Bouwprojecten Herstel werven

Nergens op de wereld zijn grachten met hun historische werven te vinden zoals in Utrecht. Om de werven voor de toekomst te behouden, moeten we goed voor ze zorgen. De gemeente Utrecht heeft een aanpak hiervoor.

Belangrijk Utrechts erfgoed

De werven zijn een rijksmonument. Ze zijn onderdeel van een slim middeleeuws havencomplex van werven en werfkelders die onder de straat in verbinding staan met grote opslagkelders van de grachtenpanden. Werven, muren, kelders, water en wegen zijn allemaal nauw verweven. Hetzelfde geldt voor het eigendom van bewoners, ondernemers en gemeente. Bij het behoud en herstel is dus een samenhangende aanpak en een goede samenwerking noodzakelijk.

Hoe zijn de werven ontstaan?

In deze video legt stadsconservator Rene de Kam uit hoe de werven zijn ontstaan.

Video: geschiedenis Utrechtse werven

Aanpak voor behoud en herstel werven

Met de aanpak kijken we naar alles wat van belang is voor het behoud van ons erfgoed in het wervengebied. We kijken naar het onderhoud van de wal- en kluismuren, maar ook naar alles er omheen. Ook het herstel van kelders en het weren van te zwaar verkeer maken deel uit van de aanpak.

Wat gaat er van 2021 tot 2023 gebeuren?

Van 2021 tot en met 2023:

  • Maken we samenwerkingsafspraken met keldereigenaren, bewoners, ondernemers en gemeente.
  • Voeren we een aantal projecten uit voor het behoud en herstel van muren en kelders aan de Oudegracht en Kromme Nieuwegracht. Allereerst worden de meest urgente stukken aangepakt en de projecten waarover al contractafspraken waren met aannemers vanuit het project wal- en kluismuren.
  • Nemen we extra maatregelen om te voorkomen dat te zwaar verkeer over kelders rijdt. Zoals extra breedtebeperkingen en camerahandhaving met kentekenherkenning.
  • Blijft het interventieteam bestaan voor acute situaties.
  • Nemen we extra maatregelen in het beheer van de werven. Bijvoorbeeld door het schoonhouden van waterafvoeren en toezicht houden op het vrachtwagenverbod.

Utrecht heeft weer een wervenmeester

Vroeger had Utrecht naast een havenmeester een wervenmeester, die elke dag het gebruik en beheer van de werven in goede banen leidde. Een schakel tussen inwoners, ondernemers en gebruikers van het wervengebied en de gemeente. Een luisterend oor en kritisch oog voor iedereen die met de grachten en werven te maken heeft. Vanaf januari 2022 is Gerrit Heenck als wervenmeester aan de slag. Hij maakt kennis met het gebied, bewoners, ondernemers en de gemeente.

Op advies van bewoners

We hebben een wervenmeester aangesteld op advies van de commissie van wijzen wervengebied en bewoners van het gebied.

Lees het interview met Gerrit Heenck waarin hij vertelt over zijn rol als wervenmeester

Samenwerken en meedenken

We nodigen bewoners, eigenaren en ondernemers graag uit om met ons samen te werken aan ons waardevolle erfgoed. Dit kan op verschillende manieren, zoals meedenken bij de online bijeenkomsten die we organiseren, een persoonlijk gesprek of via de Utrechtse Wervenapp.

Denk mee over het wervengebied

Meldingen, schade en nadeelcompensatie

Ziet u een vrachtwagen op een kwetsbare straat? Meld dit via:

  • de meldkamer toezicht en handhaving via 06 - 38 62 14 96 (bereikbaar van maandag tot en met zondag van 07.30 uur tot 22.30 uur)
  •  de app Slim Melden: kies voor categorie "Verkeer" en daarna "Zwaar voertuig binnenstad".

Ziet u een kapot paaltje? Meld dit via de app Slim Melden
- kies voor de categorie: “Openbare ruimte, wegen, speelplaatsen”
- kies daarna de categorie “Verkeersborden en straatnaamborden”

Voor alle meldingen in het wervengebied:

Bekijk waar u terecht kunt bij vragen, bij schade of voor het doen van een melding

Als eerste op de hoogte?

  • Installeer de Utrechtse Wervenapp.Via de app blijft u op de hoogte van het laatste nieuws over de aanpak en de uitvoering. Ook kunt u op elk moment contact opnemen met de omgevingsmanager met vragen of opmerkingen over het beheer en behoud van het wervengebied. Download de app Utrechtse Werven via de Playstore of App Store

Hulp en contact Werven

Telefoon

14 030 

E-mail

werven@utrecht.nl