Overvecht-Noord

Utrecht wil een duurzame stad zijn. Daarom werken we aan de overstap naar schone energie. Gemeente Utrecht, Eneco en de woningcorporaties hebben besloten dat een aansluiting op het warmtenet op dit moment te duur is. Dit betekent dat Overvecht-Noord nog niet van het aardgas afgaat. U leest hieronder meer.

Overvecht-Noord nog niet van het aardgas af

Woensdagmiddag 3 april zijn we onaangenaam verrast door een nieuwsbericht van Eneco over Overvecht-Noord. Zij hebben zonder medeweten van ons en betrokken woningcorporaties het bericht online gezet, dat op dit moment een aansluiting op het warmtenet te duur is. We betreuren dat u deze informatie via het nieuws moest vernemen. Bewoners ontvangen alsnog zo snel mogelijk een wijkbericht met meer informatie.

Uitkomsten onderzoek verwarmen zonder aardgas

In de winter van 2020 vroegen we bewoners om hun mening over Overvecht-Noord aardgasvrij. Veel bewoners zeiden dat ze het belangrijk vinden dat de overstap voor iedereen betaalbaar en duurzaam is. We hebben onderzocht welke manier van verwarmen haalbaar en betaalbaar is.

Waarom Overvecht-Noord nog niet overstapt op het warmtenet

In gesprekken met de wijk is naar voren gekomen dat betaalbaarheid belangrijk is. Daarom is er gewerkt aan een gratis overstap op het warmtenet en een korting op de energierekening. Dat is niet gelukt en daarom stoppen we de samenwerking. We gaan aan de slag met een nieuw plan voor de hele wijk.

Antoniuskwartier, Klopvaartbuurt-Zuid en de Vechtdijk

De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan en is er met bewoners gesproken. Voor het Antoniuskwartier, de Klopvaartbuurt-Zuid en de Vechtdijk werd gewerkt aan een overstap op de warmtepomp. De andere woningen in Overvecht-Noord zouden overgaan op een warmtenet. Daarvoor werkte we samen met warmtebedrijf Eneco. Deze samenwerking is stopgezet. Het doel was altijd om de hele wijk van het aardgas te halen. We gaan aan de slag met een nieuw plan voor de gehele wijk. De verwachting is dat ook in het nieuwe plan voor deze wijken de warmtepomp de meest geschikte oplossing is. Gaat u binnenkort verbouwen of wilt u al de overstap maken naar een warmtepomp? Dan zijn er landelijke subsidies. Ook als u de overstap wilt maken naar elektrisch koken. Een energieadviseur van de gemeente helpt u graag op weg. Kijk op ons energieloket van de gemeente op jouwhuisslimmer of neem contact met ons op voor advies.

Hoe nu verder?

De bedoeling was dat de wijk vóór 2030 aardgasvrij zou zijn. Dat gaat nu niet door. We gaan aan de slag met een nieuw plan voor de gehele wijk. We verwachten eind 2024 met meer informatie te komen.

De bedoeling was dat uw woning vóór 2030 een warmtenetaansluiting of warmtepomp zou krijgen. Omdat het huidige plan niet haalbaar en betaalbaar is, gaat dat nu niet door. We gaan aan de slag met een nieuw plan voor de gehele wijk. Alle bewoners van Overvecht-Noord met een gasaansluiting ontvangen bericht bij nieuwe ontwikkelingen. Ook kunt u deze websitepagina in de gaten houden.

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wat is er al gebeurd?

  • April 2024: Uitkomst dat gemeente Utrecht, Eneco en de woningcorporaties hebben besloten dat een aansluiting op het warmtenet op dit moment te duur is. Dit betekent dat de wijk nog niet van het aardgas afgaat. De gemeente gaat aan de slag met een nieuw plan voor de gehele wijk.
  • Juli 2022: Uitkomst warmtealternatief onderzoek Antoniuskwartier en nieuwbouwgedeelte de Klopvaartbuurt.
  • Maart 2022: Uitkomsten warmtealternatief onderzoek De Vechtdijk.
  • Oktober 2021: Uitkomsten onderzoek betaalbaar en duurzaam verwarmen (pdf op de site met de raadsstukken) bekend: een warmtenet is geschikt voor grote delen van de wijk.
  • April 2021: Uitkomsten bewonersonderzoek bekend: betaalbaarheid is voor bewoners het belangrijkst.
  • November 2020: 2 beste manieren om te verwarmen bekend: met een warmtenet of een warmtepomp. En we deden onderzoek in de buurt: wat vinden bewoners belangrijk bij de overstap naar aardgasvrij?
  • 2020: Start van de energiedialoog, hierin praten buurtbewoners mee over de gevolgen van het aardgasvrij maken van Overvecht-Noord.
  • 2019: Buurtgesprekken en oprichting eerste bewonersgroepen (buurtinitiatieven).
  • 2018: Start van de klankbordgroep, een groep van verschillende bewoners uit Overvecht-Noord die de ontwikkelingen nauw volgt en meedenkt over de plannen.  
  • 2017: De gemeente kiest voor Overvecht-Noord als eerste aardgasvrije wijk van Utrecht. Dat komt onder andere omdat woningcorporaties veel woningen hebben in de wijk. Het is handig om het opknappen van deze woningen te combineren met de overstap naar aardgasvrij. Daarnaast ligt er een oud gasnetwerk in de buurt. Door Overvecht-Noord aardgasvrij te maken, proberen we te voorkomen dat de gasleidingen vervangen moeten worden. Dat kost namelijk extra geld. We weten nu dat we op sommige plekken toch leidingen moeten vervangen. Op die manier kunnen bewoners veilig gas blijven gebruiken voordat ze overstappen op schone energie. 

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl

X (eerder Twitter)

@Energie030