Bouwprojecten Rotsoord

Watertoren en Vaartsche rijn

Rotsoord is een oud industriegebied aan de Vaartsche Rijn. Het is het laatste overgebleven stukje van een 'industrielandschap aan het water' in Utrecht.

De watertoren is door zijn hoogte en architectuur beeldbepalend, maar er staan ook andere oudere industriegebouwen. Zoals een meubelfabriek en diverse kleinere industriële gebouwen. Ook is er een dierenweide en een aantal kleine woningen. Het gebied is aan het veranderen en de eerste resultaten zijn al zichtbaar.

Wat is er al?

  • In het groene hart van Rotsoord: volkstuinen van VTV Briljant, de kinderboerderij Nieuw Rotsoord, de Stichting Vogelopvang en Stichting Tafelboom.
  • De watertoren is nu een café en restaurant met vergaderruimtes.
  • Op het terrein De Trip van de voormalige bouwmaterialenhandel de Boo: 255 starters- en studentenwoningen, op de begane grond is ruimte voor creatieve bedrijven.
  • In het Pastoepand is de HKU gevestigd. Hier is ook ruimte voor creatieve bedrijven en horeca.
  • Restaurant LE:EN is gevestigd in een voormalige bedrijfshal. Hier is ook ruimte voor workshops en bijeenkomsten.
  • Station Vaartsche Rijn: op dit nieuwe station stopt de trein, bus en tram.
  • Ongeveer 200 starters- en studentenwoningen op het Vicona terrein bij de Oranjebrug. Het oude Klopgebouw is (deels) in originele staat teruggebouwd.

Wat gaat er nog veranderen?

Monumenten van Rotsoord

In Rotsoord was vroeger veel industrie. Daardoor staan er mooie panden van bedrijven die hier bijvoorbeeld hun fabrieks- of bedrijfshal hadden. Er staan 7 panden op de gemeentelijke monumentenlijst. Deze panden blijven dus bestaan.

Meer over de monumenten van Rotsoord

De projecten en monumenten in Rotsoord op de kaart:

Visie voor het gebied

We willen het gebied veranderen in een ‘culturele/ creatieve hotspot’. Daarnaast is Rotsoord in beeld als het gaat om de stedelijke behoefte aan woningen en voorzieningen. We willen Rotsoord een verlengstuk van de binnenstad laten worden, door meer ruimte voor verblijf te maken en functiemenging te stimuleren. Hierbij zoeken we aansluiting met het rijke industriële verleden van het gebied. Dit staat in de visie Rotsoord.

Hulp en contact Rotsoord

Telefoon

14 030

E-mail

rotsoord@utrecht.nl

Openingstijden

maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres

't Goylaan 75, Utrecht

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht