Utrecht aardgasvrij

Het gebruik van aardgas om onze huizen en andere gebouwen te verwarmen draagt bij aan klimaatverandering. Daarom stappen we over op schone, duurzame energie.

We gaan onze elektra en warmte duurzaam opwekken en we maken buurt voor buurt de overstap naar aardgasvrij verwarmen. In de tussentijd kunt u ook zelf aan de slag met het verduurzamen en isoleren van uw woning. Daarmee bespaart u direct op uw energierekening.

Cijfers aardgasvrij

In Utrecht zijn zo’n 130.000 huizen en andere gebouwen nog aangesloten op aardgas. Uiterlijk in 2050 moeten alle woningen en bedrijven aardgasvrij zijn. Bent u benieuwd naar de cijfers over energie en gasaansluitingen in Utrecht? Bekijk dan het dashboard aardgasvrij.

Onderstaande video laat zien wat er komt kijken bij het aardgasvrij maken van de stad.

Aardgasvrij wonen, wat verandert er?

Als we geen aardgas meer willen gebruiken, moeten we alternatieven hebben. Koken kan bijvoorbeeld ook elektrisch, veilig én zuinig met een inductiekookplaat. De verwarming van uw huis kan op verschillende manieren vervangen worden, momenteel voornamelijk door een aansluiting op een warmtenet of via een warmtepomp.

Wanneer is mijn buurt aardgasvrij?

Heel Utrecht is in ieder geval vóór 2050 aardgasvrij. Dat hebben we afgesproken in het Klimaatakkoord. Dat lijkt ver weg, maar als we dit willen halen moeten we snel beginnen. Op de interactieve kaart ziet u welke buurt wanneer ongeveer aan de beurt is. Ook ziet u op de kaart wat de meest voor de hand liggende oplossing is als alternatief voor aardgas. Deze oplossing vormt het startpunt voor verder onderzoek in een buurtaanpak. Als in uw buurt gestart wordt met zo’n aanpak, ontvangt u hierover van tevoren een brief. 

Kosten aardgasvrij verwarmen

We kunnen ons voorstellen dat u zich zorgen maakt over de overstap naar aardgasvrij. En over de kosten die daarbij horen. Ons uitgangspunt is dat u in de nieuwe situatie niet meer gaat betalen dan u zou betalen voor aardgas.

Lees wat aardgasvrij betekent voor huiseigenaren en vve’s, huurders en bedrijven

Overvecht-Noord in 2030 aardgasvrij

Overvecht-Noord is de 1e wijk in Utrecht die overstapt naar een duurzame manier van verwarmen. Samen met Woonin, Portaal, Bo-Ex, Stedin en Energie-U maakt we plannen om Overvecht-Noord in 2030 aardgasvrij te maken. Daarnaast werken we ook aan plannen voor een aardgasvrij Utrecht Science Park.

Expeditie Warmte

5 teams van Utrechtse inwoners gingen samen met warmtebedrijven op expeditie. Naar een toekomst waarin we onze huizen verwarmen met warmte uit de eigen buurt: van water uit de plaatselijke rivier of warmte uit de bodem, tot de restwarmte van een bedrijf om de hoek.

Lees meer over de Expeditie Warmte

Meer informatie, tips en advies over aardgasvrij wonen

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl