Bouwprojecten De Nieuwe Defensie

Op de plek van het vroegere defensieterrein komt een autoluwe, groene, duurzame stadswijk met 600 energiezuinige woningen. Met veel verschillende architectuur en woningtypen en met veel ruimte voor groen en rustige plekken.

Wat komt er?

 • 120 sociale huurwoningen en 480 koopwoningen:
  • verschillende woonblokken met een gezamenlijke binnentuin
  • een 70 meter hoge woontoren aan de Overste den Oudenlaan
  • een toren van maximaal 35 meter hoog aan de kant van het kanaal
 • parkeerplekken onder de gebouwen, met elektrische laadpalen
 • volop ruimte voor fietsparkeren
 • een nieuw park aan het Merwedekanaal
 • groene speelplekken.

Nieuwe bomen zorgen voor groen, wateropvang en verkoeling. Opvallend is het park op de daken van de woningen in blok 3. Dit dakpark ('sky-walk') verbindt een aantal dak(moes)tuinen met elkaar en biedt een mooi uitzicht over de stad.

Het wordt een moderne stadswijk met een variatie aan bewoners. Er wonen hier straks starters, gezinnen en senioren. Met alle voorzieningen van de stad op korte fiets- en loopafstand. Denk aan een buurtsupermarkt, horeca, huisarts of een sportschool. Zo ontstaat op deze bijzondere plek - pal naast rijksmonument Villa Jongerius - een eigentijdse stadswijk.

De Nieuwe Defensie is onderdeel van de Merwedekanaalzone.

Huurwoningen en koopwoningen

In het plan van De Nieuwe Defensie is gekozen voor een gemengd woonprogramma met sociale huurwoningen en koopwoningen. De koopwoningen gaan gefaseerd in verkoop. De eerste fase bestaat uit 211 koopwoningen. Dit eerste aanbod aan koopwoningen bestaat uit overwegend ruime gezinswoningen, grote appartementen en penthouses. In de eerste fase worden ook 80 sociale huurwoningen gebouwd voor woningcorporatie Mitros.

Extra sociale huur, middenhuur en betaalbare koop

Het project krijgt er 350 betaalbare woningen bij. Dat zijn de gemeente Utrecht, projectontwikkelaar BPD en Mitros overeengekomen.

Betaalbare woningen zijn:

 • sociale huurwoningen
 • huurwoningen met een huurprijs tot € 1000 per maand (middenhuur)
 • koopwoningen tot het maximale bedrag waarbij de nationale hypotheekgarantie (NHG) geldt.

Het gaat om 100 sociale huurwoningen, 100 middeldure huurwoningen en 150 betaalbare koopwoningen. De sociale huurwoningen zijn onderdeel van project De Mix Utrecht met als doel om sociale huurwoningen die in Overvecht verdwijnen ergens in de stad terug te bouwen.

Door de toevoeging van 350 betaalbare woningen wordt bijna 50% van de woningen in deze buurt een betaalbare woning. De extra woningen hebben geen gevolgen voor de grootte van de gebouwen in het plan. De gemeenteraad moet de komst van de extra 350 betaalbare woningen nog goedkeuren.

Inschrijven voor koop- of huurwoning

Wilt u zich inschrijven voor een woning in De Nieuwe Defensie?

Buurtagenda Dichterswijk

Bewoners uit de Dichterswijk maken zich zorgen over wat alle ontwikkelingen voor hun woonomgeving betekenen. De gemeente begrijpt deze zorgen. We bekijken samen met bewoners hoe we de plannen zo goed mogelijk kunnen afstemmen op de bestaande buurt. Hiervoor is onder andere een Buurtagenda Dichterswijk opgesteld.

Lees meer over de Buurtagenda Dichterswijk

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
5 november t/m 16 decemberOntwerpbestemmingsplan ‘Merwedekanaalzone deelgebied 4, Defensieterrein, 1e herziening’ ter inzage,
u kunt het bekijken en erop reageren
Januari 2022Na de kerstvakantie begint het bouwen van de woningen op de parkeergarage
Eind 2022Eerste bewoners in De Nieuwe Defensie
2026De Nieuwe Defensie klaar

Wat is al gebeurd?

Contact over de werkzaamheden

De aannemer plaatst op www.eracontourbouwt.nl regelmatig berichten over de verschillende werkzaamheden aan De Nieuwe Defensie.
Hebt u vragen of meldingen over de werkzaamheden aan De Nieuwe Defensie? Neem dan contact op met ontwikkelaar Era Contour via delian.degier@eracontour.nl.

De provincie Utrecht heeft via een subsidie bijgedragen aan de sloop en sanering van het defensieterrein.

Hulp en contact Merwedekanaalzone

Telefoon

14 030

E-mail

merwedekanaalzone@utrecht.nl