Bouwprojecten Van Lieflandtuin: duurzame verandawoningen in het groen

Op de achtergrond rijtjeswoningen en voor de woningen een groene plek met bomen en looppaden

In juli 2019 hebben de eigenaren van de 20 duurzame woningen aan de Van Lieflandtuin de sleutel gekregen. Daarbij horen 30 parkeerplaatsen en een groene buitenruimte. De buitenruimte is voor iedereen toegankelijk om elkaar te ontmoeten en te spelen. In november worden de laatste bomen gepland.

Actueel

Het project Van LieflandPARK is genomineerd voor de publieksprijs van het SKG Award voor 'meest duurzame gebiedsontwikkeling'. Samen met de ontwikkelaars KRKTR Projectontwikkeling en Thunnissen zijn we als gemeente natuurlijk ontzettend trots op deze nominatie. 

Lees meer over de SKG Award 2019

Duurzaamheid

Er is in dit project veel aandacht voor duurzaamheid. Zo zijn het 'Nul op de meter' woningen en krijgen de woningen geen gasaansluiting. De woningen zijn gebouwd met duurzame en onderhoudsvrije materialen. De kozijnen zijn van driedubbelglas. De woningen hebben individuele bodemwarmtepompen. Ze zijn voorzien van groene daken met zonnepanelen en waterberging. De waterberging wordt in het project zelf geregeld. Dat betekent dat het regenwater niet verdwijnt in het riool. De groene daken vangen als eerste het regenwater op. Vervolgens infiltreert het water geleidelijk in de openbare ruimte rondom de woningen. Op het groene veld is een wadi die zorgt voor opvang van water bij grote regenbuien.

Uitvoering van de openbare ruimte

In het voorjaar van 2019 is gestart met de inrichting van de openbare ruimte. De bestrating en de parkeerplaatsen zijn aangelegd, de lantaarnpalen zijn geplaatst, de speeltoestellen en de banken en picknicktafel hebben een plek in het groene veld gekregen. In november zullen de laatste bomen worden geplant. Aan het eind van het jaar is de openbare ruimte helemaal gereed.

Ontwerp van de openbare ruimte

De centrale groene ruimte is er voor buurtbewoners om elkaar te ontmoeten en om in te spelen. Er is een slingerpad om een rondje te wandelen en er zijn een aantal onverharde struinpaden die het spelen tussen de bomen mogelijk maakt. Het hoofdpad ligt op een ‘dijkje’. De verlaagde zones naast het pad kunnen het water opvangen van de daken en de verharde openbare ruimte. Ze kunnen dienen als een zogenoemde wadi. Er zijn bijna 50 nieuwe bomen geplaatst. Het gaat hier om elzen, berken en bomen met een sierwaarde, zoals amberbomen en prunussen. Op plekken waar het groen grenst aan de woningen is een strook met bloembollen die bloeien van februari tot en met mei. Er zijn bankjes en een picknickbank. Voor de kinderen zijn er een aantal natuurlijke speeltoestellen waarop ze kunnen klauteren, stappen, balanceren en klimmen.

Definitief Ontwerp Ontwikkeling Van Lieflandtuin (pdf, 9 MB)

Bekijk de ontwerpen die we hebben gepresenteerd (pdf, 12 MB)

Hulp en contact Wijk Noordoost

Telefoon

14 030

E-mail

noordoost@utrecht.nl

 

Wijkwethouder

Linda Voortman
Kijk wanneer het eerstvolgende wijkspreekuur is

Bezoekadres

F.C. Dondersstraat 1

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht

Openingstijden

9.00 - 17.00 uur