Elektrisch vervoer Openbare laadpalen

Door heel Utrecht vindt u openbare laadpalen voor elektrische voertuigen. Bij een openbare oplaadpaal kan iedereen zijn auto opladen.

U vindt laadpalen:

  • langs de straat
  • in parkeergarages
  • op het terrein van bijvoorbeeld bedrijven

U kunt de openbare laadpalen gebruiken met een geldige laadpas. Deze vraagt u aan via aanbieders. Vervolgens is deze bij elke laadpaal te gebruiken (uitgezonderd snelladen).

Bekijk de kaart met de openbare laadpalen in Utrecht

Betaald parkeren voor elektrische auto’s vanaf 1 oktober 2019

Vanaf 1 oktober 2019 kunnen elektrische auto’s niet meer gratis parkeren op een oplaadplek in een gebied met betaald parkeren. U betaalt dan het normale parkeertarief of parkeert er met een geldige parkeervergunning. Gebruikt u vaak een oplaadpaal in een parkeerrayon dat grenst aan uw eigen rayon? En wilt u dat blijven doen? Geef dan via www.utrecht.nl/parkeervraag uw vergunningnummer, kenteken en de naam van het aangrenzende rayon door waar de oplaadpaal staat. Wij zorgen er dan voor dat parkeren bij deze oplaadpaal wordt toegevoegd aan uw parkeervergunning.  

Locatieplan openbare laadpalen in uw wijk

Steeds meer inwoners van Utrecht gaan elektrisch rijden. Daardoor zijn er ook meer openbare laadpalen nodig. Want al deze auto’s moeten opgeladen worden en niet iedereen kan op eigen terrein opladen.

Voor elke wijk hebben we uitgezocht waar we nieuwe laadpalen kunnen plaatsen. Deze plekken moeten voldoen aan verschillende voorwaarden. Die staan in de 'plaatsingsleidraad en inrichtingskader publieke laadinfrastructuur' (pdf, 0,99 MB). Elke laadpaal heeft 2 laadpunten. Dat betekent dat er bij elke laadpaal 2 parkeerplaatsen voor elektrische auto’s horen.

De mogelijke locaties voor nieuwe laadpalen staan in een locatieplan per wijk. Van 2 tot en met 22 maart was het mogelijk de locatieplannen te bekijken en erop te reageren. Op dit moment bekijken we alle reacties en waar mogelijk passen we de locatie van een laadpaal aan.

Bekijk de locatieplannen (reageren is niet meer mogelijk)

Verkeersbesluit

De definitieve locaties leggen we officieel vast met een verkeersbesluit voor elke wijk. Dat is nodig om de laadpalen te kunnen plaatsen. We verwachten de verkeersbesluiten vóór de zomer te publiceren. Daarna heeft u nog 6 weken de tijd om eventueel bezwaar te maken. Houd deze webpagina in de gaten voor de precieze datum waarop we de verkeersbesluiten publiceren.

Verkeersbesluit locatieplan wijk Zuid gepubliceerd

In 2019 konden bewoners van wijk Zuid al online reageren op de mogelijke locaties voor laadpalen in hun wijk. We hebben toen op 25 van de 100 voorgestelde locaties reacties ontvangen. Dat heeft geleid tot 6 aangepaste locaties. Bekijk het definitieve locatieplan. Het verkeersbesluit is 3 maart gepubliceerd, daarna heeft u nog 6 weken de tijd om bezwaar te maken.

Wanneer worden de laadpalen geplaatst?

De gemeente plaatst een nieuwe openbare laadpaal zodra die nodig is. Daarvoor kijken we naar hoe vaak de bestaande laadpalen in een buurt gebruikt worden. Zijn ze veel in gebruik? Dan komt er een nieuwe laadpaal bij op een plek uit het locatieplan. Zo zorgen we ervoor dat elke elektrische auto in de stad kan opladen.

We verwachten dat er in de locatieplannen genoeg plekken staan om de komende 5 jaar laadpalen bij te kunnen plaatsen. Tegen die tijd kunnen elektrische auto’s bij ongeveer 4% van alle parkeerplekken in Utrecht opladen. Voor uitbreiding van het aantal laadpunten kijkt de gemeente ook naar locaties in de buurt, zoals parkeergarages, bij bedrijventerreinen en sportvelden.

Animatie Laadpalen in Utrecht

Hulp en contact Elektrisch vervoer

Telefoon

14 030

E-mail

utrechtelektrisch@utrecht.nl

Uw mening