Voor bedrijven en instellingen

In Overvecht-Noord gebruiken bedrijven en maatschappelijke instellingen aardgas om hun gebouw en water te verwarmen en om te koken. Daarnaast zijn er bedrijven die aardgas gebruiken voor hun dienst of product. Denk aan stomerijen, snackbars en grillrooms. Als Overvecht-Noord aardgasvrij wordt, gaat dit veranderen. Dat kan op 2 manieren: door aansluiting op een warmtenet (zoals stadsverwarming) of met een elektrische oplossing, zoals een warmtepomp.

Huidige situatie

Op dit moment gebruiken bedrijven en instellingen in Overvecht-Noord aardgas op de volgende manieren:

  • Een groot deel van de bedrijfsgebouwen gebruikt aardgas om het gebouw te verwarmen, om te koken, voor warm water of voor het leveren van een dienst of product. Zoals een kledingstomerij, grillroom of snackbar. Als dit bij u zo is, dan gaat u het gebouw duurzaam verwarmen via een warmtenet of warmtepomp. Ook gaat u straks elektrisch koken en/of werken (kleding stomen, grillen, frituren).
  • Een klein deel van de bedrijfsgebouwen heeft stadsverwarming voor het verwarmen van het gebouw, maar gebruikt nog aardgas om te koken of voor het leveren van een dienst of product. Als dit bij u zo is, dan gaat u straks elektrisch koken en/of elektrisch werken. U hoeft het gebouw niet anders te verwarmen.

Een klein deel van de bedrijfsgebouwen is al helemaal aardgasvrij door een aansluiting op de stadsverwarming. Voor hen verandert niets.

Onderzoek naar overstap aardgasvrij

Van december 2020 tot en met januari 2021 hebben we ondernemers, maatschappelijke instellingen en vastgoedeigenaren benaderd. Tijdens deze gesprekken zijn ondernemers en gebouweigenaren geïnformeerd over hoe bedrijven van het aardgas af kunnen en dat we gaan onderzoeken wat voor hen de beste oplossing is. Veel bedrijven wilden hier graag aan meewerken.

Van april tot en met september 2021 hebben we onderzoek gedaan naar het aansluiten van bedrijven op het warmtenet en wat dat kost. Dit hebben we gedaan in winkelcentrum de Klop en de Gangesdreef. Uit dit onderzoek komt dat:

  • Veel winkels en horeca hun verwarming niet veel gebruiken. Daarom is het niet overal betaalbaar om ze aan te sluiten op het stadswarmtenet.
  • Ondernemers passen aardgas op verschillende manieren toe. Dit vraagt om speciale oplossingen die per gebouw anders kunnen zijn. 
  • Bovendien is er verdiepend onderzoek nodig naar de betaalbaarheid van aardgasvrije apparatuur en aansluiting op het elektriciteitsnet. 

Hoe nu verder

Tot het einde van 2021 doen we meer onderzoek naar het aardgasvrij maken van bedrijven. Voor verschillende type bedrijven bekijken we samen met de ondernemers en gebouweigenaar welke oplossing het beste past.

Dit kunt u zelf doen

Onderzoek wat de plannen voor uw situatie betekenen en hoe u uw bedrijf nu alvast kunt isoleren en verduurzamen. Daarmee bespaart u ook op uw energierekening. We raden aan om slim gebruik te maken van de momenten waarop u verbouwt, onderhoud pleegt of renoveert. Stap voor stap verduurzamen is beter behapbaar, en vaak voordeliger dan op het laatste moment alle maatregelen tegelijk nemen.

Lees meer over hoe u zelf aan de slag kunt met duurzaam ondernemen

Vragen of advies?

Bij het energieloket voor zakelijk en maatschappelijk vastgoed kunt u terecht met vragen over de energietransitie en verduurzaming van uw bedrijf of instelling. U krijgt advies dat past bij uw situatie.

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl