Bouwprojecten De Nieuwe Defensie

Op de plek van het vroegere defensieterrein komt een autoluwe, groene, duurzame stadswijk met 600 energiezuinige woningen. Met veel verschillende architectuur en woningtypen en met veel ruimte voor groen en rustige plekken.

De Nieuwe Defensie is onderdeel van de Merwedekanaalzone.

Wat komt er?

 • 120 sociale huurwoningen en 480 koopwoningen:
  • verschillende woonblokken met een gezamenlijke binnentuin
  • een 70 meter hoge woontoren aan de Overste den Oudenlaan
  • een toren van maximaal 35 meter hoog aan de kant van het kanaal
 • parkeerplekken onder de gebouwen, met elektrische laadpalen
 • volop ruimte voor fietsparkeren
 • een nieuw park aan het Merwedekanaal
 • groene speelplekken.

Nieuwe bomen zorgen voor groen, wateropvang en verkoeling. Opvallend is de Sky-walk die de 2 woontorens, de woningen ertussen en een aantal dak(moes)tuinen met elkaar verbindt.

Het wordt een moderne stadswijk met een variatie aan bewoners. Er wonen hier straks starters, gezinnen en senioren. Met alle voorzieningen van de stad op korte fiets- en loopafstand. Denk aan een buurtsupermarkt, horeca, huisarts of een sportschool. Zo ontstaat op deze bijzondere plek - pal naast rijksmonument Villa Jongerius - een eigentijdse stadswijk.

Huurwoningen en koopwoningen

In het plan van De Nieuwe Defensie is gekozen voor een gemengd woonprogramma met sociale huurwoningen en koopwoningen. De koopwoningen gaan gefaseerd in verkoop. De eerste fase bestaat uit 211 koopwoningen. Dit eerste aanbod aan koopwoningen bestaat uit overwegend ruime gezinswoningen, grote appartementen en penthouses. In de eerste fase worden ook 80 sociale huurwoningen gebouwd voor woningcorporatie Mitros.

Meer sociale huur en middenhuur?

Samen met ontwikkelaar BPD en woningcorporatie Mitros proberen we het aantal sociale huurwoningen met 100 uit te breiden. Dit is onderdeel van project De Mix Utrecht. Het doel is om sociale huurwoningen die in Overvecht verdwijnen ergens in de stad terug te bouwen.

Daarnaast kijken we samen met BPD of we ook 100 huurwoningen voor middenhuur kunnen toevoegen.
Als dit lukt komen er in totaal 800 woningen. Over de uitbreiding met deze 200 extra woningen moet nog officieel besloten worden.

Inschrijven voor koop- of huurwoning

Wilt u zich inschrijven voor een woning in De Nieuwe Defensie?

Buurtagenda Dichterswijk

Bewoners uit de Dichterswijk maken zich zorgen over wat alle ontwikkelingen voor hun woonomgeving betekenen. De gemeente begrijpt deze zorgen. We bekijken samen met bewoners hoe we de plannen zo goed mogelijk kunnen afstemmen op de bestaande buurt. Hiervoor is onder andere een Buurtagenda Dichterswijk opgesteld.

Lees meer over de Buurtagenda Dichterswijk

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
Voorjaar 2021Start verkoop Blok 1B
Eind 2022Eerste bewoners in De Nieuwe Defensie
2026De Nieuwe Defensie klaar

Wat is al gebeurd?

Contact over de werkzaamheden

De aannemer plaatst op www.eracontourbouwt.nl regelmatig berichten over de verschillende werkzaamheden aan De Nieuwe Defensie.
Hebt u vragen of meldingen over de werkzaamheden aan De Nieuwe Defensie? Neem dan contact op met ontwikkelaar Era Contour via delian.degier@eracontour.nl.

Hulp en contact Merwedekanaalzone

Telefoon

14 030

E-mail

merwedekanaalzone@utrecht.nl