Veldhuizen: aanleg geluidswal en -scherm

Langs de rijksweg A12 bij Veldhuizen komen geluidswerende voorzieningen. Dat is ten westen van de bestaande geluidswal. Een aarden geluidswal en een geluidsscherm zorgen straks dat de inwoners van Veldhuizen minder geluidsoverlast hebben van de A12.

Al bij het plannen maken voor Veldhuizen zijn de geluidswerende voorzieningen opgenomen. Dit omdat de buurt dicht langs de A12 gebouwd zou worden. De geluidswal en het geluidscherm zijn vastgesteld in het Provinciaal Inpassingsplan.

Tot waar komen de geluidswerende voorzieningen?

In het verlengde van de al bestaande geluidswal komt langs de A12 een geluidswal. De bestaande geluidswal staat ter hoogte van Veldhuizen. De lengte is ongeveer 660 meter en de hoogte 12 meter. De N198 (Veldhuizerweg) en een gasafsluiterstation van de Gasunie doorsnijden de nieuwe en de bestaande wal. Dit tussenstuk maken we dicht met een geluidsscherm van ongeveer 180 meter breed en maximaal 9 meter hoog.

Voor de aanleg van de geluidswal verwijderen we kleine begroeiing dempen we water. Het water komt in de buurt van het tankstation Bijleveld weer terug.

Start bouw en oplevering

De voorbereidende werkzaamheden zijn begonnen. In november 2018 zijn we gestart met de bouw. De geluidswal en het geluidsscherm zijn in 2023 klaar. De werkzaamheden zorgen voor een beperkte overlast voor het verkeer. Via bouwborden en berichten via verschillende kanalen houden wij u op de hoogte van eventuele verkeersoverlast.

Zonnepanelen

Door de vormgeving van de wal is het mogelijk om energieopwekkende middelen te plaatsen, zoals zonnepanelen. Daarom komt er op de geluidswal een zonneveld van 1,5 kilometer. Dat is goed voor de energievoorziening van 1.600 huishoudens.

Lees meer over zonnepanelen op de geluidswal

Hulp en contact Project Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern

Telefoon

14 030

E-mail

leidscherijngroeit@utrecht.nl