Hof van Monaco 3: opgeknapt en duurzaam gemaakt

Fase project:
klaar

De monumentale boerderij aan de Hof van Monaco 3 is gerenoveerd. Het gebouw is helemaal opgeknapt en duurzamer gemaakt.

Het monumentale pand bestaat uit een boerderij, een hooiberg en een wagenschuur. Dit pand wordt gebruikt door De Vrijstaat. Al ruim 10 jaar maakt kunstwerkplaats De Vrijstaat met succes gebruik van de monumentale boerderij aan de Hof van Monaco 3. Een kunstwerkplaats voor kinderen en jongeren tussen de 6 en 26 jaar met als motto kunst maken, ervaren en beleven. Daarmee is De Vrijstaat een belangrijke aanvulling op het culturele hart van Leidsche Rijn Centrum en past het ook bij de ontwikkelingen van het culturele Berlijnplein. We willen dat de boerderij nog lang gebruikt kan worden als cultuurhuis waar kinderen, jongeren en kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten en inspireren.

Ontwerp samen met gebruikers gemaakt

In het ontwerp van architect VB Erfgoed & Architectuur is er rekening gehouden met de erfgoedwaarden van het rijksmonument. Het ontwerp kwam tot stand door verschillende inspiratiesessies met de architect, de gemeente, technisch adviseurs en gebruikers van De Vrijstaat. De ruimtes in de boerderij richten we zo in dat ze nog beter gebruikt worden voor verschillende activiteiten, workshops en optredens. De vernieuwde plek nodigt uit om kunst te komen beleven en maken.

Uitvoering van de renovatie

Aannemersbedrijf Jurriens heeft de renovatie uitgevoerd. Deze aannemer heeft de nodige ervaring met het opknappen van (rijks)monumenten. Hierbij was er veel aandacht voor duurzaamheid en het hergebruik van materialen. Zo is de trap gemaakt van het hout dat vrij kwam van de boerderij zelf. Het dak en de vloer zijn ge├»soleerd en het gebouw wordt verwarmd met stadsverwarming. De uitbouw is voorzien van een sedumdak en er zijn huismuskasten en een aantal nestkasten voor de zwarte roodstaart. De ruimtes in de boerderij zijn zo ingericht dat ze nog beter gebruikt kunnen worden voor verschillende activiteiten, workshops en optredens. Zo zijn er op de 1e verdieping dakramen toegevoegd en is de stal opnieuw ingericht.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

E-mail

secretariaatvgu@utrecht.nl