Herderplein: opknappen

Status project
In uitvoering

Waarschijnlijk klaar
Najaar 2022

Op het Herderplein in de buurt Halve maan (wijk West) ligt een bijzonder asfaltkunstwerk. Het asfalt was op veel plekken gescheurd. Daarom knapten we het op. Ook is er een speelfontein toegevoegd.

Wat gaan we doen?

De werkzaamheden zijn bijna klaar. Het asfaltkunstwerk van Jan Boon ziet er nu weer uit zoals het was in 1955. In de herfst brachten we het asfalt al aan. En nu zijn ook de witte figuren op het plein weer terug.

Ook zijn de trappen vernieuwd en zijn er nieuwe groenvlakken rond het plein. En in het najaar komt er een nieuwe heg langs het plein. De heg komt een stukje van het plein af, zodat u langs het plein kunt lopen.

Speelfontein

Vroeger werd het plein in de zomer gevuld met water om mee te spelen en in de winter werd er geschaatst. Daarom brachten we het spelen met water terug. Aan de kant met de winkels staat een speelfontein met sproeiers. Dat past bij het ontwerp van Jan Boon. Samen met de architect wilde hij een fijn speelplein ontwerpen voor alle seizoenen. Omdat de zomers nu steeds heter worden, is verkoeling belangrijk.

De speelfontein staat aan de kant van de winkels. De sproeiers kunnen aan tussen ongeveer 1 april en 1 oktober. U kunt de sproeiers aandoen met de knop. De knop werkt van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur. En op zondag van 12.00 tot 20.00 uur. 3 keer per dag gaan de sproeiers vanzelf 15 minuten aan: om 12.00 uur, 15.00 uur en 18.00 uur. Tussen 10.00 en 12.00 uur zijn de sproeiers laag voor de kleine kindjes. Daarna sproeien ze hoger.

Regenwater afvoeren

Het plein heeft nu ook een afwateringssysteem. Daarmee kan het plein regenwater afvoeren na een zware regenbui. In de stad ligt steeds meer steen en minder groen. En waar steen ligt, kan het regenwater niet weg. In het midden van het plein zit een put. Daar stroomt al het regenwater naar toe. Het plein slaat al dat water op. En daarna stroomt het langzaam weg het riool in.

Waarom doen we dit?

Het Herderplein is een bijzondere plek. Het is een plein waar kunst en architectuur samenkomen. Dat komt omdat kunstenaar Jan Boon en architect Antonio Salvatore het plein samen ontwierpen. Het plein is aangelegd in 1955. Omdat we het plein erg bijzonder vinden, maakten we er in 2017 een gemeentelijk monument van. Het kunstwerk zit verwerkt in het asfalt. Als u het plein van bovenaf bekijkt ziet u in het zwarte asfalt witte figuren van planten en dieren.

In 1955 was het plein ook al een belangrijke plek in de wijk. We wilden dat het plein met het kunstwerk weer werd zoals het was. Daarom is besloten om het kunstwerk en het plein te herstellen. Omdat Jan Boon overleden is, zijn zijn erfgenamen hierbij betrokken.

Bij het Herderplein horen het kunstwerk met de trappen, het asfaltkunstwerk van Jan Boon en het bronzen beeld van Jan van Luijn. Het kunstwerk van Jan Boon is het enige asfaltkunstwerk van Nederland. Dat maakt het extra bijzonder. Om deze redenen is goed gekeken naar welke materialen er gebruikt worden voor de reconstructie. Het is belangrijk dat de nieuwe materialen lijken op de originele materialen. Dat geldt ook voor de witte vormen in het kunstwerk.

Meer weten over het asfaltkunstwerk op het Herderplein? Kijk op: www.kunstinopenbareruimte-utrecht.nl

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
Najaar 2022Heg plaatsen en bomen terugzetten.

Wat is al gedaan?

  • Juli 2022: speelfontein geinstalleerd.
  • April en mei 2022: witte laag voor de figuren op het asfalt aangebracht.
  • Februari en maart 2022: nieuwe traptredes geplaatst om het plein. Bestrating aan de noordzijde van het plein aangelegd. Ook zijn er groenvakken gekomen en is de speelfontein geplaatst.

Hulp en contact Wijkbureau West

Telefoon

14 030

E-mail

west@utrecht.nl