Bouwprojecten Deelgebied 4 Merwedekanaalzone

Impressie defensieterrein. Bron: SVP Architectuur en Stedenbouw

Deelgebied 4 van de Merwedekanaalzone bestaat grotendeels uit het voormalige defensieterrein. Hier komt een nieuwe stadswijk. Maar er speelt meer in dit deelgebied.

Bekijk het kaartje van het deelgebied 4

Deelgebied 4 bestaat uit:

Wat is al zichtbaar?

Villa Jongerius
Gerestaureerde Villa Jongerius

Het monumentale Jongeriuscomplex aan de Kanaalweg is gerestaureerd. Het kreeg in november 2017 zijn 2 lichttorens terug. Eerder werden al 60 gerestaureerde glas-in-loodpanelen teruggeplaatst. De villa biedt ruimte aan vergaderingen en congressen. In 2018 is ook het achtergelegen kantoor gerestaureerd en bij het complex getrokken, om zo meer mensen te kunnen ontvangen.


Stadswijk aan het Merwedekanaal (eerder defensieterrein)

links bomen en houten pad, rechts groen en klein houten pad, ernaast muur en daarachter bomen en groenstroken, appartementen klein en hoogbouw
Impressie eerder defensieterrein
Bron: SVP Architectuur en
Stedenbouw

Waar vroeger het defensieterrein lag, ontwikkelen de gemeente en gebiedsontwikkelaar BPD een deel van de Merwedekanaalzone. Dit gebied ligt aan het Merwedekanaal en komt naast het Jongeriuscomplex. Hier komen onder andere:

  • 600 woningen (koop- en huurappartementen en eengezinswoningen)
  • voorzieningen
  • een park
  • horeca
  • groene speelplekken

Lees meer over stadswijk aan het Merwedekanaal


Plan Wilhelminawerf, Kanaalweg 59

hoogbouw, in glas, bovenin wittig en doorzichtig en onderin oranje laag, met een binnenhaventje, rechts schoorstenen, bestaande bouw en weg.
Impressie Plan Wilhelminawerf.
Bron: Kondor Wessels.

Het plan voor Wilhelminawerf gaat de bouwfase in. Het bestemmingsplan is sinds eind 2018 onherroepelijk. Aan de Kanaalweg 59, tegenover de woonwijk Parkhaven, komen:

  • 4 appartementengebouwen met in totaal 167 appartementen
  • gebouwde parkeervoorziening
  • nieuw te graven priv√©binnenhaven
  • horecapaviljoen

In mei 2019 kunnen we hopelijk de eerste paal slaan. We verwachten dat de eerste bewoners in de 2e helft van 2020 kunnen intrekken. Dit is een project van Kondor Wessels Projecten.


Verbouwing Eneco-centrale Kanaalweg

De Kanaalweg nu tijdelijk afgesloten omdat Eneco de hulpwarmtecentrale daar ombouwt tot een warmteoverslagstation. Hierdoor is er geen milieuhinder meer voor de geplande woningbouw aan de Wilhelminawerf en op het voormalige Defensieterrein (voor een deel van de woningbouw). Door de verbouwing komen er grond en gebouwen vrij voor verkoop en herontwikkeling. De 3 monumentale schoorstenen blijven.

Hulp en contact Merwedekanaalzone

Telefoon

14 030

E-mail

merwedekanaalzone@utrecht.nl