Wat betekent Overvecht-Noord aardgasvrij voor u?

Overvecht-Noord wordt aardgasvrij. Dat betekent dat bewoners en ondernemers hun woningen en gebouwen op andere manieren gaan verwarmen. Ook gaat iedereen elektrisch koken, in plaats van op gas.

Op deze pagina:

Verwarmen zonder aardgas

Verwarmen zonder aardgas en met schone energie kan op meerdere manieren. We hebben laten onderzoeken wat voor de woningen in Overvecht-Noord de beste oplossing is. Dat is voor grote delen van de wijk een warmtenet (zoals stadsverwarming). We hebben er vooral naar gekeken dat de kosten voor u als bewoner zo laag mogelijk zijn.

Elektrisch koken

Om aardgasvrij te wonen gaat iedereen straks koken zonder aardgas. Dat noemen we elektrisch koken, of koken op inductie. Dit werkt op stroom in plaats van op gas. Verder lijkt elektrisch koken erg op koken met gas: u kunt de temperatuur snel regelen.

Kosten en aanpassingen

We willen het voor bewoners zo makkelijk mogelijk maken om over te stappen op elektrisch koken. Bijvoorbeeld door een elektrische kookplaat aan te bieden. En door te zorgen voor eventuele aanpassingen in uw meterkast. Onze plannen hiervoor werken we nog verder uit.

Proef elektrisch koken

Omdat de gemeente, Bo-Ex, Portaal, Woonin (voorheen Mitros) en Stedin ervaring willen opdoen met de werkzaamheden en aanpassingen voor elektrisch koken, zijn we een proef gestart bij een aantal woningen. Hierbij helpen we 70 bewoners (huurders en huiseigenaren) om over te stappen op elektrisch koken. Zij hebben hiervoor een aanbod gekregen. Bewoners die zijn overgestapt, zijn daar blij mee. Vrijwel iedereen reageert positief op het aanbod, als er geen extra kosten zijn.

Andere bewoners krijgen nu nog geen aanbod. Dit komt omdat we er nog niet voor kunnen zorgen dat bewoners niet extra moeten betalen voor de overstap. Dit vinden we wel heel belangrijk.

Huiseigenaren

Als alles goed gaat, krijgen de eerste bewoners na eind 2022 een aanbod van een warmtebedrijf of installateur, om over te stappen op het warmtenet of een warmtepomp. We proberen het zo makkelijk mogelijk te maken om over te stappen. Als woningeigenaar bent u nergens toe verplicht. U kunt zelf kiezen of u gebruik gaat maken van dit voorstel, of dat u kiest voor een andere schone manier van verwarmen. In de tussentijd kunt u zelf aan de slag met aanpassingen in uw woning.

Huurders

Huurt u bij een woningcorporatie? Dan zorgt uw corporatie voor de aanpassingen die nodig zijn om aardgasvrij te wonen. Denk aan het aanpassen van de verwarming en de elektra. Uw woningcorporatie komt dan met een voorstel. Wanneer uw woning wordt aangepakt, hoort u dat op tijd van uw woningcorporatie. U gaat per maand niet meer betalen dan u zou betalen als u nog aardgas zou gebruiken. Hebt u vragen over wat aardgasvrij betekent voor u als huurder? Dan kunt u terecht bij uw woningcorporatie: Bo-ExPortaal of Woonin.

Huurt u bij een particuliere verhuurder? Uw huisbaas is verantwoordelijk voor het verduurzamen en aanpassen van uw huurwoning. U kunt hem of haar naar onze website verwijzen voor meer informatie, wijzen op subsidies, of contact op laten nemen met de gemeente via 14 030. In de tussentijd kunt u zelf al met een paar slimme aanpassingen in huis veel energie en geld besparen.

Zelf aan de slag

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl