Energie Ik heb een bedrijf, instelling of vastgoed

In Overvecht-Noord gebruiken bedrijven en maatschappelijke instellingen aardgas om hun gebouw en water te verwarmen en om te koken. Daarnaast zijn er bedrijven die aardgas gebruiken voor hun dienst of product. Denk aan stomerijen, snackbars en grillrooms. Als Overvecht-Noord aardgasvrij wordt, gaat dit veranderen. Dat kan op 2 manieren: door aansluiting op een warmtenet (zoals stadsverwarming) of met een elektrische warmtepomp.

Bekijk op deze kaart waar in Overvecht-Noord het warmtenet en een warmtepomp worden voorgesteld.

Wat vindt u belangrijk? Doe mee aan het onderzoek

Op bovenstaande kaart kunt u zien wat voor uw buurt de beste manier van verwarmen is: een warmtenet of warmtepomp. Deze kaart is gemaakt op basis van gegevens van woningen in Overvecht-Noord. We willen met u samen onderzoeken of de voorgestelde uitkomst voor uw bedrijf of instelling inderdaad de beste oplossing is, of dat maatwerk nodig is. Mail naar duurzaamondernemen@utrecht.nl om een afspraak te maken.

Huidige situatie

Op dit moment gebruiken bedrijven en instellingen in Overvecht-Noord aardgas op de volgende manieren:

  • Een klein deel van de bedrijfsgebouwen is al helemaal aardgasvrij door een aansluiting op de stadsverwarming. Voor hen verandert niets.
  • Een klein deel van de bedrijfsgebouwen heeft wel stadsverwarming voor het verwarmen van het gebouw, maar gebruikt nog aardgas om te koken of voor het leveren van een dienst of product, zoals een kledingstomerij, grillroom of snackbar. Als dit bij u zo is, dan gaat u straks elektrisch koken en/of elektrisch werken (kleding stomen, grillen, frituren). U hoeft het gebouw niet anders te verwarmen.
  • Een groot deel van de bedrijfsgebouwen gebruikt aardgas om het gebouw te verwarmen, om te koken, voor warm water of voor het leveren van een dienst of product. Als dit zo is, dan gaat u het gebouw duurzaam verwarmen via een warmtenet of warmtepomp. Ook gaat u straks elektrisch koken en/of werken.

Onderzoek naar overstap aardgasvrij

Van december 2020 tot en met januari 2021 benaderen we ondernemers, maatschappelijke instellingen en vastgoedeigenaren. We willen onderzoeken hoe we kunnen helpen bij de overstap naar aardgasvrij. We gaan onder andere in op:

  • Uw behoeftes: voor een groot deel van de wijk is een warmtenet de beste manier van verwarmen zonder aardgas, maar voor sommige bedrijven is dat misschien niet het geval. We willen graag weten wat uw behoeftes zijn.
  • Wie doet wat: vaak moeten gebouweigenaren de meeste aanpassingen doen voor de overstap naar aardgasvrij, soms is dat de huurder van het gebouw. Dat willen we uitzoeken.
  • Technische en financiĆ«le gevolgen: eind 2019 is de gemeente langs ondernemers in de wijk gegaan. Toen bleek dat bedrijven die aardgas gebruiken voor het leveren van een dienst of product (zoals bakken, grillen en stomen) zorgen hadden over de overstap naar aardgasvrij. Met deze ondernemers willen we verder onderzoeken wat aardgasvrij voor hen betekent, welke aardgasvrije apparatuur (bedrijfsmiddelen) ze nodig hebben om hun producten of diensten te kunnen leveren en hoe ze dit kunnen betalen (bijvoorbeeld met hulp van subsidies).

Planning

De eerste helft van 2021 onderzoeken we hoe bedrijven en instellingen op een betaalbare manier de overstap kunnen maken naar aardgasvrij verwarmen. Daarbij kijken we naar 2 mogelijkheden: het warmtenet en een elektrische warmtepomp.

De resultaten uit het onderzoek met bedrijven en instellingen, gebruiken we om het plan voor een aardgasvrij Overvecht-Noord verder aan te scherpen. Als dit plan in de zomer van 2021 af is, dan kunt u nog een keer uw mening geven. Als er dan ook duidelijkheid is over de kosten, dan wordt het plan voorgelegd aan de gemeenteraad voor een definitief besluit.

Aanbod

We verwachten dat de eerste ondernemers in 2022 een aanbod van een warmtebedrijf of een installateur krijgen om over te stappen op het warmtenet of een warmtepomp. In dit aanbod staat een overzicht van de kosten voor het aansluiten van een warmtenet of warmtepomp en de maandelijkse kosten voor deze nieuwe manier van verwarmen. U kunt zelf kiezen of u gebruik maakt van dit voorstel, of dat u kiest voor een andere duurzame manier van verwarmen.

Dit kunt u zelf doen

Laat u goed informeren over de plannen in de buurt en onderzoek wat de plannen voor uw situatie betekenen en hoe u uw bedrijf nu alvast kunt isoleren en verduurzamen. Daarmee bespaart u ook op uw energierekening. We raden aan om slim gebruik te maken van de momenten waarop u verbouwt, onderhoud pleegt of renoveert. Stap voor stap verduurzamen is beter behapbaar, en vaak voordeliger dan op het laatste moment alle maatregelen tegelijk nemen.

Vragen of advies?

Bij het energieloket voor zakelijk en maatschappelijk vastgoed kunt u terecht met vragen over de energietransitie en verduurzaming van uw bedrijf of instelling. U krijgt advies dat past bij uw situatie.

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl

Twitter

@Energie030

Nieuwsbrief

Aanmelden