Bouwprojecten Herderplein: opknappen

Fase project
In voorbereiding

Geplande werkzaamheden
2022

Op het Herderplein in de buurt Halve maan (wijk West) ligt een bijzonder asfaltkunstwerk. De gemeente gaat het kunstwerk op het plein opknappen. Omdat het asfalt nu op veel plekken gescheurd is. Ook voegen we een speelfontein toe naast het kunstwerk.

Wat gaan we doen?

Het kunstwerk op het plein wordt opgeknapt. Het is een plek waar iedere dag veel mensen samen komen en veel kinderen spelen. Dat is nu lastig, omdat het asfalt op veel plekken gescheurd is.

Het Herderplein is een bijzondere plek. Het is een plein waar kunst en architectuur samenkomen. Dat komt omdat kunstenaar Jan Boon en architect Antonio Salvatore het plein samen ontwierpen. Het plein is aangelegd in 1955. Omdat we het plein erg bijzonder vinden, maakten we er in 2017 een gemeentelijk monument van. Het kunstwerk zit verwerkt in het asfalt. Als u het plein van bovenaf bekijkt ziet u in het zwarte asfalt witte figuren van planten en dieren.

In 1955 was het plein ook al een belangrijke plek in de wijk. We willen dat het plein met het kunstwerk weer wordt zoals het was. Daarom is besloten om het kunstwerk en het plein te herstellen. Omdat Jan Boon overleden is, zijn zijn erfgenamen hierbij betrokken.

Verandert er iets aan het plein of het kunstwerk?

Het kunstwerk komt er weer uit te zien zoals het was in 1955. Dat heet reconstructie. Vroeger werd het plein in de zomer gevuld met water om mee te spelen en in de winter werd er geschaatst. We brengen het spelen met water daarom terug. Aan de kant met de winkels komt een speelfontein met sproeiers.

Dat past bij het ontwerp van Jan Boon. Samen met de architect wilde hij een fijn speelplein ontwerpen voor alle seizoenen. Omdat de zomers nu steeds heter worden, is verkoeling belangrijk. Daarom kiezen wij er nu voor om aan de noordkant van het plein watersproeiers te plaatsen. Op de trapjes komt langzaam stromend water.

Het plein krijgt ook een afwateringssysteem. Dat betekent dat het plein het water kan afvoeren, bijvoorbeeld na een zware regenbui. Dat is belangrijk omdat er in de stad steeds meer steen is en minder groen. En waar steen ligt kan het regenwater niet weg. In het midden van het plein komt een put. Daar stroomt al het regenwater naar toe. Het plein slaat al dat water op. En daarna stroomt het langzaam weg het riool in. 

Waarom is het belangrijk dat het plein weer wordt zoals het was?

Het Herderplein is een gemeentelijk monument. Dat betekent dat het plein belangrijk is voor de gemeente. Bij het Herderplein horen het kunstwerk met de trappen, het asfaltkunstwerk van Jan Boon en het bronzen beeld van Jan van Luijn. Het kunstwerk van Jan Boon is het enige asfaltkunstwerk van Nederland. Dat maakt het extra bijzonder. Om deze redenen is goed gekeken naar welke materialen er gebruikt worden voor de reconstructie. Het is belangrijk dat de nieuwe materialen lijken op de originele materialen. Dat geldt ook voor de witte vormen in het kunstwerk. Het eindresultaat is straks weer hetzelfde. Alleen de waterspeelplaats is een toevoeging.

Meer weten over het asfaltkunstwerk op het Herderplein? Kijk op: www.kunstinopenbareruimte-utrecht.nl

Planning

Op 6 september startte aannemer Koot Infrawerken met het opknappen van het Herderplein. Er is al veel gedaan: het bestaande kunstwerk is verwijderd, net als de trappen. Er is riolering aangelegd en een nieuwe basis voor het kunstwerk. Ook het nieuwe asfalt is op het plein aangebracht. Helaas kunnen we het plein nu niet afronden, omdat er wat vertraging is opgetreden. Dat komt door 2 dingen: de trappen rond het plein en het aanbrengen van de witte figuren op het plein.

Trappen

We laten nieuwe trappen maken, want we kunnen de oude trappen niet terugplaatsen. We wilden de oude trappen schoonmaken en terugplaatsen. Dit hadden we vooraf getest. Maar sommige trappen blijken nu toch in slechte conditie en niet meer te gebruiken. Het maken van nieuwe trappen duurt een paar maanden. We verwachten dat de trappen in februari 2022 worden geplaatst.

Aanbrengen witte laag voor figuren

Helaas kunnen we de witte laag op het asfalt voor het maken van de figuren nog niet aanbrengen. Dat komt door leveringsproblemen van het materiaal. En in de winter is het te koud om deze laag aan te brengen. Dat betekent dat we de figuren pas in het voorjaar aanleggen.

Wat gebeurt wanneer?
Wanneer                                  Wat

 

Februari/maart 2022

We plaatsen nieuwe traptredes rondom het plein en leggen de bestrating aan de noordzijde van het plein aan, plus de groenvakken. En we plaatsen de speelfontein.

Maart/april 2022

 

Aanbrengen witte laag voor de figuren op het asfalt.
Dan ronden we de werkzaamheden af.

 

Hulp en contact Wijkbureau West

Telefoon

14 030

E-mail

west@utrecht.nl