Leidsche Rijn Rijnvliet: voedselbos

In de eetbare woonbuurt Rijnvliet komen een voedselbos en boomgaard. Dit wordt een plek voor bewoners, bezoekers en buren van Rijnvliet om te wandelen, spelen en genieten van de natuur. In het voedselbos komen eetbare planten, bomen en struiken voor mensen en dieren. Er komt ook een buurtboomgaard voor buurtactiviteiten en speelplekken voor kinderen om te leren over de natuur. Het voedselbos wordt ruim 15.000 m2.

Hoe ziet het voedselbos er straks uit?

Voedselbos

Het voedselbos is geïnspireerd op een natuurlijk bos. Het wordt opgebouwd in meerdere lagen met veel verschillende soorten eetbare planten, bomen en struiken. Na een paar jaar kan er geoogst worden uit het voedselbos. Zoals fruit, noten, wortels en bladeren. Het voedselbos is ook een belangrijke leefomgeving voor insecten en dieren. Er komt een mix van bomen, planten en struiken van verschillende groottes. En er komen speelplekken waar kinderen veilig kunnen spelen en bankjes om te genieten van de natuur. De paden zijn milieuvriendelijk en gemaakt van gerecycled asfalt.

Buurtboomgaard

De buurtboomgaard wordt het podium voor buurtactiviteiten. Hier laten we de bestaande fruitbomen staan en planten we ook nieuwe fruitbomen. Deze plek is bedoeld om samen te komen. Er kunnen hier bijvoorbeeld buurtactiviteiten georganiseerd worden, zoals een picknick bij de 3 picknicktafels. Er komt ook een trapveldje met een lage tribune (60 cm hoog) en 2 goals.

Spelend leren

Het kindcentrum Rijnvliet ligt direct aan het voedselbos. Voor de leerlingen van de basisschool komt in het bos een buitenleslokaal met zonnewijzer. Ook op andere plekken in het bos kunnen kinderen spelend leren. Bijvoorbeeld over de loop van rivieren bij de waterspeelplek en over het eetbaar groen bij het fruitdoolhof.

Lopen langs boomtoppen

Naast het kindcentrum komt het kunstwerk 'Dichter bij de Boom', gemaakt door Anouk Vogel. Dit is een boomkroonpad waarop kinderen steeds hoger langs de boomtoppen kunnen lopen. De toegang tot het pad is vanaf de schoolbrug.
Lees meer over het kunstwerk

Romeinse weg

In 2018 ontdekten archeologen van de gemeente de Romeinse weg in Rijnvliet. De Romeinse weg is 2.000 jaar oud en was onderdeel van de Neder-Germaanse Limes. Dit was de noordgrens van het Romeinse Rijk. De Limes loopt dwars door Utrecht. Sinds de zomer van 2021 is de Limes Unesco-werelderfgoed. De Romeinse weg maken we zichtbaar op het schoolplein van Kindcentrum Rijnvliet en in het voedselbos. In de grond plaatsen we natuurstenen met plaatjes en er zijn 4 informatiezuilen die meer vertellen over de Romeinen in Utrecht.

Samen met de buurt

In maart 2017 hebben we samen met de bewoners van de Rijksstraatweg en Kindcentrum Rijnvliet nagedacht over het ontwerp van het voedselbos. In oktober 2019 organiseerden we nog een bijeenkomst. Toen konden ook de (toekomstige) bewoners van Rijnvliet meedenken over de inrichting. De reacties en opmerkingen hebben we gebruikt bij het maken van het definitieve ontwerp.

Op 9 december 2020 en 28 januari 2021 organiseerden wij een online informatieavond over het definitieve plan. Het ontwerp is gemaakt door Food Forestry Development, Felixx Landscape Architects & Planners en De Zwarte Hond.

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
November 2020 – zomer 2022In het plantseizoen (november - maart) planten we het meeste groen. We starten bij de Rijksstraatweg.
Daarna planten we de rest van het voedselbos in de volgende plantseizoenen.
November 2021 – voorjaar 2022Aanleg boomkroonpad
Begin 2022Voetbaldoeltjes, klimboom en speelgiraffe klaar
Voorjaar 2022Aanleg buitenleslokaal met zonnewijzer

 

Hulp en contact Rijnvliet

E-mail

rijnvliet@utrecht.nl

Telefoon

14 030