Leidsche Rijn Werkzaamheden en bouwprojecten in Haarrijn

Op deze pagina:


Nieuwe bedrijven bedrijventerrein Haarrijn

Op het bedrijventerrein Haarrijn komen bedrijven voor lichte industrie, bouw, (groot)handel, distributie en autoverkoop. Het bedrijventerrein ligt in Leidsche Rijn, tussen de Haarrijnseplas en de Rijksweg A2

Wat komt er?

 • Kavel 2A2: automobielbedrijf – Van Mossel
 • Kavel 3A5A:  verfgroothandel - Bevela
 • Kavel 5C1: bedrijfsverzamelgebouw

Werkzaamheden

 • Begin 2020: start bouw Automobielbedrijf – Van Mossel
 • Tweede kwartaal 2020: oplevering verfgroothandel - Bevela
 • Begin 2020: oplevering bedrijfsverzamelgebouw

 


Viaduct Willy Posthumushaghe

Onder de Willy Posthumushaghe in Haarrijn komt een viaduct. We trekken de Kate ter Horstsingel dan onder het viaduct door. Dit wordt dan de route naar de toekomstige woonbuurt Haarrijn. Ook verbinden we hiermee het noordelijke met het zuidelijke deel van Bedrijventerrein Haarrijn. Om het viaduct te bouwen wordt de Maarssenseweg tijdelijk omgeleid met een omleidingsroute.

Planning

 • Januari 2019: start grondwerkzaamheden voor de omleidingsroute
 • Mei 2019: opening tijdelijke omleidingsroute 
 • Mei 2019: start werkzaamheden viaduct
 • Juli 2020: viaduct klaar

Aanpassingen strand Haarrijnseplas

Op het strand Haarrijnseplas wordt gewerkt aan een schoon en toegankelijk strand. Er komen speeltoestellen voor kinderen en er worden meer schaduwplekken aangelegd. Er komt ook extra horeca en een snackvoorziening (bijvoorbeeld een friet/ijskraam of een kiosk).

Planning

 • De bomen voor de schaduwplekken zijn al geplant
 • Het is nog niet bekend wanneer de speeltoestellen, snackvoorziening en extra horeca komen

Meer over de aanpassingen van strand Haarrijnseplas


Groene, drijvende zonne-energie-eilanden op Haarrijnseplas

De Haarrijnseplas krijgt drijvende zonne-energie-eilanden die jaarlijks 4 miljoen kilowattuur opleveren. Deze zonne-energie zal de opbrengst van de zonnepanelen van de daken van de ongeveer 650 woningen nog te bouwen buurt Haarrijn gaan aanvullen. Ook de oplaadpalen voor auto’s en de straatverlichting worden hiermee van energie voorzien. Zonnepanelen op water hebben een hogere opbrengst dan zonnepanelen op daken door de natuurlijke koeling en de reflectie van het water. Hiermee wordt Haarrijn energie neutraal.

Oostelijke recreatieplas is meest geschikte plek

De Haarrijnseplas is van oorsprong een zandafgraving. Het zand werd destijds gebruikt voor de opbouw van Leidsche Rijn. De Haarrijnseplas bestaat uit 2 delen: de westelijke natuurplas en de oostelijke recreatieplas, waar het strand is. De plas is diep en heeft een zandbodem. Je kunt er zwemmen, bootje varen en vissen. Op het strand worden ook evenementen georganiseerd. Door al deze activiteiten is dit deel van de Haarrijnseplas het meest geschikt voor zonne-energie-eilanden.

Zo natuurvriendelijk mogelijk

De drijvende zonne-energie-eilanden zijn eenvoudig te plaatsen en weg te halen. Ze drijven los van elkaar en zitten vast aan de bodem. De zonne-eilanden nemen ongeveer 14% van de recreatieplas in. Ze zijn maximaal 1 meter hoog en door het groen zijn de zonnepanelen op de eilanden bijna niet zichtbaar vanaf de waterkant. Er is geen toegang tot de zonne-eilanden, ze worden alleen betreden voor onderhoud.

Volop recreatiemogelijkheden

De zonne-eilanden drijven minstens 150 meter van het strand af. Er is genoeg ruimte om te zwemmen, te vissen en bootje te varen.

Voedsel, schuil- en broedplaatsen in het midden van de recreatieplas

In de Haarrijnseplas zitten veel vissoorten en ook de exotische rivierkreeft leeft er. De zonne-energie-eilanden laten voor deze dieren voldoende daglicht in het water door en de schaduw van de eilanden zorgt voor minder verdamping. In lange, warme zomers is dat belangrijk voor de vissen.

Rondom de zonne-energie-eilanden komen randen van vooral moerasplanten. Vogels en vissen kunnen er schuilplekken en broedgelegenheid vinden. Het groen trekt insecten aan. Dan is er voor vogels, vissen en ook voor vleermuizen meer voedsel te vinden in het midden van de plas. Onder de eilanden zullen schelpdieren zich vastmaken. Dat zorgt voor meer diversiteit in het onderwaterleven.

Planning

De gemeente start voor de aanleg van de zonne-energie-eilanden met een openbare aanbesteding. Op zijn vroegst begint dit proces in het najaar van 2020

Haalbaarheidsonderzoek

Wilt u het haalbaarheidsonderzoek ‘Zonne-energie-eilanden Haarrijnseplas’ opvragen? Stuur dan een e-mail naar leidscherijngroeit@utrecht.nl.

Hulp en contact Project Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern

Telefoon

14 030

E-mail

leidscherijngroeit@utrecht.nl