Elektrisch vervoer Openbare laadpalen

Door heel Utrecht vindt u openbare laadpalen voor elektrische voertuigen. Bij een openbare oplaadpaal kan iedereen zijn auto opladen.

U vindt laadpalen:

  • langs de straat
  • in parkeergarages
  • op het terrein van bijvoorbeeld bedrijven

U kunt de openbare laadpalen gebruiken met een geldige laadpas. Deze vraagt u aan via aanbieders. Vervolgens is deze bij elke laadpaal te gebruiken (uitgezonderd snelladen).

Bekijk de kaart met de openbare laadpalen in Utrecht

Betaald parkeren voor elektrische auto’s vanaf 1 oktober 2019

Vanaf 1 oktober 2019 kunnen elektrische auto’s niet meer gratis parkeren op een oplaadplek in een gebied met betaald parkeren. U betaalt dan het normale parkeertarief of parkeert er met een geldige parkeervergunning. Gebruikt u vaak een oplaadpaal in een parkeerrayon dat grenst aan uw eigen rayon? En wilt u dat blijven doen? Geef dan via www.utrecht.nl/parkeervraag uw vergunningnummer, kenteken en de naam van het aangrenzende rayon door waar de oplaadpaal staat. Wij zorgen er dan voor dat parkeren bij deze oplaadpaal wordt toegevoegd aan uw parkeervergunning.  

Locatieplan openbare laadpalen in uw wijk

Steeds meer inwoners van Utrecht gaan elektrisch rijden. Daardoor zijn er meer openbare laadpalen nodig de komende jaren, want niet iedereen kan een elektrische auto op eigen terrein opladen. De gemeente wil dat elke elektrische auto in de stad kan opladen. Daarom hebben we voor elke wijk uitgezocht waar we de komende jaren nieuwe openbare laadpalen kunnen plaatsen. Dit is het locatieplan.

We plaatsen een laadpaal zodra die nodig is. Hieronder leest u hoe we dat aanpakken en hoe u eventueel nog bezwaar kunt maken. De laadplekken in het locatieplan moeten voldoen aan verschillende voorwaarden. Die staan in de 'plaatsingsleidraad en inrichtingskader publieke laadinfrastructuur' (pdf, 0,99 MB). Elke laadpaal heeft 2 laadpunten. Dat betekent dat er bij elke laadpaal 2 parkeerplaatsen voor elektrische auto’s horen.

Resultaten reactieperiode 2 t/m 22 maart 2020

Van 2 t/m 22 maart 2020 was het mogelijk om te reageren op de mogelijke plekken voor laadpalen. We hebben ruim 2.800 reacties ontvangen op 634 plekken. Op 425 van deze plekken is negatief gereageerd (‘Ik vind dit geen goede plek’). Naar aanleiding van de reacties hebben we 273 plekken verplaatst. Via onderstaande link kunt u de kaart met het aangepaste locatieplan bekijken. In de kaart kunt u ook per laadpaal zien wat er met de reacties is gebeurd. Daarvoor klikt u op het stipje van een laadpaal.

Bekijk het locatieplan

Veel reacties gingen over de parkeerdruk in de straat of dat niemand in de buurt een elektrische auto heeft. In beide gevallen is de plek van de laadpaal niet verplaatst. Er komt namelijk pas een nieuwe laadpaal als die nodig is. Als blijkt dat niemand elektrisch gaat rijden in de buurt, dan plaatsen we ook geen nieuwe laadpaal. De parkeerdruk in de stad is hoog, juist op locaties waar laadpalen gewenst zijn. Een laadpaal zorgt niet voor meer parkeerdruk, omdat de 2 parkeerplekken bij een laadpaal niet verdwijnen. Ze worden alleen anders gebruikt. Parkeerdruk is voor de gemeente daarom geen reden om een laadpaal niet te plaatsen.

Wanneer worden de laadpalen geplaatst?

