Leidsche Rijn Groene, drijvende zonne-energie-eilanden op Haarrijnseplas

We willen drijvende zonne-energie-eilanden mogelijk maken op de Haarrijnseplas. Hiermee wekken we ongeveer 4 miljoen kilowattuur op; genoeg stroom voor ongeveer 1.400 woningen. Haarrijn krijgt 700 woningen en wordt hiermee energieneutraal. De rest van de energie gaat naar laadpalen, straatverlichting en andere wijken in Utrecht.

Meedoen aan ontwikkeling zonnepark

Het ligt nog niet vast hoe we het zonnepark moeten aanleggen, wie het gaat beheren en wie de eigenaar wordt. Komt er een zonnepark in de Haarrijnseplas? Dan mag iedereen in Utrecht meedenken en (mee-)investeren om ook voordeel te hebben van de winst van de schone energie. Er is een bewonerscollectief waar u terecht kunt met vragen daarover. Wilt u meedenken, meedoen of hebt u een vraag? Stuur dan een e-mail naar haarrijnseplas@energie-u.nl.

Waarom een zonneveld?

Utrecht wil een gezonde stad zijn van en voor iedereen. Met genoeg energie voor de bewoners nu én in de toekomst. Daarom werken we de komende jaren aan de overstap naar schone energie. Als onderdeel hiervan onderzoeken we in welke gebieden we met zonnevelden veel schone energie kunnen opwekken. De Haarrijnseplas is 1 van deze gebieden.

Oostelijke recreatieplas is meest geschikte plek

De Haarrijnseplas is ontstaan als zandafgraving. Het zand werd gebruikt voor de opbouw van Leidsche Rijn. De plas is diep, heeft een zandbodem en bestaat uit 2 delen: de westelijke natuurplas en de oostelijke recreatieplas met strand. Op de oostelijke plas kunt u zwemmen, varen en vissen. Op het strand worden ook evenementen georganiseerd. Door deze activiteiten is er in dit deel van de plas weinig rust voor bijvoorbeeld vissen, vogels en vleermuizen. Wanneer de zonne-energie-eilanden hier komen zijn de gevolgen kleiner dan wanneer deze in de westelijke plas komen te liggen. Daarom is de oostelijke recreatieplas het meest geschikt.

Zo natuurvriendelijk mogelijk

De drijvende zonne-energie-eilanden zijn makkelijk te plaatsen en weg te halen. Ze drijven los van elkaar en zitten vast aan de bodem. De eilanden nemen ongeveer 14% van de recreatieplas in. Ze zijn maximaal 1 meter hoog en door het groen zijn de zonnepanelen op de eilanden bijna niet te zien vanaf de waterkant. Er is geen toegang tot de zonne-eilanden. Alleen voor onderhoud zijn de eilanden toegankelijk.

Volop recreatiemogelijkheden

De zonne-eilanden drijven minstens 150 meter van het strand af. Er is genoeg ruimte om te zwemmen, te vissen en te varen.

Voedsel, schuil- en broedplaatsen in het midden van de recreatieplas

In de Haarrijnseplas zitten veel vissoorten. Ook de exotische rivierkreeft leeft er. Voor deze dieren schijnt er genoeg daglicht in het water, ook als de zonnepanelen er liggen. Ook zorgt de schaduw van de panelen ervoor dat minder water verdampt. In lange, warme zomers is dat belangrijk voor de vissen.

Rondom de zonne-energie-eilanden komen randen van vooral moerasplanten. Vogels en vissen kunnen er schuilen en broeden. Het groen trekt insecten aan, waardoor er voor vogels, vissen en vleermuizen meer voedsel te vinden is in het midden van de plas. Onder de eilanden zullen schelpdieren zich vastmaken. Dat zorgt onder water voor meer diversiteit.

Planning

Wanneer gebeurt wat?
WanneerWat
Mei 2022

Kiezen van een ontwikkelaar en exploitant om een zonnepark te bouwen

September 2022Bekend wie ontwikkelaar en exploitant wordt

Haalbaarheidsonderzoek

We hebben onderzoek uitgevoerd op welke manier een drijvend zonnepark op de Haarrijnseplas waar te maken is. Dit heet een haalbaarheidsonderzoek. Wilt u dit onderzoek lezen? Stuur dan een e-mail naar leidscherijngroeit@utrecht.nl.

Hulp en contact Project Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern

Telefoon

14 030

E-mail

leidscherijngroeit@utrecht.nl