Bouwprojecten Utrecht Science Park

Aan de oostelijke rand van Utrecht ligt het Utrecht Science Park (voorheen De Uithof). Samen met het ernaast gelegen kantorenpark Rijnsweerd is dit de economische motor van de stad en de regio. Hier werken onderwijs, onderzoek, gezondheidszorg en bedrijfsleven samen aan het verbeteren van gezondheid en kwaliteit van leven. Het Utrecht Science Park is het grootste wetenschaps- en kennis (science)park van Nederland.

Naamswijziging ‘De Uithof’ naar 'Utrecht Science Park’

De gemeenteraad heeft besloten de buurtnaam De Uithof te wijzigen in Utrecht Science Park. De nieuwe naam:

  • maakt goed duidelijk om welk type gebied het gaat
  • past beter bij de (internationale) uitstraling van het gebied
  • legt direct de link met de stad en regio Utrecht

Bewegwijzering

Met dit besluit kan de bewegwijzering naar het gebied, op bijvoorbeeld de rijkswegen en bij omliggende gemeentes, worden aangepast. Ook passen we de namen van de openbaar vervoersbestemmingen aan.

Wat gaat er gebeuren en waarom

Het Utrecht Science Park is het grootste science park van Nederland. Er wordt de komende jaren geïnvesteerd in een betere bereikbaarheid en leefbaarheid van dit gebied. In 2019 en 2020 werken we aan een omgevingsvisie. Die maken we samen met de stad. We nodigen daarom iedereen uit om mee te denken.

Utrecht heeft ervoor gekozen om elke omgevingsvisie met een startnotitie te beginnen. Een startnotitie beschrijft onder meer het proces van de omgevingsvisie, de te behandelen thema’s en onderwerpen en de inzet van de gemeenteraad en belanghebbenden in de stad.

Bekijk de startnotitie (pdf, 216 kB)

Omgevingsvisie Utrecht Science Park

Inmiddels is het maken van de omgevingsvisie in volle gang. Iedereen kan meedenken. Alle informatie over het proces, de thema’s en contactinformatie staat op www.USPomgevingsvisie.nl.

Bereikbaarheid

Leefbaarheid en wonen

Utrecht kiest in haar ruimtelijke strategie om binnen het stedelijk gebied voldoende nieuwe woningen te bouwen, zodat de natuurgebieden rond de stad behouden blijven. In de Merwedekanaalzone, het stationsgebied, Utrecht Science Park en Rijnsweerd en Leidsche Rijn wil Utrecht een flink deel van de bevolkingsgroei opvangen. Bij de ontwikkeling van deze gebieden staat ‘gezond stedelijk leven voor iedereen’ centraal.

Onderzoek en onderwijs

Wat is Utrecht Science Park

De 322 hectare waarop het Utrecht Science Park ligt, zijn belangrijk voor Utrecht. In dit stukje stad:

  • werken elke dag ruim 26.000 mensen
  • staan meer dan 108 bedrijven
  • studeren ruim 50.000 studenten, waarvan er 2.500 in dit gebied wonen

Lees meer informatie over het Utrecht Science Park.

Hulp en contact Utrecht Science Park en Rijnsweerd

Telefoon

14 030 

E-mail

uspenrijnsweerd@utrecht.nl

Uw mening