De gemeente plaatst een nieuwe openbare laadpaal zodra die nodig is. Daarvoor kijken we naar hoe vaak de bestaande laadpalen in een buurt gebruikt worden. Zijn ze veel in gebruik? Dan komt er een nieuwe laadpaal bij op een plek uit het locatieplan. Zo zorgen we ervoor dat elke elektrische auto in de stad kan opladen.

We verwachten dat er in het locatieplan genoeg plekken staan om de komende 5 jaar laadpalen bij te kunnen plaatsen. Tegen die tijd kunnen elektrische auto’s bij ongeveer 4% van alle parkeerplekken in Utrecht opladen. Voor uitbreiding van het aantal laadpunten kijkt de gemeente ook naar locaties in de buurt, zoals bij bedrijventerreinen en sportvelden.

Verkeersbesluit

Elke 3 maanden bepalen we op welke plekken uit het locatieplan een laadpaal nodig is. Voor die plekken nemen we dan een verkeersbesluit. Zo’n besluit is nodig om de laadpalen te kunnen plaatsen. Als het verkeersbesluit is genomen, dan komt het in de Staatscourant te staan. Daarna kunt u nog 6 weken bezwaar maken. Hoe u bezwaar maakt staat ook in het verkeersbesluit. We verwachten voor de zomer 2020 het verkeersbesluit te nemen voor de laadpalen die we de komende 3 maanden gaan plaatsen.

De afgelopen maanden is er al een aantal laadpalen in ontwikkeling genomen en voor een deel ook al bijgeplaatst. Dit was noodzakelijk omdat eind 2019 het aantal elektrische auto’s in de stad flink is gestegen. Alle reacties en bezwaren op deze locaties zijn verwerkt voordat ze in ontwikkeling werden genomen. De locaties die binnenkort worden bijgeplaatst staan als ‘in ontwikkeling’ in het locatieplan.

Hoe blijft u op de hoogte?

Er zijn verschillende manieren om op de hoogte te blijven van de verkeersbesluiten:

  • U kunt zich opgeven voor de e-mailservice van de overheid. Vul bij stap 1 uw e-mailadres en postcode in en kies bij stap 2 voor de optie ‘Verkeersbesluit’ onder ‘Rondom een adres’. Dan ontvangt u een bericht zodra er een verkeersbesluit is genomen voor uw postcode.
  • U kunt ook een abonnement nemen op de digitale nieuwsbrief van uw wijk. We plaatsen daarin een bericht als er een nieuw verkeersbesluit is genomen.
  • In de kaart met het locatieplan kunt u zien voor welke laadpalen een verkeersbesluit is genomen. Bij deze laadpalen staat dat ze in ontwikkeling zijn. Als u op de laadpaal klikt ziet u een link naar het verkeersbesluit, zolang u nog bezwaar kunt maken. De link verdwijnt zodra de bezwaarperiode afgelopen is.
  • We laten het op deze webpagina weten als er weer een verkeersbesluit is genomen.   

Locatieplan openbare laadpalen wijk Zuid

In 2019 konden bewoners van wijk Zuid al online reageren op de mogelijke locaties voor laadpalen in hun wijk. Alle reacties zijn verwerkt en daarna is voor alle locaties in 1 keer een verkeersbesluit genomen. Dit was eerst ook het plan voor alle locaties in de rest van de stad, maar we hebben het proces aangepast. Het is niet meer mogelijk om bezwaar te maken op het verkeersbesluit voor de openbare laadpalen in wijk Zuid.

Net als in de rest van de stad plaatst de gemeente hier een openbare laadpaal wanneer die nodig is. Dus als de bestaande laadpalen veel in gebruik zijn. De mogelijke plekken voor openbare laadpalen in wijk Zuid staan ook in het locatieplan

Locatieplan laadpalen voor elektrische auto's

Hulp en contact Elektrisch vervoer

Telefoon

14 030

E-mail

utrechtelektrisch@utrecht.nl