Centrum Vleuterweide: groener en veiliger

Fase project
In voorbereiding

Geplande bouw
2023-2024

We maken het winkelcentrum van Vleuterweide groener en prettiger voor voetgangers. We voeren tijden in voor laden en lossen, en verbeteren het voetgangersgebied. De oevers van de Burchtvijver richten we definitief in.

Wat gaan we doen?

Een groener winkelcentrum

We vinden dat Centrum Vleuterweide groener kan. Het gaat om de Middenburcht, Hofburcht, Burchtplein, Noorderburcht en Burchtpoort. We willen meer planten, bomen of ander groen toevoegen. Dat doen we vooral op de pleinen. We onderzoeken ook of we in de straten meer groen kunnen toevoegen. Daarbij moeten we rekening houden dat de winkels voor bezoekers, leveranciers en hulpdiensten goed bereikbaar blijven. We maken het groener omdat het centrum dan mooier wordt, maar ook zodat er minder harde wind waait en het bij hitte koeler is. Bij meer groen kan ook regenwater beter weg.

Inrichting oevers Burchtvijver

De Burchtvijver hebben we in fases uitgegraven. Als de tijdelijk kinderopvang aan de Landschapsbaan weg is, maken we het laatste deel van de vijver af. Omdat er meerdere bouwprojecten rond de vijver waren, konden we de oevers niet volledig inrichten. Dit willen we nu gaan doen. Langs de Landschapsbaan, tussen de Veldhuizerweg en busbaan Vleuterweide, komen onder andere meer bomen. We denken ook aan een wandelpad tussen de Landschapsbaan en de Burchtvijver, om een rondje om de vijver te lopen.

Tijden voor laden en lossen

We willen dat bewoners en bezoekers veilig kunnen lopen in het centrum van Vleuterweide. Daarom voeren we tijden in voor laden en lossen. Dit zijn venstertijden. Nu mogen busjes en vrachtverkeer op elk moment het centrum inrijden om te laden en lossen. Dit passen we aan. Straks mogen zij dat alleen doen tussen 6.00 en 12.00 uur. Dit geldt ook voor bezorgers van pakketjes bij bewoners en winkels. Fietsen mag straks alleen na 18.00 uur tot 12.00 uur de volgende dag. Scooters mogen nooit het voetgangersgebied inrijden. We plaatsen verkeersborden met de nieuwe regels in het gebied.

Om de tijden voor laden en lossen in te voeren, moeten we eerst verkeersbesluiten nemen. Dit is een officieel besluit dat we publiceren op overheid.nl. Tegen verkeersbesluiten kunt u tot 6 weken na publicatie bezwaar maken.

Samen met de buurt

We betrekken de buurt (omwonenden en winkeliers) bij het maken van de plannen voor een groener winkelcentrum en de inrichting van de oevers.

Planning

Wanneer gebeurt wat?
WanneerWat
Februari 2023Publicatie verkeersbesluiten tijden voor laden en lossen
Voorjaar 2023Invoeren tijden voor laden en lossen
Eind 2023Eisen en voorwaarden voor het plan af (Integraal Programma van Eisen en Functioneel Ontwerp)
In 2024Definitief ontwerp af
Eind 2024Start werkzaamheden

Wat is al gedaan?

  • September 2022: het college stelt het startdocument 'Opwaardering openbare ruimte centrum Vleuterweide en oevers Burchtvijver' vast.
  • Begin 2020 - oktober 2022: samen met bewoners en winkeliers van centrum Vleuterweide gingen wij in gesprek over de (verkeers)veiligheid, bereikbaarheid en levendigheid van het centrum. Uit deze gesprekken kwam de wens naar voren om tijden voor laden en lossen in te voeren en het centrum groener te maken.