Buurtaanpak aardgasvrij

We beginnen de komende jaren met de voorbereidingen om de eerste 24 buurten van de stad aardgasvrij te maken. Het gaat in totaal om zo’n 40.000 woningen verspreid over de stad, ongeveer 1/3 van het totaal. Overstappen gaat stap voor stap en doen we samen met de buurt. Dat noemen we de buurtaanpak aardgasvrij.

Onderzoek naar haalbare en betaalbare oplossing

We onderzoeken samen met de buurt welke warmte-oplossing voor iedereen haalbaar en betaalbaar is. Dat kan bijvoorbeeld een aansluiting op een warmtenet zijn, maar ook via een warmtepomp. Als dit duidelijk is, dan ontvangt iedereen een aanbod. Daarna stapt de buurt in ongeveer 8 jaar over op de nieuwe vorm van verwarmen. In de tussentijd werkt de gemeente samen met partners en de Rijksoverheid om de overstap betaalbaar te maken.

Planning: wanneer is uw buurt aan de beurt?

Vul uw postcode in op deze interactieve kaart en zie in welk blok uw buurt is ingedeeld voor de buurtaanpak aardgasvrij. De planning is dat we in 2022 in een aantal buurten uit het eerste blok de eerste stap zetten, maar welke buurten weten we nu nog niet. We informeren u hierover als uw buurt aan de beurt is.

Blok 1

Tot uiterlijk 2026 maken we met de buurten in dit blok wijkuitvoeringsplannen (WUP). Dit duurt ongeveer 3 jaar per plan. Is een plan klaar? Dan stapt de buurt in 8 jaar over op schone energie. De buurten in dit blok zijn uiterlijk gereed in 2034.

 1. Dichterswijk
 2. Egelantierstraat, Mariëndaalstraat e.o.
 3. Elinkwijk en omgeving
 4. Geuzenwijk
 5. Huizingalaan, K. Doormanlaan en omgeving
 6. Kanaleneiland-Zuid
 7. Neckardreef en omgeving
 8. Ondiep
 9. Oog in Al
 10. Oud Hoograven-Noord
 11. Oud Hoograven-Zuid
 12. Oudwijk
 13. Rivierenwijk
 14. Staatsliedenbuurt
 15. Sterrenwijk
 16. Taag- en Rubicondreef en omgeving
 17. Tigrisdreef en omgeving
 18. Vechtzoom-noord, Klopvaart
 19. Vechtzoom-zuid
 20. Wilhelminapark en omgeving
 21. Wittevrouwen
 22. Wolga- en Donaudreef en omgeving
 23. Zambesidreef en omgeving
 24. Zamenhofdreef en omgeving

Blok 2

Tot uiterlijk 2032 maken we met de buurten in dit blok wijkuitvoeringsplannen (WUP). Dit duurt ongeveer 3 jaar per plan. Is een plan klaar? Dan stapt de buurt in 8 jaar over op schone energie. De buurten in dit blok zijn uiterlijk gereed in 2040.

 1. Abstede, Tolsteegsingel e.o.
 2. Bleekstraat en omgeving
 3. Buiten Wittevrouwen
 4. De Meern-Noord
 5. De Meern-Zuid
 6. Grauwaart
 7. Het Zand-Oost
 8. Het Zand-West
 9. Hoge Weide
 10. Hooch Boulandt
 11. Langerak
 12. Lauwerecht
 13. Leeuwesteyn
 14. Parkwijk-Noord
 15. Parkwijk-Zuid
 16. Pijlsweerd-Noord
 17. Rijnvliet
 18. Schaakbuurt en omgeving
 19. Terwijde-Oost
 20. Terwijde-West
 21. Transwijk-Noord
 22. Transwijk-Zuid
 23. Tuindorp en Van Lieflandlaan-West
 24. Tuinwijk-Oost
 25. Tuinwijk-West
 26. Utrecht Science Park
 27. Veldhuizen
 28. Vleuten
 29. Vleuterweide-Noord/Oost/Centrum
 30. Vleuterweide-West
 31. Vleuterweide-Zuid
 32. Vogelenbuurt
 33. Welgelegen, Den Hommel
 34. Zeeheldenbuurt, Hengeveldstraat en omgeving

Blok 3

Tot uiterlijk 2042 maken we met de buurten in dit blok wijkuitvoeringsplannen (WUP). Dit duurt ongeveer 3 jaar per plan. Is een plan klaar? Dan stapt de buurt in 8 jaar over op schone energie. De buurten in dit blok zijn uiterlijk gereed in 2050.

