Bouwprojecten Herderplein: opknappen

Fase project
In voorbereiding

Geplande werkzaamheden
2021

Op het Herderplein in de buurt Halve maan (wijk West) ligt een bijzonder asfaltkunstwerk. De gemeente gaat het kunstwerk op het plein opknappen. Omdat het asfalt nu op veel plekken gescheurd is. Ook voegen we een speelfontein toe naast het kunstwerk.

Wat gaan we doen?

Het kunstwerk op het plein wordt opgeknapt. Het is een plek waar iedere dag veel mensen samen komen en veel kinderen spelen. Dat is nu lastig, omdat het asfalt op veel plekken gescheurd is.

Het Herderplein is een bijzondere plek. Het is een plein waar kunst en architectuur samenkomen. Dat komt omdat kunstenaar Jan Boon en architect Antonio Salvatore het plein samen ontwierpen. Het plein is aangelegd in 1955. Omdat we het plein erg bijzonder vinden, maakten we er in 2017 een gemeentelijk monument van. Het kunstwerk zit verwerkt in het asfalt. Als u het plein van bovenaf bekijkt ziet u in het zwarte asfalt witte figuren van planten en dieren.

In 1955 was het plein ook al een belangrijke plek in de wijk. We willen dat het plein met het kunstwerk weer wordt zoals het was. Daarom is besloten om het kunstwerk en het plein te herstellen. Omdat Jan Boon overleden is, zijn zijn erfgenamen hierbij betrokken.

Verandert er iets aan het plein of het kunstwerk?

Het kunstwerk komt er weer uit te zien zoals het was in 1955. Dat heet reconstructie. Vroeger werd het plein in de zomer gevuld met water om mee te spelen en in de winter werd er geschaatst. We brengen het spelen met water daarom terug. Aan de kant met de winkels komt een speelfontein met sproeiers.

Dat past bij het ontwerp van Jan Boon. Samen met de architect wilde hij een fijn speelplein ontwerpen voor alle seizoenen. Omdat de zomers nu steeds heter worden, is verkoeling belangrijk. Daarom kiezen wij er nu voor om aan de noordkant van het plein watersproeiers te plaatsen. Op de trapjes komt langzaam stromend water.

Het plein krijgt ook een afwateringssysteem. Dat betekent dat het plein het water kan afvoeren, bijvoorbeeld na een zware regenbui. Dat is belangrijk omdat er in de stad steeds meer steen is en minder groen. En waar steen ligt kan het regenwater niet weg. In het midden van het plein komt een put. Daar stroomt al het regenwater naar toe. Het plein slaat al dat water op. En daarna stroomt het langzaam weg het riool in. 

Waarom is het belangrijk dat het plein weer wordt zoals het was?

Het Herderplein is een gemeentelijk monument. Dat betekent dat het plein belangrijk is voor de gemeente. Bij het Herderplein horen het kunstwerk met de trappen, het asfaltkunstwerk van Jan Boon en het bronzen beeld van Jan van Luijn. Het kunstwerk van Jan Boon is het enige asfaltkunstwerk van Nederland. Dat maakt het extra bijzonder. Om deze redenen is goed gekeken naar welke materialen er gebruikt worden voor de reconstructie. Het is belangrijk dat de nieuwe materialen lijken op de originele materialen. Dat geldt ook voor de witte vormen in het kunstwerk. Het eindresultaat is straks weer hetzelfde. Alleen de waterspeelplaats is een toevoeging.

Meer weten over het asfaltkunstwerk op het Herderplein? Kijk op: www.kunstinopenbareruimte-utrecht.nl

Planning

De werkzaamheden starten op 6 september en we verwachten klaar te zijn op 19 november 2021. Vanaf 6 september worden de parkeerplaatsen rondom het plein afgesloten. De aannemer legt onder de parkeerplekken nieuwe riolering aan voor het waterplein. Wanneer dit klaar is gaat een deel van de parkeerplaatsen weer open. In fase 1 verwijderen we het asfalt, dat kan geluid geven. Halverwege fase 3 gaat het plein weer voor een deel open om op te spelen. De aannemer werkt van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00-16.30 uur.

Wat gebeurt wanneer?
Wanneer                                  Wat

Fase 1

6 september - 22 september

Inrichten van het bouwterrein en schoonmaken van het plein. Weghalen bestaande kunstwerk, fundering en riolering aanleggen. U kunt in deze fase wat overlast krijgen, omdat we het bestaande asfalt weghalen.

Fase 2

22 september - 6 oktober

We leggen de nieuwe ondergrond met daarop de asfaltlaag en figuren aan. Ook plaatsen we de schoongemaakte traptreden terug.

Fase 3

27 september - 12 november

We leggen de bestrating van de noordzijde van het plein aan. En we plaatsen de speelfontein. Dit duurt een paar weken, want er komt een put in de grond en we installeren de spuiters.

Halverwege deze fase gaat het plein weer voor een deel open om op te spelen.

Fase 4

12 november - 19 november

Afronden van de werkzaamheden.

We hopen op 19 november klaar te zijn. Dit kan veranderen door onverwachte omstandigheden, zoals levering en het weer.

Hulp en contact Wijkbureau West

Telefoon

14 030

E-mail

west@utrecht.nl