Centrum Vleuterweide: groener en veiliger

Fase project:
in voorbereiding

Planning:
vanaf 2025

We maken het winkelcentrum van Vleuterweide groener en prettiger voor voetgangers. We gaan planten en bomen toevoegen in het gebied. Ook maken we plekken om te zitten en om te spelen. De oevers van de Burchtvijver richten we definitief in.

Wat gaan we doen?

Een groener winkelcentrum

We vinden dat Centrum Vleuterweide groener kan. Het gaat om de Middenburcht, Hofburcht, Burchtplein, Noorderburcht en Burchtpoort. We willen meer planten, bomen of ander groen toevoegen. Dat doen we vooral op de pleinen. We onderzoeken ook of we in de straten meer groen kunnen toevoegen. Daarbij moeten we er rekening mee houden dat de winkels voor bezoekers, leveranciers en hulpdiensten goed bereikbaar blijven. We maken het groener omdat het centrum dan mooier wordt, maar ook zodat er minder harde wind waait en het bij hitte koeler is. Bij meer groen kan ook regenwater beter weg.

Inrichting oevers Burchtvijver

De Burchtvijver hebben we in fases uitgegraven. Als de tijdelijke kinderopvang aan de Landschapsbaan weg is, maken we het laatste deel van de vijver af. Omdat er meerdere bouwprojecten rond de vijver waren, konden we de oevers niet volledig inrichten. Dit willen we nu gaan doen. Langs de Landschapsbaan, tussen de Veldhuizerweg en busbaan Vleuterweide, komen onder andere meer bomen. We denken ook aan een wandelpad tussen de Landschapsbaan en de Burchtvijver, om een rondje om de vijver te lopen.

Vervolg

We maken een document waarin staat aan welke eisen het ontwerp moet voldoen. De wensen van de omwonenden en bezoekers nemen we daarin mee. Daarna werken we de plannen uit in een voorlopig en een definitief ontwerp. U kunt daar ook op reageren.

We verwachten dat de werkzaamheden starten in 2025. Het kan zijn dat we bepaalde onderdelen eerder aanleggen, bijvoorbeeld omdat het een goed moment is om bomen te planten.

Tijden voor laden en lossen

In het voorjaar van 2023 voerden we tijden voor laden en lossen in. Dat heet venstertijden. Busjes en vrachtverkeer mogen alleen in het gebied rijden tussen 6.00 en 12.00 uur. Dit geldt ook voor bezorgers van pakketjes bij bewoners en winkels. Fietsen mag alleen na 18.00 uur tot 12.00 uur de volgende dag. Scooters mogen nooit het voetgangersgebied inrijden.

Planning

Wanneer gebeurt wat?
WanneerWat
2024Eisen en voorwaarden voor het plan af (Integraal Programma van Eisen en Functioneel Ontwerp)
2024Definitief ontwerp af
2025Start werkzaamheden

Wat is al gedaan?

  • Januari 2024: tijdens een bewonersbijeenkomst konden mensen reageren op onze idee├źn voor het gebied. Ook konden mensen meedenken via een vragenlijst op DenkMee. Ga naar DenkMee om te lezen wat daar uitgekomen is
  • Voorjaar 2023: tijden voor laden en lossen ingevoerd en de mogelijkheden om te fietsen uitgebreid.
  • September 2022: het college stelt het startdocument 'Opwaardering openbare ruimte centrum Vleuterweide en oevers Burchtvijver' vast.
  • Begin 2020 - oktober 2022: samen met bewoners en winkeliers van centrum Vleuterweide gingen wij in gesprek over de (verkeers)veiligheid, bereikbaarheid en levendigheid van het centrum. Uit deze gesprekken kwam de wens naar voren om tijden voor laden en lossen in te voeren en het centrum groener te maken.