Rotsoord Helling 12-14: opnieuw ontwikkelen oud bedrijfsgebouw

Fase project
Plannen maken

Geplande bouw
Nog niet bekend

Ontwikkelaar en gemeente onderzoeken de bouw van 47 woningen en 9 atelierwoningen aan Helling 12-14.

Helling 12-14 is in eigendom van de ontwikkelaar en wordt nu gebruikt als bedrijfsgebouw. Het gebouw staat tegenover poppodium De Helling, op Rotsoord.

Wat komt er en waarom?

Rotsoord is een oud industriegebied aan de Vaartsche Rijn. Het gebied is aan het veranderen en de eerste resultaten zijn al zichtbaar. De locatie van Helling 12-14 maakt de woningen erg geschikt voor mensen die vlakbij het centrum willen wonen en een goede aansluiting op het openbaar vervoer willen hebben.

Dit zijn de plannen:

 • 9 atelierwoningen voor kunstenaars en creatieve ondernemers op de begane grond.
 • daarboven een appartementengebouw met 4 hele en een halve vijfde bouwlaag met 47 appartementen in de middenhuur en vrije sector huur.

Het nieuwe gebouw is minder groot dan de kavel waar het op staat. De ruimte die vrij komt, wordt gebruikt om nieuwe openbare ruimte op te maken. Bijvoorbeeld voor groen en fietsparkeerplekken (lees meer over openbare ruimte Rotsoord)

Uitwerken plannen

Sinds juli 2020 werken de ontwikkelaar en de gemeente aan het uitwerken van de plannen voor Helling 12-14. Tijdens de informatieavond op 22 maart 2021 liet de initiatiefnemer beelden zien van de mogelijke uitwerking van het nieuwe gebouw. Hierin bestaat de begane grond uit 9 atelierwoningen. De atelierwoningen zijn bereikbaar via de voorkant van het gebouw. De woonruimte is te vinden op de tussenvloer. De huurwoningen bovenop deze begane grond bestaan uit twee- en driekamerwoningen.

Op de hoogte blijven en meedenken

De ontwikkelaar en de gemeente werken samen aan een document waarin wensen en eisen voor het ontwikkelen van de plannen staan. Dit heet een bouwenvelop. De bouwenvelop wordt vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. We doen dit samen met omwonenden en ondernemers. Hiervoor organiseren we een aantal bijeenkomsten.

De eerste bijeenkomst was op 15 december 2020. De tweede bijeenkomst was op 22 maart 2021. Bent u geĆÆnteresseerd in wat besproken is tijdens de avonden? Vraag dan de verslagen op via helling12-14@utrecht.nl.

Planning
WanneerWat
22 maartTweede informatieavond
Medio 2021Vaststellen eisen en wensen in een bouwenvelop
Eind 2021Start bestemmingsplanprocedure
2022Start bouw

Wat is al gebeurd?

 • 22 maart 2021: tweede bewonersbijeenkomst
 • 15 december 2020: eerste bewonersbijeenkomst
 • Juli 2020: intentiedocument (pdf, 494 kB) door het college vastgesteld. In het intentiedocument staat het initiatief van het sloop/nieuwbouwplan voor Helling 12-14 van eigenaar en ontwikkelaar en de gemeente Utrecht. Ook schatten we in of het plan haalbaar en wenselijk is. Dit doen we onder andere door de genoemde onderzoeksvragen. Verder staat in het document:
  • doorlopen proces
  • afspraken rondom rolverdeling, samenwerking en participatie
  • planning
  • financiĆ«le afspraken over onder andere plankosten, erfpacht, economische meerwaarde

Hulp en contact Helling 12-14

Telefoon

14 030

E-mail

helling12-14@utrecht.nl