazen. Vervolgens maakte de gemeente een herstart. De eigenaren van het winkelcentrum schreven hun eigen vernieuwingsplan. De gemeente ontwikkelde de plannen voor woningbouw op de NPD-strook. Op 9 maart 2017 keurde de gemeenteraad de plannen goed.

Levendig en duurzaam Overvecht

De gemeente wil gezonde en duurzame verstedelijking. De bouw van deze appartementen past daarbij. We willen energie neutrale woningen bouwen. Dit zijn woningen die evenveel energie opwekken als verbruiken.

Hulp en contact Centrum Overvecht herontwikkeling

Telefoon

14 030

E-mail

centrumovervecht@utrecht.nl

Uw mening