 1. 2e Daalsebuurt en omgeving
 2. Bokkenbuurt
 3. Galgenwaard en omgeving
 4. Haarrijn
 5. Haarzuilens en omgeving
 6. Halve Maan-Noord
 7. Halve Maan-Zuid
 8. Julianapark en omgeving
 9. Kanaleneiland-Noord
 10. L. Napoleonplantsoen en omgeving
 11. Laan van Nieuw Guinea-Spinozaplantsoen
 12. Leidsche Rijn-Centrum
 13. Leidseweg en omgeving
 14. Lombok-Oost
 15. Lombok-West
 16. Lunetten-Noord
 17. Lunetten-Zuid
 18. Maarschalkerweerd en Mereveld
 19. Máximapark
 20. Nieuw Engeland, Th. a. Kempisplantsoen en omgeving
 21. Nieuw Hoograven-Noord
 22. Nieuw Hoograven-Zuid
 23. Nijenoord, Hoogstraat en omgeving
 24. Pijlsweerd-Zuid
 25. Poldergebied Overvecht
 26. Prins Bernhardplein en omgeving
 27. Queeckhovenplein en omgeving
 28. Rijnenburg
 29. Rijnsweerd
 30. Rubenslaan en omgeving
 31. Schildersbuurt
 32. Tolsteeg en Rotsoord
 33. Tuindorp-Oost
 34. Voordorp en Voorveldsepolder
 35. Watervogelbuurt
 36. Zuilen-Noord

Maatwerk Binnenstad (binnen de singel)

De oude Binnenstad is erg ingewikkeld en krijgt een maatwerkaanpak tot 2050. Dat betekent dat de aanpak zoveel mogelijk aansluit op werkzaamheden die in deze periode toch al moeten plaatsvinden.

 1. Breedstraat, Plompetorengracht en omgeving
 2. Domplein, Neude, Janskerkhof
 3. Lange Elisabethstraat, Mariaplaats en omgeving
 4. Lange Nieuwstraat en omgeving
 5. Nieuwegracht-Oost
 6. Nobelstraat en omgeving
 7. Springweg en omgeving, Geertebuurt
 8. Wijk C

Maatwerk bedrijventerreinen

Er komt een vervolgonderzoek met en over bedrijventerreinen. De planning tot 2050 voor bedrijventerreinen volgt na het afronden van het onderzoek.

 1. Bedrijvengebied Kanaleneiland-zuid
 2. Bedrijvengebied Oudenrijn
 3. Bedrijvengebied Papendorp
 4. Bedrijvengebied Strijkviertel
 5. Bedrijvengebied De Wetering
 6. Bedrijvengebied Lage Weide
 7. Bedrijvengebied Overvecht
 8. Hoog-Catharijne, NS en Jaarbeurs
 9. Schepenbuurt, Cartesiusweg e.o.

Buurtaanpak Overvecht-Noord

Voor Overvecht-Noord zijn we samen met inwoners, ondernemers, Woonin (vroeger Mitros), Portaal, Bo-Ex, Stedin en Energie-U al bezig met een buurtaanpak om over te stappen op een duurzame manier van verwarmen.

Lees meer over de aanpak van Overvecht-Noord

De buurtaanpak in 6 stappen

Overstappen op een andere manier van verwarmen en koken gaat niet van het ene op het andere moment. We zullen een aantal jaren bezig zijn met de voorbereidingen. En ook de werkzaamheden nemen veel tijd in beslag. U hebt dus voldoende tijd om u voor te bereiden op de veranderingen en we gaan u daarbij helpen.

