Bouwprojecten Utrecht Science Park en Rijnsweerd

Aan de oostelijke rand van Utrecht is een bijzondere en unieke plek: het kantorenpark Rijnsweerd en het Utrecht Science Park (USP). De Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, het Utrecht Medisch Centrum, prinses Maxima Centrum, bedrijven en kennisinstituten zijn gezichtsbepalend in dit groene stuk van de stad.

Naamswijziging ‘De Uithof’ naar 'Utrecht Science Park’

De gemeenteraad heeft besloten de buurtnaam De Uithof te wijzigen in Utrecht Science Park. De nieuwe naam:

  • past beter bij de (internationale) uitstraling van het gebied
  • maakt goed duidelijk om welk type gebied het gaat
  • legt direct de link met de stad en regio Utrecht

Bewegwijzering

Met dit besluit kan de bewegwijzering naar het gebied, op bijvoorbeeld de rijkswegen en bij omliggende gemeentes, worden aangepast. Ook worden de namen van de openbaar vervoersbestemmingen aangepast.

Mobiliteit en groen in ontwikkeling

Onze stad groeit. Om straks in het Utrecht Science Park en Rijnsweerd te kunnen blijven studeren, werken en wonen moeten we nu slimme oplossingen maken. Ruimte voor nieuwe bedrijven, instellingen en woningen. Het Utrecht Science Park, kantorenpark Rijnsweerd en de omliggende gebieden moeten bereikbaar blijven. Vanuit het centrum, maar ook vanuit de regio en de randstad. En zodat we met elkaar gebruik kunnen blijven maken van de groene omgeving van dit gebied. Om te wandelen, te sporten en te ontspannen.

Ontwikkelingen die daarbij helpen zijn:

  • de Uithoflijn
  • betere verbindingen tussen Rijnsweerd, USP, de stad en de regio voor fiets, auto en openbaar vervoer (bekijk de gebiedsagenda Noordoost (pdf, 756 kB)
  • nieuwe wandelroutes naar de groene omgeving

Waar werken we aan en wat gaat er gebeuren?

Het gebied Utrecht Science Park en Rijnsweerd is in ontwikkeling.

Lees waar we aan werken en wat er gaat gebeuren

Economische motor

De 322 hectare waarop Utrecht Science Park en kantorenpark Rijnsweerd staan zijn belangrijk voor Utrecht. Op dit stukje stad:

  • werken elke dag bijna 25.000 mensen
  • staan 88 bedrijven
  • studeren ruim 50.000 studenten, waarvan 2.500 in dit gebied wonen

Die mensen, bedrijven en instituten maken dit gebied tot de belangrijke economische motor voor Utrecht, de regio en zelfs Nederland. Het staat al jaren aan de top als een van Europa’s meest competitieve regio’s. Vooral op het gebied van gezondheid en wetenschap staat op deze plek een combinatie van bedrijven en opleidingen die nergens in de wereld te vinden is.  

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de opgave Utrecht Science Park en Rijnsweerd?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Samen maken we USP en Rijnsweerd

In Utrecht werken we aan ruimte voor iedereen. Maar niet alleen grote gevestigde organisaties hebben hier hun uitvalsbasis, succesvolle startups schieten de laatste jaren uit de grond. Ook de provincie en Rijkswaterstaat zijn belangrijk voor dit gebied.

De rol van de gemeente is om de samenwerking te versterken met al die partners in dit gebied. Partners zoals:

Ruimtelijke strategie Utrecht

Utrecht kiest er in haar Ruimtelijke Strategie voor om binnen bestaand stedelijk gebied voldoende nieuwbouw te realiseren en de natuurgebieden rond de stad intact te laten. In de Merwedekanaalzone, het stationsgebied, Utrecht Science Park-Rijnsweerd en Leidsche Rijn wil Utrecht een flink deel van de bevolkingsgroei opvangen. Bij de ontwikkeling van deze gebieden is gezond stedelijk leven het uitgangspunt.

impressie uithoflijn

Hulp en contact Utrecht Science Park en Rijnsweerd

Telefoon

14 030 

E-mail

uspenrijnsweerd@utrecht.nl