Energie Utrecht aardgasvrij

Het gebruik van aardgas om onze huizen en andere gebouwen te verwarmen draagt bij aan klimaatverandering. Daarom stappen we over op schone, duurzame energie.

We gaan onze elektra en warmte duurzaam opwekken en we maken buurt voor buurt de overstap naar aardgasvrij verwarmen. In de tussentijd kunt u ook zelf aan de slag met het verduurzamen en isoleren van uw woning. Daarmee bespaart u direct op uw energierekening.

Cijfers aardgasvrij

In Utrecht zijn zo’n 130.000 huizen en andere gebouwen nog aangesloten op aardgas. Uiterlijk in 2050 moeten alle woningen en bedrijven aardgasvrij zijn. Daarbij heeft de gemeente Utrecht de ambitie om de eerste 40.000 woningen en gebouwen al vóór 2030 aardgasvrij te maken. Bent u benieuwd naar de cijfers over energie en gasaansluitingen in Utrecht? Bekijk dan het dashboard aardgasvrij.

Onderstaande video laat zien wat er komt kijken bij het aardgasvrij maken van de stad.

Aardgasvrij wonen, wat verandert er?

Als we geen aardgas meer willen gebruiken, moeten we alternatieven hebben. Koken kan bijvoorbeeld ook elektrisch, veilig én zuinig met een inductiekookplaat. De verwarming van uw huis kan op verschillende manieren vervangen worden, momenteel voornamelijk door een aansluiting op een warmtenet of via een warmtepomp.

Wat betekent aardgasvrij voor uw buurt?

Per buurt bekijken we wat de meest logische oplossing om aardgasvrij te verwarmen en wat u met deze uitkomst al kunt doen. We hebben onderzocht per buurt de oplossing met de laagste kosten voor verwarmen zonder aardgas. De uitkomsten zijn verwerkt in een interactieve kaart.

Bekijk de interactieve kaart

Wanneer is mijn buurt aardgasvrij?

In ieder geval vóór 2050, dat hebben we afgesproken in het Klimaatakkoord. Dat lijkt ver weg, maar als we dit willen halen moeten we snel beginnen. Rond de zomer van 2021 maken we bekend wanneer welke buurten als eerst aardgasvrij worden.

Samen met bewoners, woningcorporaties en andere partijen in de buurt onderzoeken we dan hoe we de buurt het best aardgasvrij kunnen maken. Dit leggen we vast in een uitvoeringsplan. Als dit plan klaar is en door de raad is vastgesteld, dan duurt het minimaal 8 jaar voor de buurt echt van het aardgas af gaat.

Lees meer over de plannen voor een aardgasvrij Utrecht

Kosten aardgasvrij verwarmen

We kunnen ons voorstellen dat u zich zorgen maakt over de overstap naar aardgasvrij. En over de kosten die daarbij horen. Ons uitgangspunt is dat u in de nieuwe situatie niet meer gaat betalen dan u zou betalen voor aardgas.

Lees wat aardgasvrij betekent voor huiseigenaren en VvE’s, huurders en bedrijven

Overvecht-Noord in 2030 aardgasvrij

Overvecht-Noord is de 1e wijk in Utrecht die overstapt naar een duurzame manier van verwarmen. Samen met Mitros, Portaal, Bo-Ex, Stedin en Energie-U maakt we plannen om Overvecht-Noord in 2030 aardgasvrij te maken. Daarnaast werken we ook aan plannen voor een aardgasvrij Utrecht Science Park.

Meer informatie, tips en advies over aardgasvrij wonen

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden