Bouwprojecten Voormalig Pieter Baan Centrum opnieuw ontwikkelen

Fase project
Plannen maken

Geplande bouw
Nog niet bekend

Het eerdere Pieter Baan Centrum (PBC) aan de Gansstraat 164-170 krijgt een nieuwe bestemming. We onderzoeken wat er mogelijk is op deze plek. PBC wordt sinds eind 2018 niet meer gebruikt als psychiatrische observatie kliniek.

Wij onderzoeken de mogelijkheden samen met de eigenaar, het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en de Rijksbouwmeester.

Wat komt er?

Het RVB en wij zien kansen om er woningen te bouwen voor verschillende doelgroepen. En om een plek te maken waar Utrechters kunnen werken, elkaar kunnen ontmoeten en kunnen genieten van culturele activiteiten.

Intentiedocument

Samen met het RVB onderzoeken we wat er mogelijk is op deze locatie. De afspraken over het onderzoek staan in een intentiedocument. De uitkomsten van dit onderzoek werken we uit in een 'Stedenbouwkundig Programma van Eisen'. Dat is een document waarin we vastleggen binnen welke grenzen een ontwikkeling mogelijk is.

Bekijk het intentiedocument Herontwikkeling voormalig Pieter Baan Centrum

Op de hoogte blijven en meedenken

Omwonenden en belanghebbenden betrekken we bij het opstellen van het Stedenbouwkundig Programma van Eisen. Daarvoor organiseren we in de periode van oktober 2020 tot begin 2021 een aantal meedenkbijeenkomsten.

Informatieavond 6 oktober 2020

Op 6 oktober 2020 was er een eerste online informatieavond voor omwonenden. Wij hebben toen informatie gegeven over het proces. En u hebt vragen gesteld over de toekomstige bestemming van het complex en de gevolgen voor het gebouw en de omgeving.

Meedenkbijeenkomst 24 november 2020

Op 24 november was er een online meedenkbijeenkomst voor omwonenden. Als begin van het gesprek lichtten we toe wat deskundigen op het gebied van erfgoed van de gebouwen vinden. En welke mogelijke idee├źn wij en het RVB al hebben voor de plek. We zijn daarna in kleinere groepjes uiteen gegaan en hebben gesproken over vragen als: Wat vindt u van de huidige gebouwen? Wat hoopt u dat er straks te doen zal zijn op deze plek?

Presentaties en verslagen

Kon u niet aanwezig zijn bij een van de bijeenkomsten en wilt u de presentatie en het verslag van de avond krijgen? Mail dan naar herontwikkelingpbc@utrecht.nl.

Planning
WanneerWat
4e kwartaal 2020 - 2e kwartaal 2021Stedenbouwkundig Programma van Eisen
3e kwartaal 2021 - 1e kwartaal 2022Verkoopprocedure Rijksvastgoedbedrijf

Wat is al gebeurd?

  • 6 oktober 2020: 1e online informatieavond
  • 24 november 2020: online meedenkbijeenkomst
  • Juli 2020: intentiedocument door het college vastgesteld

Hulp en contact Voormalig Pieter Baan Centrum

Telefoon

14 030

E-mail

herontwikkelingpbc@utrecht.nl