Energie Wonen zonder aardgas

Vader en zoon koken groenten, pasta en saus op een inductiekookplaat

Utrecht wordt aardgasvrij. Net als de rest van Nederland. Het gebruik van aardgas zorgt namelijk voor een belangrijk deel van de CO₂-uitstoot en dus voor de opwarming van de aarde. Dit betekent dat alle Utrechtse woningen en gebouwen op den duur op een andere energiebron dan aardgas worden aangesloten. We stappen over op nieuwe manieren om te verwarmen, koken en douchen.

In de gemeente Utrecht zijn 118.000 woningen aangesloten op aardgas. Dat is ongeveer 75% van de huizen. Utrecht wil dat in 2030 minimaal 40.000 bestaande woningen aardgasvrij zijn. Hierbij werken we samen met netbeheerder Stedin, corporaties Mitros, Bo-Ex, Portaal, bewonerscollectief Energie-U en Eneco.

Aardgasvrije buurten

In elke wijk gaan we uiteindelijk het gasnet vervangen door een duurzame oplossing. De gemeente kijkt samen met bewoners en samenwerkingspartners welke oplossing het best past in een gebied. Alle gemeenten in Nederland moeten in 2021 een plan hebben waarin staat wanneer welke wijk van het gas afgaat en wat de alternatieven kunnen zijn. Utrecht maakt dit plan graag samen met bewoners. We onderzoeken hoe Overvecht-Noord als eerste bestaande wijk aardgasvrij kan worden.

Utrecht aardgasvrij

Onderstaande video laat zien wat er komt kijken bij het aardgasvrij maken van de stad.

Nieuwbouw

Sinds 1 juli 2018 mogen er geen nieuwbouwhuizen meer worden gebouwd met een aardgasaansluiting. Voor nieuwbouw zijn er namelijk genoeg duurzame oplossingen.

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn verschillende andere keuzes voor het gebruik van aardgas. Hebt u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan bijvoorbeeld voor inductie. Gaat u verbouwen? Laat u dan adviseren door uw installateur of een energieadviseur over de mogelijkheden in uw huis. Er komt dan een adviseur bij u thuis. Lees meer over wat u zelf kunt doen. 

Vraag een energieadvies aan

De aanpak

Utrecht wil zo snel mogelijk klimaatneutraal zijn. Dat doen we door te kiezen voor een warmtevoorziening, die duurzaam, betaalbaar en betrouwbaar is. Ook wil de gemeente geen oude gasleidingen meer vervangen als er een duurzaam alternatief is. Lees meer over de aanpak in Visie op de warmtevoorziening (pdf, 3,8 MB)

Meer weten over aardgasvrij wonen?

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden