Energie Elektrisch koken

Om aardgasvrij te wonen gaat iedereen in Overvecht-Noord straks koken zonder aardgas. Dat noemen we elektrisch koken. Dit werkt op stroom in plaats van op gas. Verder lijkt elektrisch koken erg op koken met gas: je kunt de temperatuur snel regelen. Alle gerechten die u op een gasfornuis kookt, kunt u ook op een elektrische kookplaat maken.

Kosten en aanpassingen

We willen het voor bewoners zo makkelijk mogelijk maken om over te stappen op elektrisch koken. Bijvoorbeeld door u een elektrische kookplaat aan te bieden. En door te zorgen voor eventuele aanpassingen in uw meterkast. Onze plannen hiervoor werken we nog verder uit.

Er zijn verschillende soorten kookplaten: inductie, keramisch en ‘gewoon’ elektrisch. Inductie is de zuinigste kookplaat, die gebruikt het minste elektriciteit. Ook is deze het veiligst: de kookplaat zelf wordt alleen heet als er een pan op staat. Welke kookplaat u gebruikt, heeft gevolgen voor uw meterkast en het type stekker dat u nodig heeft. Afhankelijk van het vermogen van de kookplaat zal de ingreep groter of kleiner zijn.

Proef elektrisch koken

Omdat de gemeente, Bo-Ex, Portaal, Mitros en Stedin ervaring willen opdoen met de werkzaamheden en aanpassingen voor elektrisch koken, zijn we een proef gestart bij een aantal woningen. Hierbij helpen we 70 bewoners (huurders en huiseigenaren) om over te stappen op elektrisch koken. Zij hebben hebben hiervoor een aanbod gekregen. Bewoners die zijn overgestapt, zijn daar blij mee. Vrijwel iedereen reageert positief op het aanbod, als er geen extra kosten zijn.

Andere bewoners krijgen nog geen aanbod. Dit komt omdat we er nog niet voor kunnen zorgen dat bewoners niet extra moeten betalen voor de overstap. Dit vinden we wel heel belangrijk. Ondertussen blijven we ons inzetten voor aardgasvrije woningen.

Meer weten over elektrisch koken? Bij de aardgasvrije woning aan de Costa Ricadreef 183 kunt u een rondleiding krijgen en zien hoe koken op inductie werkt.

Maak een afspraak bij aardgasvrije woning Gasvrij thuis

Aardgas om woning te verwarmen

Gebruikt u aardgas ook om uw woning te verwarmen? Dan gaat dit voor u veranderen. Om aardgasvrij te wonen gaat iedereen in Overvecht-Noord straks zijn of haar woning en water verwarmen zonder aardgas. Dat kan op 2 manieren: door aansluiting op een warmtenet (zoals stadsverwarming) of met een elektrische warmtepomp. Lees meer over wat de beste manier van verwarmen is voor uw woning

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden