Lunetten-Koningsweg: nieuw knooppunt

Fase project:
In voorbereiding

Geplande bouw:
Start in 2024

We willen het gebied Lunetten-Koningsweg over 10 tot 15 jaar ontwikkelen tot knooppunt. Tot die tijd willen we tijdelijke woningen, kantoren, cultuur en horeca bouwen in een deel van dit gebied: ‘Tussen de Rails’. Dit ligt tussen de spoorlijnen richting ’s-Hertogenbosch en Arnhem en de snelweg A27.

Wat gaan we doen?

We willen naast de binnenstad extra centra ontwikkelen op andere plekken in de stad. Dit is vastgelegd in de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040. Die centra noemen we knooppunten. Een knooppunt is een plaats waar openbaar vervoer en wegen bij elkaar komen. Rond deze knooppunten willen we woningen en kantoren bouwen. Met dichtbij voorzieningen zoals winkels, sportlocaties en zorg. Zodat Utrechters per dag minder hoeven te reizen.

Het gebied Lunetten-Koningsweg willen we ook tot knooppunt ontwikkelen. Tot dat moment moeten we samen met de provincie en het Rijk nog een aantal keuzes maken. Bijvoorbeeld of er een nieuwe tram- of buslijn komt. En of er een nieuw treinstation komt. Het duurt nog 10 tot 15 jaar voor helemaal duidelijk is wat er precies gebeurt met het gebied.

Tijdelijke ontwikkeling ‘Tussen de Rails’

We willen tijdelijke woningen, kantoren, cultuur en horeca bouwen in het gebied ‘Tussen de Rails’, onderdeel van Lunetten-Koningsweg. Zo kunnen Utrechters sneller een woning vinden. Het college heeft besloten om hiervoor een plan te maken. We onderzoeken met welke woningcorporatie of ontwikkelaar we dit gaan doen en hoe het eruit moet komen te zien.

In de eerste fase in 2024 gaat het om 200 tot 300 woningen. In een tweede fase in 2025 komen er mogelijk meer tijdelijke woningen (300 tot 400) bij. En voegen we mogelijk kantoren, cultuur en horeca toe.

Lees in de raadsbrief meer over tijdelijke ontwikkeling ‘Tussen de Rails’

Op de hoogte blijven

Bewoners kunnen meedenken als de woningbouwcorporatie of ontwikkelaar bekend is. Zij krijgen hiervoor een uitnodiging via een wijkbericht. U kunt op de hoogte blijven via wijkberichten en de nieuwsbrief Utrecht-Oost.

Hebt u vragen of opmerkingen? Stuur ons dan een e-mail via sklk@utrecht.nl.

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
Zomer 2023Start samenwerking met corporatie/ontwikkelaar
Najaar 2023Meedenken over eerste fase
Najaar 2023Plannen uitwerken
2024Eerste fase: bouwen tijdelijke woningen
2025Tweede fase: bouwen tijdelijke woningen, kantoren, cultuur en horeca

Wat is al gedaan?

  • 28 juni 2023:  gemeente organiseert een grote informatiemarkt over dit project en alle andere projecten in Maarschalkerweerd. 
  • Juni 2023: het idee voor een plan (intentiedocument) is goedgekeurd.

Hulp en contact Lunetten-Koningsweg

Telefoon

14 030

E-mail

sklk@utrecht.nl