Energie Primeur: zonnepanelen op dak huisbaas

Joost de Kruif, een student met z'n eigen zonnepanelen

Nog nooit eerder vertoond in Nederland: een student met z'n eigen zonnepanelen, maar dan wel op het dak van de huisbaas, woningcorporatie SSH. Joost de Kruif, student Humanistiek in Utrecht, kreeg het voor elkaar. Hoe? Een kwestie van je gedrevenheid omzetten in overtuigingskracht. Joost: "Vraag advies, heb geduld en doe het gewoon."

Betekenisvol moment tijdens een verblijf in Noorwegen, vorig jaar: Joost staat bij een tankstation en raakt aan de praat met de Noorse eigenaar van een op elektriciteit rijdende Tesla. Het verhaal van de Noor liegt er niet om. In Noorwegen is het terugdringen van de CO2-uitstoot de normaalste zaak van de wereld. Uitlaatgassen? Dat kun je je kinderen echt niet aandoen.
Joost realiseert zich op dat moment dat hij meer werk wil maken van zijn eigen interesse in duurzaamheid. Die heeft hij niet van vreemden: bij pa en ma thuis liggen ook zonnepanelen op het dak.
Een volgende duwtje in de rug is de aanwezigheid van Energie-U bij een voorlichtingsavond van de Rabobank over hypotheken. Op een foto ziet Joost welke Utrechtse daken geschikt zijn voor zonnepanelen. Jawel, het stadspand van de SSH waar hij met zes andere studenten woont heeft een perfecte ligging. "En Energie-U wilde wel advies geven over hoe je zoiets aanpakt. Ik heb echt heel veel aan hun hulp gehad."
Niet alle medebewoners staan onmiddellijk te springen van enthousiasme, maar Joost weet ze om te krijgen. De SSH is aanvankelijk eveneens huiverig, maar ook de studentenhuisvester raakt gegrepen door het verhaal van hun doortastende huurder. "Ik begrijp die terughoudendheid wel, niemand had ervaring met deze situatie. Maar uiteindelijk is het allemaal niet zo moeilijk, als je maar goede afspraken maakt. De SSH werd steeds positiever."
Het licht gaat op groen, Joost kan zo’n € 3.000 investeren in 8 panelen, de energiekosten voor de bewoners zullen iets omlaag gaan en Joost mag het grootste deel van de besparingen in eigen zak steken, ook na een eventuele verhuizing. "De terugverdientijd is acht jaar, dus die panelen zijn gewoon een goede investering. Maar veel belangrijker is dat we iets betekenen voor het milieu. Ik hoop anderen te inspireren, maar niet per se tot de aanschaf van zonnepanelen. Het mag ook dubbel glas zijn. Je kan op heel veel manieren iets betekenen voor een betere toekomst."

14 juli 2014. Hoogste tijd voor een 'openingsfeestje' met gasten uit velerlei hoeken: wethouder Paulus Jansen diverse studentenorganisaties, SSH, Energie-U. Joost wijst op een enorme bos zonnebloemen van zijn vriendin. "Een prachtig symbool."
Op het moment dat de champagnekurken knallen, breekt de zon door. Dat kan haast geen toeval zijn...

'We hopen op navolging'

Acht zonnepanelen is misschien niet zo veel, maar voor ons is dit een doorbraak. Dit is nog nooit eerder door studenten gedaan, we hopen op navolging," zegt Sander Willemsen, directeur van Energie-U. Energie-U is een lokale energiecoöperatie met 450 leden, voor en door Utrechters. Een jaar geleden startte de coöperatie de samenwerking met zes huurdersgroepen. "Daar zijn we heel blij mee, het zijn allemaal gedreven en enthousiaste mensen.
Meer weten? www.energie-U.nl

Heel bijzonder project

Dit is een nieuwe loot aan de Utrechtse verduurzamingsboom. Het motiveert bewoners om beter te gaan nadenken over hun energieverbruik," zegt wethouder Paulus Jansen. Volgens hem gaat het om een heel bijzonder project. "Duurzaamheidsprojecten worden vaak top-down georganiseerd. Voor woningcorporaties is dit nog geen gesneden koek. Het zou mooi zijn wanneer er concepten komen om de totstandkoming van vernieuwende projecten als van Joost te vergemakkelijken.

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden