Leidsche Rijn Rijnvliet: voedselbos

In de eetbare woonbuurt Rijnvliet komen een voedselbos en boomgaard. Dit wordt een plek voor bewoners, bezoekers en buren van Rijnvliet om te wandelen, spelen en genieten van de natuur. In het voedselbos komen eetbare planten, bomen en struiken voor mensen en dieren. Er komt ook een buurtboomgaard voor buurtactiviteiten en speelplekken voor kinderen om te leren over de natuur. Het voedselbos wordt ruim 15.000 m2.

Hoe ziet het voedselbos er straks uit?

Voedselbos

Het voedselbos is geïnspireerd op een natuurlijk bos. Het wordt opgebouwd in meerdere lagen met veel verschillende soorten eetbare planten, bomen en struiken. Na een paar jaar kan er geoogst worden uit het voedselbos. Zoals fruit, noten, wortels en bladeren. Het voedselbos is ook een belangrijke leefomgeving voor insecten en dieren. En er komen speelplekken waar kinderen veilig kunnen spelen en bankjes om te genieten van de natuur.

Buurtboomgaard

De buurtboomgaard wordt het podium voor buurtactiviteiten. Hier laten we de bestaande fruitbomen staan en planten we ook nieuwe fruitbomen. Deze plek is bedoeld om samen te komen. Er kunnen hier bijvoorbeeld buurtactiviteiten georganiseerd worden, zoals een picknick. Er komt ook een trapveldje met tribune en 2 goals.

Spelend leren

Het kindcentrum Rijnvliet ligt direct aan het voedselbos. Voor de leerlingen van de basisschool komt in het bos een buitenleslokaal met zonnewijzer. Ook op andere plekken in het bos kunnen kinderen spelend leren. Bijvoorbeeld over de loop van rivieren bij de waterspeelplek en over het eetbaar groen bij het fruitdoolhof.

Informatieavond voedselbos Rijnvliet

Op 9 december 2020 en 28 januari was er een online informatieavond over het definitieve plan voor het voedselbos in Rijnvliet. De gemeente presenteerde het plan samen met landschapsarchitect Felixx Landscape Architects & Planners. Bewoners konden ook hun vragen stellen. Zij stelden vooral vragen over de inrichting van het park en het onderhoud van het groen.

Inrichting van het voedselbos

 • De 3 picknicktafels in het voedselbos komen op een vaste plek.
 • We richten geen speciale plekken in om te barbecue├źn.
 • De tribune wordt ongeveer 60 cm hoog.
 • Er is ruimte voor bijenkasten. Als bewoners dit willen, kunnen ze een verzoek indienen bij het Initiatievenfonds.
 • Er komt geen verlichting in het voedselbos.
 • Er komen informatiebordjes in het voedselbos met tekst en uitleg. We kijken nog hoe we dit precies gaan doen.
 • In het voedselbos komen milieuvriendelijke paden, gemaakt van gerecycled asfalt. 

Groen en onderhoud

 • Er komt een mix van bomen, planten en struiken in verschillende groottes. Een gedeelte van het groen is gelijk zichtbaar en een ander gedeelte moet nog flink groeien.
 • We verwachten niet dat de bomen licht wegnemen voor de bewoners aan de rechterkant van het voedselbos.
 • De gemeente plukt geen fruit en kondigt niet het oogstseizoen aan bij de bewoners. Het is aan de bewoners zelf om hierin initiatief te nemen en elkaar te informeren.
 • De gemeente onderhoudt het groen, de hoveniers trainen we hiervoor.

Wilt u het volledige verslag van de avond en de vragen met antwoorden ontvangen? Stuur dan een e-mail naar rijnvliet@utrecht.nl.

Samen met de buurt

In maart 2017 hebben we samen met de bewoners van de Rijksstraatweg en Kindcentrum Rijnvliet nagedacht over het ontwerp van het voedselbos. In oktober 2019 organiseerden we nog een bijeenkomst. Toen konden ook de (toekomstige) bewoners van Rijnvliet meedenken over de inrichting. De reacties en opmerkingen hebben we gebruikt bij het maken van het definitieve ontwerp. Het ontwerp is gemaakt door Food Forestry Development, Felixx Landscape Architects & Planners en De Zwarte Hond.

Planning

 • Tussen november 2020 en maart 2021 (het plantseizoen) starten we met de aanleg van het groen bij de Rijksstraatweg. Daarna planten we de rest van het voedselbos in de volgende plantseizoenen. Na ongeveer 2 jaar kan er voor het eerst geoogst worden.
 • We leggen de speelplekken aan als al het bouwverkeer rondom het voedselbos weg is en de woningen rondom het voedselbos af zijn.

Hulp en contact Rijnvliet

E-mail

rijnvliet@utrecht.nl

Telefoon

14 030