In de buurtaanpak volgen we 6 stappen.

1. Buurt in kaart

Als uw buurt aan de beurt is, krijgt u van ons een brief met informatie. Ook nodigen we u uit voor een informatiebijeenkomst. Hier bespreken we wat we de komende tijd gaan doen en hoe en wanneer u mee kan denken.

We brengen alle belangrijke informatie over de buurt in kaart. Bijvoorbeeld welke huizen er staan, welke kabels en leidingen er in de grond liggen en wie er in de buurt wonen en werken.

2. Onderzoek

Als we een goed beeld hebben van de buurt, beginnen we met het onderzoeken van de nieuwe warmte-oplossing. Hiervoor maken we analyses en berekeningen. We willen dat de warmte-oplossing duurzaam en betaalbaar is, maar willen ook graag weten wat uw wensen zijn. We nodigen u uit om hierover mee te denken.

3. Uitvoeringsplan

Als we een beter beeld hebben van de wensen, voorwaarden en de warmte-oplossing, werken we het plan verder uit. Uiteindelijk maken we een zogenaamd wijkuitvoeringsplan. Hierin staat wat de nieuwe warmte-oplossing wordt, wie dat gaat aanleggen en hoe we dit gaan betalen. De gemeenteraad moet het plan goedkeuren.

4. Aanbod

Als de gemeenteraad het eens is met het plan, krijgt u als bewoner een aanbod om mee te doen. Bijvoorbeeld om uw huis aan te sluiten op een warmtenet of te verwarmen met een warmtepomp. Wilt u niet meedoen met de aangeboden oplossing? Dan kunt u zelf een andere mogelijkheid uitwerken. Dit moet wel aan dezelfde eisen voldoen als de aangeboden oplossing. Het moet bijvoorbeeld net zo duurzaam zijn.

5. Voorbereidende werkzaamheden

Als we weten wie er meedoen aan de nieuwe oplossing, beginnen we met het voorbereiden van de uitvoering. Buiten op straat en onder de grond gaan er dingen veranderen. Maar ook binnen in woningen en andere gebouwen. Dat moeten we goed voorbereiden.

6. Werk in uitvoering

Als de voorbereiding klaar is, beginnen de werkzaamheden in uw buurt. De buurt gaat stap voor stap over op de nieuwe vorm van verwarmen. Dat betekent bijvoorbeeld het aanleggen van leidingen in de ondergrond voor het warmtenet. Of het steviger maken van het elektriciteitsnetwerk. En het aansluiten van gebouwen op het aangelegde warmtenet. We houden in de gaten of alles volgens afspraak gaat en als het nodig is, bieden we u hulp.

Goed om te weten

Grenzen buurtindeling

Op de interactieve kaart zijn de buurtgrenzen aangehouden zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die aangeeft. Wij vinden dat de grenzen van een buurt niet beperkend moeten zijn. Ze geven vooral richting. Aangrenzende huizen of straten van een buurt kunnen we toevoegen aan een buurtaanpak als dat logisch is.

Verschillende oplossingen binnen buurten zijn mogelijk

De meest logische oplossing in de eerste buurten is een warmtenet. Maar dit betekent niet dat elk gebouw in die buurt op een warmtenet wordt aangesloten. Binnen een buurt kunnen oudere en nieuwere gebouwen voorkomen of kunnen buurtinitiatieven een eigen duurzame oplossing bedenken. Ook kunnen voor bedrijven andere oplossingen interessant zijn dan voor woningen. De meest logische oplossing voor de hele buurt vormt dus een startpunt voor verder onderzoek tijdens de buurtaanpak.

Wilt u nu al aan de slag?

Wilt u weten wat u nu al kunt doen om uw huis duurzamer te maken? Kijk dan op jouwhuisslimmer.nl/utrecht.  

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl