Bouwprojecten Deelgebied 4 Merwedekanaalzone

Op de hoek van deelgebied 4 van de Merwedekanaalzone staat de opgeknapte Villa Jongerius. In het gebied erachter bouwen we de komende jaren zo’n 800 tot 1000 woningen. Een groot deel daarvan komt op het vroegere defensieterrein.

Deelgebied 4 bestaat uit de volgende ontwikkelingen:

Bekijk het kaartje van de Merwedekanaalzone


De Nieuwe Defensie

Op de plek van het vroegere defensieterrein komt een autoluwe, groene, duurzame stadswijk met 600 energiezuinige woningen. Op dit moment onderzoekt de ontwikkelaar samen met de gemeente of hier nog 200 sociale- en middenhuur woningen bij kunnen komen.

Lees meer over De Nieuwe Defensie

 


Wilhelminawerf

Wilhelminawerf aan Kanaalweg 59 is een nieuw wooncomplex met binnenhaven aan de oever van het Merwedekanaal. De bouw is in volle gang en vanaf februari ontvangen de eerste bewoners van de 61 huurappartementen de sleutel van hun woning.

Wilt u zich inschrijven voor een appartement? Dit kan via de website van de ontwikkelaar: wilhelminawerf.nl.

Wat komt er?

  • 3 appartementengebouwen met in totaal 167 appartementen.
  • Privébinnenhaven en parkeergarage voor bewoners.
  • Horecapaviljoen voor de buurt.
Planning
WanneerWat
Februari 2021Start bouw horecapaviljoen
Eerste kwartaal 2021Oplevering eerste appartementengebouw
Tweede kwartaal 2021Oplevering tweede appartementengebouw
Eind 2021Oplevering derde appartementengebouw
Begin 2022Aanleg brug in Kanaalweg en binnenhaven
Eerste kwartaal 2022Oplevering totale project

Villa Jongerius

Op de hoek van deelgebied 4 van de Merwedekanaalzone staat de opgeknapte Villa Jongerius. Deze is samen met de tuin en het kantoor als rijksmonument aangemerkt. Het complex wordt gebruikt als vergader- en congreslocatie.

Wij zijn de monumentale kademuren en toegangsbruggetjes aan de voorkant van de villa aan het vernieuwen. Hierdoor is de fietsstrook voor de villa nog tot komend voorjaar afgesloten.


Eneco-terrein

De vroegere hulpwarmtecentrale van Eneco aan de Kanaalweg is nu een warmteoverslagstation. Door de aanleg van een ringleiding is er geen milieuoverlast meer voor de woningen op de Wilhelminawerf en het vroegere Defensieterrein. De 3 olietanks op het achterste terrein verloren hiermee hun functie.

Eneco onderzoekt samen met de gemeente hoe het gebied om het gebouw aantrekkelijker te maken. En of ze op de plek van de olietanks 2 warmtebuffers kunnen plaatsen. Dit zorgt voor de verdere verduurzaming van het warmtenet. De 3 monumentale schoorstenen van 39 meter vormen een blijvend aandenken aan de geschiedenis. De leidingen liggen inmiddels onder de grond.


Hulp en contact Merwedekanaalzone

Telefoon

14 030

E-mail

merwedekanaalzone@utrecht.nl