Centrum Overvecht: opnieuw inrichten gebied Woningen NPD-strook

Er komt nieuwbouw in het centrum van Overvecht. Het gaat om woningen op de oude locatie van de Nederlandse Pakketdienst (NPD). Er komen 3 woongebouwen met 343 appartementen en een woontoren met ongeveer 630 studentenwoningen. De eerste woningen worden naar verwachting eind 2020 opgeleverd.

Voortgang bouw tijdens coronavirus

Zowel bij het project DeBuurt als The Cube wordt tijdens het coronavirus doorgebouwd. Uiteraard volgen beide projectontwikkelaars de officiële richtlijnen van het kabinet, het RIVM en de GGD.

Studentenwoningen The Cube

In januari is gestart met de bouw van de studentenwoningen. Op de begane grond komt een centrale plek waar (buurt)bewoners elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten voor verschillende activiteiten. Het gebouw zal naar verwachting voor het collegejaar 2022-2023 worden opgeleverd. Kijk voor meer informatie en foto’s van de voortgang van de bouw op The Cube.

DeBuurt

Bij de officiële start van de bouw van de 343 appartementen is de naam onthuld van het project: DeBuurt. Kijk voor meer informatie over het project op www.debuurtutrecht.nl.

Interesse in een woning op de NPD-Strook?

Hebt u belangstelling voor een woning in een van de 3 bouwblokken of de studentenwoningen? Dan verwijzen wij u naar de website van de projectontwikkelaars DeBuurt of The Cube.

Start bouw woningen

Op de NPD-strook is de bouw van 3 woongebouwen met 343 appartementen gestart. Begin 2020 is gestart met de bouw van de woontoren met ongeveer 630 studentenwoningen.

Bereikbaarheid

Fiets

Tijdens de bouwperiode is het fietspad langs de Brailledreef aan de zijde van de NPD-strook dicht. De fietsers tussen de Zamenhofdreef en de Einsteindreef kunnen via een korte omleiding naar de andere kant van de Brailledreef. Fietsers in de richting van de Einsteindreef kunnen tijdelijk ook gebruikmaken van 1 van de 2 rijbanen aan de westkant van de Brailledreef, tussen de Einsteindreef en de Zamenhofdreef. Deze is tijdelijk dicht voor auto’s (gemotoriseerd verkeer) om meer ruimte te maken voor fietsers, zodat zij elkaar met voldoende ruimte langs elkaar kunnen.

Parkeerterrein

Het parkeerterrein blijft tijdens de bouw bereikbaar. Alleen de weg langs Karwei is afgesloten voor alle verkeer. Verkeer kan gebruikmaken van de andere in-/uitgangen van het parkeerterrein.

Op 23 maart is gestart met de herinrichting van de openbare ruimte voor het deel Zamenhofdreef, Roelantdreef en Seinedreef. Lees meer over deze werkzaamheden.

Nieuw bestemmingsplan

Om op het NPD-terrein woningen te mogen bouwen, heeft de gemeenteraad op 7 juni 2019 een nieuw bestemmingsplan vastgesteld.

Bij het bestemmingsplan hoort het ‘ontwerpbesluit hogere waarden’.

Bekijk het bestemmingsplan en het ontwerpbesluit hogere waarden

De plannen

Op de begane grond van de 4 gebouwen komt ruimte voor kleinschalige bedrijvigheid (geen detailhandel), (sport)voorzieningen en horeca. De woningen bestaan uit een gevarieerde mix geschikt voor studenten, starters en senioren, van huurwoningen in verschillende huurniveaus. Dit is een van de doelstellingen van de gemeente. De gemeente wil namelijk voor verschillende doelgroepen bouwen. Ook kunnen hier woonvormen met zorgarrangementen voor ouderen komen..

3 woongebouwen met binnentuin

Ontwikkelaar AM bouwt 3 woongebouwen met elk een groene binnentuin. Bijzonder is de 'Superplint' in het middelste gebouw. Dit is een hoge hal voor verschillende activiteiten, zoals een Overvechts ‘food festival’, basketballen of een lokale braderie. Ondernemers kunnen hier een plek vinden om zich verder te ontwikkelen. Aan de kant van het water komt horeca.

Studentenwoontoren

Het plan voor de studentenwoontoren ‘Op Dreef’ is van ontwikkelaar Van Wijnen. Het gebouw heeft:

  • gezamenlijke woonkamers
  • grote fietsenkelder
  • zogenaamde was-bar (wasserette)
  • sportvoorzieningen.

En verder:

  • energie-opwekkende gevels en daken
  • stadsverwarming en warmte/koudeopslag
  • flexibel casco voor eventuele toekomstige aanpassingen, bijvoorbeeld ombouwen tot seniorenwoningen
  • op de begane grond openbare ruimtes zoals een restaurant met leerbedrijf, koffiebar en een filmzaal.

Geschiedenis

Ruim 10 jaar geleden kocht de gemeente de loodsen van de Pakketdienst en het voormalige Spectrumgebouw op de hoek van de Zamenhofdreef en Brailledreef. Zo werd de ontwikkeling van het centrumgebied Overvecht mogelijk.

Voordat de economische crisis uitbrak, leek het mogelijk om het aantal winkels flink uit te breiden en om een parkeervoorziening te bouwen. Ook konden zo veel woningen gebouwd worden. Begin 2014 werd het project door de crisis afgeblazen. Vervolgens maakte de gemeente een herstart. De eigenaren van het winkelcentrum schreven hun eigen vernieuwingsplan. De gemeente ontwikkelde de plannen voor woningbouw op de NPD-strook. Op 9 maart 2017 keurde de gemeenteraad de plannen goed.

Levendig en duurzaam Overvecht

De gemeente wil gezonde en duurzame verstedelijking. De bouw van deze appartementen past daarbij. We willen energie neutrale woningen bouwen. Dit zijn woningen die evenveel energie opwekken als verbruiken.

Hulp en contact Centrum Overvecht herontwikkeling

Telefoon

14 030

E-mail

centrumovervecht@utrecht.nl