Leidsche Rijn Werkzaamheden en bouwprojecten in Haarrijn

Op deze pagina:


Snoeiwerkzaamheden tijdelijk natuurgebied

Het tijdelijke natuurgebied in Haarrijn wordt gesnoeid. Vooraf heeft de gemeente onderzoek gedaan naar de (beschermde) plant- en diersoorten. Met de resultaten van dit onderzoek hebben we een werkplan gemaakt en regels opgesteld hoe de gemeente om moet gaan met het verwijderen van de tijdelijke natuur. Het snoeien begint aan de kant van de Maarssenseweg en gaat daarna richting polder Haarrijn. We houden tijdens de werkzaamheden rekening met vluchtroutes voor de dieren: langs de oeverlijn blijven de bomen staan en in het westelijke gedeelte blijven gebieden begroeid. U kunt nog steeds door het natuurgebied lopen. Maar rondom de werkzaamheden zijn er gedeeltes van de natuur niet bereikbaar.

Planning:

  • 25 februari 2019: start snoeiwerkzaamheden
  • De werkzaamheden duren ongeveer 5 dagen

Viaduct Willy Posthumushaghe

De plek waar het viaduct in Haarrijn komt
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Onder de Willy Posthumushaghe in Haarrijn komt een viaduct. We trekken de Kate ter Horstsingel dan onder het viaduct door. Dit wordt dan de route naar de toekomstige woonbuurt Haarrijn. Ook verbinden we hiermee het noordelijke met het zuidelijke deel van Bedrijventerrein Haarrijn. Om het viaduct te bouwen wordt de Maarssenseweg tijdelijk omgeleid met een omleidingsroute.

Planning

  • Januari 2019: start grondwerkzaamheden voor de omleidingsroute
  • April 2019: opening tijdelijke omleidingsroute 
  • April 2019: start werkzaamheden viaduct
  • Maart 2020: viaduct klaar

 

 


Aanpassingen strand Haarrijnseplas

Op het strand Haarrijnseplas wordt gewerkt aan een schoon en toegankelijk strand. Er komen speeltoestellen voor kinderen en er worden meer schaduwplekken aangelegd. Er komt ook extra horeca en een snackvoorziening (bijvoorbeeld een friet/ijskraam of een kiosk).

Planning

  • De bomen voor de schaduwplekken zijn al geplant
  • Het is nog niet bekend wanneer de speeltoestellen, snackvoorziening en extra horeca komen

Meer over de aanpassingen van strand Haarrijnseplas


Onderzoek naar groene eilanden voor zonne-energie op Haarrijnseplas

De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om eilanden voor natuur en zonne-energie te bouwen op de Haarrijnseplas. Het plan is om maximaal 50.000 m2 aan eilanden te maken. Dit is ongeveer 10% van de oppervlakte van de plas. Op de eilanden komen zonnepanelen en planten. De eilanden bieden ook schuil- en broedplekken voor vogels en vissen.

Met de zonnepanelen op de eilanden kunnen jaarlijks ruim 1300 huishoudens van energie voorzien worden. Zonnepanelen op het water wekken meer energie op dan zonnepanelen op daken. Dit komt doordat het water zorgt voor koeling en voor weerkaatsing van licht.

Hulp en contact Opgave Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern

Telefoon

14 030

E-mail

leidscherijngroeit@utrecht.nl