Bouwprojecten Herderplein: opknappen

Fase project
In voorbereiding

Geplande werkzaamheden
2021

Op het Herderplein in de buurt Halve maan (wijk West) ligt een bijzonder asfaltkunstwerk. De gemeente wil het kunstwerk op het plein opknappen. Omdat het asfalt nu op veel plekken gescheurd is. Ook willen we een waterspeelplaats toevoegen naast het kunstwerk. De gemeente heeft hier een vergunning voor aangevraagd.

Wat gaan we doen?

Het kunstwerk op het plein wordt opgeknapt. Het is een plek waar iedere dag veel mensen samen komen en veel kinderen spelen. Dat is nu lastig, omdat het asfalt op veel plekken gescheurd is.

Het Herderplein is een bijzondere plek. Het is een plein waar kunst en architectuur samenkomen. Dat komt omdat kunstenaar Jan Boon en architect Antonio Salvatore het plein samen ontwierpen. Het plein is aangelegd in 1955. Het kunstwerk zit verwerkt in het asfalt. Als u het plein van bovenaf bekijkt ziet u in het zwarte asfalt witte figuren van planten en dieren.

In 1955 was het plein ook al een belangrijke plek in de wijk. We willen dat het plein met het kunstwerk weer wordt zoals het was. Daarom is besloten om het kunstwerk en het plein te herstellen. Omdat Jan Boon overleden is, zijn zijn erfgenamen hierbij betrokken.

Verandert er iets aan het plein of het kunstwerk?

Het kunstwerk komt er weer uit te zien zoals het was in 1955. Dat heet reconstructie. Vroeger werd het plein ook gebruikt als zwembadje voor de kinderen in de buurt. En in de winter werd er geschaatst. Dat kon goed door de opstaande rand rondom het plein. Nu kan dat niet meer omdat de regels voor waterkwaliteit veel strenger zijn.

Op het opgeknapte plein kunnen kinderen wel weer met water spelen. Er komt namelijk een nieuwe waterspeelplaats. Dat past bij het ontwerp van Jan Boon. Samen met de architect wilde hij een fijn speelplein ontwerpen voor alle seizoenen. Omdat de zomers nu steeds heter worden, is verkoeling belangrijk. Daarom kiezen wij er nu voor om aan de noordkant van het plein watersproeiers te plaatsen. Op de trapjes komt langzaam stromend water.

Het plein krijgt ook een afwateringssysteem. Dat betekent dat het plein het water kan afvoeren, bijvoorbeeld na een zware regenbui. Dat is belangrijk omdat er in de stad steeds meer steen is en minder groen. En waar steen ligt kan het regenwater niet weg. In het midden van het plein komt een put. Daar stroomt al het regenwater naar toe. Het plein slaat al dat water op. En daarna stroomt het langzaam weg het riool in. 

Waarom is het belangrijk dat het plein weer wordt zoals het was?

Het Herderplein is een gemeentelijk monument. Dat betekent dat het plein belangrijk is voor de gemeente. Bij het Herderplein horen het kunstwerk met de trappen, het asfaltkunstwerk van Jan Boon en het bronzen beeld van Jan van Luijn. Het kunstwerk van Jan Boon is het enige asfaltkunstwerk van Nederland. Dat maakt het extra bijzonder. Om deze redenen is goed gekeken naar welke materialen er gebruikt worden voor de reconstructie. Het is belangrijk dat de nieuwe materialen lijken op de originele materialen. Dat geldt ook voor de witte vormen in het kunstwerk. Het eindresultaat is straks weer hetzelfde. Alleen de waterspeelplaats is een toevoeging.

Meer weten over het asfaltkunstwerk op het Herderplein? Kijk op: www.kunstinopenbareruimte-utrecht.nl

Waarom is voor het opknappen van het Herderplein een vergunning nodig?

Als er iets in de stad gebouwd of opgeknapt wordt met geld van de gemeente, dan moet de afdeling Vergunningen dat goedkeuren. Soms gebeurt dat met het college van Burgemeester en Wethouders.

Reageren

Hebt u vragen of opmerkingen over het opknappen van het Herderplein? Neem dan contact op met Wijkbureau West op telefoonnummer 14 030 of per e-mail naar herderplein@utrecht.nl. Zij helpen u graag.

Bezwaar maken

U kunt op dit moment nog geen bezwaar maken tegen deze vergunning. Dat kan pas als de afdeling Vergunningen van de gemeente de vergunning heeft goedgekeurd. Zij hebben hier 8 weken de tijd voor.

Planning

We vroegen de vergunning op 3 mei 2021 aan. De gemeente gaat de vergunning nu bekijken en beoordelen. Dat duurt ongeveer 8 weken. Als de gemeente een beslissing genomen heeft, dan informeren we de buurt. Nieuwe informatie leest u op deze pagina.

Keurt de gemeente de vergunning goed? Dan hopen we dat we aan het eind van de zomer van 2021 klaar zijn met de werkzaamheden.

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
3 mei 2021Aanvraag vergunning
juni 2021Gemeente beslist over vergunning

Hulp en contact Wijkbureau West

Telefoon

14 030

E-mail

west@utrecht.nl