Energie Bewoners

Man en kind staan in de dakkapel, omringd door zonnepanelen

Wilt u aan de slag in uw huis? Bekijk wat de mogelijkheden zijn voor energiebesparing of zonne-energie. Denk bijvoorbeeld aan energieadvies of begeleiding bij offertes en uitvoering.

Ik heb een huurwoning

U kunt gebruik maken van:

Wat doet mijn verhuurder?

De gemeente heeft met woningcorporaties en veel grote verhuurders afspraken gemaakt over het energiezuinig maken van hun woningen. Bent u benieuwd of uw verhuurder plannen heeft voor energiebesparende maatregelen in uw huis? Neem contact op met uw woningcorporatie of verhuurder.

Zelf aan de slag

Als huurder kunt u vaak ook zelf aan de slag in uw woning. Hiervoor is wel toestemming nodig van uw verhuurder. In overleg met uw verhuurder kunt u bijvoorbeeld de vloer isoleren of zonnepanelen laten plaatsen. Veel woningcorporaties geven een vergoeding als u deze maatregelen uitvoert. U kunt ook gebruik maken van de regelingen en bespaaradviezen die hierboven staan.

Ik heb een koopwoning

Ik heb een woning binnen een VvE

Ik heb een monumentale woning

U kunt gebruik maken van:

Extra aandacht bij monumenten

Wilt u uw monumentale woning duurzamer maken? Dan zijn de volgende dingen belangrijk:

  • Stem uw plannen af met de afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht.
  • Zorg voor een samenhangend pakket aan maatregelen. Voor monumenten geldt bijvoorbeeld dat bij goede isolatie ook goede ventilatie nodig is.
  • Controleer of u een omgevingsvergunning nodig hebt.

Isoleren én ventileren

Beter isoleren zorgt vaak voor een lager energieverbruik. Ook een monument kunt u vaak zonder het te beschadigen, (beter) isoleren.

Een aantal gemeenten heeft hier uitgangspunten (pdf, 1 MB) en richtlijnen (pdf, 250 kB) voor gemaakt. Daarin staat hoe u bijvoorbeeld ramen, wanden, vloeren en daken kunt isoleren om energie te besparen, maar ook hoe u zorgt voor goede ventilatie.

Voor monumenten blijft het altijd maatwerk. Overleg uw wensen en plannen daarom altijd vooraf met de afdeling Erfgoed van de gemeente.

Zonnepanelen of zonnecollectoren

Zonnepanelen of zonnecollectoren helpen ook uw pand duurzamer te maken. Er zijn speciale voorwaarden om ze te mogen plaatsen op monumenten of panden in beschermde stads- of dorpsgezichten. Meestal is er een vergunning voor nodig.

Monument, vergunning werkzaamheden aanvragen

Bijeenkomsten over slim wonen

Regelmatig zijn er bijeenkomsten in de wijken om bewoners en andere initiatiefnemers te verbinden en meer te vertellen over wat er allemaal gebeurt op het thema energie.

Bekijk of er binnenkort een bijeenkomst is bij u in de buurt

Tips om energie te besparen

U kunt flink op uw energiekosten besparen. Kijk voor tips op de website van Milieu Centraal. Of doe de bespaartest.

Meer informatie

Kijk ook voor meer informatie over energieverbruik of duurzame maatregelen op de website Jouwhuisslimmer.

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden