Overvecht-Noord aardgasvrij

Utrecht wil een duurzame stad zijn. Daarom werken we in Overvecht-Noord, en in de rest van Utrecht, aan de overstap naar schone energie. We doen dat samen met Bo-Ex, Portaal, Woonin (voorheen Mitros), Stedin en Energie-U.
Uitkomsten onderzoek verwarmen zonder aardgas
In de winter van 2020 vroegen we bewoners om hun mening over Overvecht-Noord aardgasvrij. Veel bewoners zeiden dat ze het belangrijk vinden dat de overstap voor iedereen betaalbaar en duurzaam is. We hebben onderzocht welke manier van verwarmen haalbaar en betaalbaar is.
Warmtenet
Warmtenet (stadsverwarming) blijkt voor grote delen van de wijk de beste manier van verwarmen. We zijn in gesprek met energieleverancier Eneco over de overstap naar een warmtenet. We hebben het met hen onder andere over de uitvoering en de kosten.
Warmtepomp
Voor de Vechtdijk, het Antoniuskwartier en het nieuwbouwonderdeel van de Klopvaartbuurt blijkt een individuele oplossing, zoals een warmtepomp de beste manier van verwarmen.
De warmtepomp - een nieuwe manier van verwarmen
Buurtwarmtenet
Ook werken we samen met de inwoners die samen hun woningen op een andere manier willen verwarmen: Nieuwe Energie voor Vechtzoom en Klopvaart Aardgasvrij. Zij hebben voorkeur voor een buurtwarmtenet
Hoe nu verder?
We werken ondertussen door aan een aanbod voor u. Met woningcorporaties Bo-Ex, Woonin en Portaal voor huurders. En met energieleverancier Eneco en andere bedrijven voor woningeigenaren. We voeren gesprekken met Eneco en de Rijksoverheid over de kosten. De uitkomsten van de onderzoeken en de wensen en behoeften van de bewoners leiden tot het wijkuitvoeringsplan.
Wijkuitvoeringsplan
In het wijkuitvoeringsplan staat:
- hoe en wanneer we de wijk aardgasvrij maken
- wat het aardgasvrij maken betekent voor bewoners
- welke warmtebron de beste manier van verwarmen is
- hoe de financiering wordt geregeld
- de rol van de gemeente bij de uitvoering. En wat bewoners en andere partijen van ons mogen verwachten.
Wat gebeurt er de komende tijd?
We werken aan de volgende stappen:
- We leggen het plan eerst voor aan de gemeenteraad. Keuren zij het plan goed? Dan bespreken we het met bewoners en betrokken partijen. De planning is dat het wijkuitvoeringsplan eind 2022 klaar is.
- Zodra het wijkuitvoeringsplan klaar is, gaan we de wijk in om deze te delen.
- We hopen daarna de eerste aanbiedingen aan woningeigenaren te kunnen doen voor een overstap op het warmtenet. U kunt dan zelf kiezen of u gebruik maakt van het aanbod om over te stappen op verwarmen zonder aardgas of dat u zelf een andere oplossing zoekt. Voor huurders zijn we met de woningcorporaties en andere verhuurders in gesprek over de overstap naar aardgasvrij.
- Als alles goed gaat, sluiten we daarna de eerste woningen in de wijk aan op het warmtenet.
Waarom wordt Overvecht-Noord aardgasvrij?
- Het gebruik van aardgas om huizen en andere gebouwen te verwarmen draagt bij aan klimaatverandering. Ook zijn er nog steeds aardbevingen in Groningen, doordat het gas daar uit de grond wordt gehaald. Daarom stappen we in Nederland over op schone, duurzame energie. In Utrecht willen voor 2030 de eerste 40.000 woningen aardgasvrij maken. Overstappen gaat stap voor stap en doen we samen met de buurt. Dat noemen we de buurtaanpak aardgasvrij. Dat geldt ook voor de ongeveer 8.800 woningen en gebouwen in Overvecht-Noord.
- De wijk Overvecht-Noord is als eerste wijk van Utrecht aan de beurt. Dat komt onder andere omdat woningcorporaties veel woningen hebben in de wijk. Het is handig om het opknappen van deze woningen te combineren met de overstap naar aardgasvrij. Daarnaast ligt er een oud gasnetwerk. Door Overvecht-Noord aardgasvrij te maken, proberen we zoveel mogelijk te voorkomen dat de gasleidingen vervangen moeten worden. Dat kost namelijk extra geld. Alleen waar het niet anders kan vervangen we op sommige plekken toch de leidingen. Op die manier kunnen bewoners veilig gas blijven gebruiken voordat ze overstappen op schone energie.
Blijf op de hoogte
Planning
Wanneer | Wat |
---|---|
2021-2022 | We werken door aan een aanbod voor alle woningen. Met Bo-Ex, Woonin en Portaal voor huurders. En met Eneco en andere bedrijven voor woningeigenaren. |
Vanaf eind 2022 | We werken aan een plan voor de wijk. Daarin staat hoe de wijk aardgasvrij wordt. De gemeenteraad neemt hierover een besluit. |
2023 | We hopen de 1e aanbiedingen aan bewoners te kunnen doen om over te stappen op een schone manier van verwarmen. Als alles goed gaat, sluiten we de 1e woningen in de wijk aan op het warmtenet. |
Wat is er al gebeurd?
- Juli 2022: Uitkomst warmtealternatief onderzoek Antoniuskwartier en nieuwbouwgedeelte de Klopvaartbuurt.
- Maart 2022: Uitkomsten warmtealternatief onderzoek De Vechtdijk.
- Oktober 2021: Uitkomsten onderzoek betaalbaar en duurzaam verwarmen (pdf op de site met de raadsstukken) bekend: een warmtenet is geschikt voor grote delen van de wijk.
- April 2021: Uitkomsten bewonersonderzoek bekend: betaalbaarheid is voor bewoners het belangrijkst.
- November 2020: 2 beste manieren om te verwarmen bekend: met een warmtenet of een warmtepomp. En we deden onderzoek in de buurt: wat vinden bewoners belangrijk bij de overstap naar aardgasvrij?
- 2020: Start van de energiedialoog, hierin praten buurtbewoners mee over de gevolgen van het aardgasvrij maken van Overvecht-Noord.
- 2019: Buurtgesprekken en oprichting eerste bewonersgroepen (buurtinitiatieven).
- 2018: Start van de klankbordgroep, een groep van verschillende bewoners uit Overvecht-Noord die de ontwikkelingen nauw volgt en meedenkt over de plannen.
- 2017: De gemeente kiest voor Overvecht-Noord als eerste aardgasvrije wijk van Utrecht. Dat komt onder andere omdat woningcorporaties veel woningen hebben in de wijk. Het is handig om het opknappen van deze woningen te combineren met de overstap naar aardgasvrij. Daarnaast ligt er een oud gasnetwerk in de buurt. Door Overvecht-Noord aardgasvrij te maken, proberen we te voorkomen dat de gasleidingen vervangen moeten worden. Dat kost namelijk extra geld. We weten nu dat we op sommige plekken toch leidingen moeten vervangen. Op die manier kunnen bewoners veilig gas blijven gebruiken voordat ze overstappen op schone energie.